Obavijesti Video Pretražite Navigacija
država donijela krizni plan

Afrička svinjska kuga prijeti uzgajivačima: ''Kad se vlasniku eutanizira cijelo stado, sumnjam da će ponovno uzgajati''

Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, i Matea Drmić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Bosna i Hercegovina privremeno je zabranila uvoz domaćih i divljih svinja te svih proizvoda od svinjskg mesa iz Srbije. Razlog je afrička svinjska kuga, za koju se sumnja da se u Srbiji pojavila na četiri lokacije.

Bolest nije službeno potvrđena, ali srbijanske vlasti već su neškodljivo uklonile 114 životinja. Afrička svinjska kuga potvrđena je u više europskih zemalja. Za ljude nije opasna, no među životinjama je iznimno zarazna. I Hrvatska je u stanju pripravnosti.

Utvrđene su krizne mjere, no virus ne poznaje državnu granicu i putovnicu, pa su domaći farmeri zabrinuti.
Država je donijela krizni plan te alarmirala i lovce da prate stanje na lovištima, prijave uginule divlje svinje. Željko Kraljičak, državni tajnik ministarstva poljoprivrede, kazao je da su lovci dobili i obvezu da smanje populaciju divljih svinja za 50 %.

Uz to, aktivno se nadziru domaće svinjogojske farme. Opasnosti za ljudsko zdravlje, nema, napominju u ministarstvu. Afrička svinjska kuga ne prenosi se na ljude. Konzumacija zaraženog mesa, kažu liječnici, nije opasna.

Međutim, razboljet će se gospodarstvo, ugasiti izvoz i izvor prihoda domaćih svinjogojaca. Država će im, doduše, namiriti štetu. Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da vlasnici imaju pravo na naknadu prema tržišnim cijenama.

Što ako su životinje zaražene?

Goran Jančo iz Saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske objašnjava da se, ako se utvrdi pojava svinjske kuge na nekom području, na zaraženom gospodarstvu usmrćuju sve svinje, a u krugu od nekoliko kilometara se ograničava promet živih svinja. ''Pod nadzorom veterinarske inspekcije, ovlašteni veterinari usmrćuju te životinje i sada je samo upitno hoće li se voziti izvan mjesta ili će ih se zakopati na samom gospodarstvu'', kaže Jančo.

Problem je, kaže Jančo, kada su svinje zaražene u velikim tehnološkim uzgojima. ''Morat će se nešto poduzeti jer ciklusi, jednotjedni, dvotjedni ili trojedni, jednostavno zahtijevaju isporuku životinja. Moramo smisliti rješenje što u tim slučajevima'', kazao je Jančo.

  Pročitajte i ovo Svinja, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) sumnjivi slučajevi BiH zabranila uvoz svinja i mesa iz Srbije zbog afričke kuge

Dodaje da je u kontaktu s nekim uzgojivačima iz Srbije gdje svinjska kuga još nije potvrđena.''Simptomi su vrlo slični svinjskoj kugi, ali način širenja i ostale ugroze su malo drugačiji'', kaže Goran Jančo.

Goran Jančo upozorava da će se uvoz svinjetine sigurno povećati. ''Jednom kad se vlasniku koji ima gospodarstvo 50 ili 60 godina na farmi dogodi afrička svinjska kuga u dvorištu i eutanizira mu se cijelo stado, sumnjam da će se nakon toga baviti tom djelatnošću. Tu ministarstvo mora imati empatije'', ističe Jančo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene