Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskoj prema procjenama Hrvatske udruge medicinskih sestara nedostaje oko 13 tisuća medicinskih sestara i tehničara.


Mnogi se boje da će kad uđemo u Europsku uniju taj broj i porasti zbog odlaska u zemlje s boljim uvjetima rada i višim plaćama. Ministar kaže kako je siguran da do toga neće doći, a iz strukovne udruge upozoravaju da su sestre premorene i potplaćene te da ih sve više odlazi iz struke.

Vezani članci Obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva u KB Dubrava - 2 One su heroine na prvoj su crti obrane od COVID-a, no što im država daje zauzvrat? Svake godine u inozemstvo ih ode 200-ak Prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Na Rebru procijepljeno malo medicinskih sestara, ravnatelj Ćorušić razlog vidi u nepovjerenju: "Za to nema razloga"

'Svatko želi bolje radne uvjete i bolji dohodak pa i medicinske sestre', kazala je sestra Branka Rimac.

U Hrvatskoj postoji bojazan da će vrhunske sestre kad uđemo u EU otići trbuhom za kruhom u bogatije članice Unije. Već sada nam nedostaje njih 13 000, a na Zavodu kažu kako se medicinske sestre brzo zaposle. Iz europskog iskustva medicinske sestre najčešće su mijenjale zemlje i posao. Hoće li Hrvatska biti iznimka ili pravilo znat ćemo za 22 mjeseca.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju