Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog obavijen velom tajne

U Hrvatskoj još traju konzultacije oko Rehnovog prijedloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska još uvijek razmatra prijedlog povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna u vezi rješenja hrvatsko-slovenskog graničnog spora, kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun ističući da je hrvatsko stajalište o tom pitanju jasno.

'Konzultacije o Rehnovom prijedlogu još traju, ali hrvatsko stajalište dobro je poznato - odvajanje bilateralnog pitanja od pregovaračkog procesa, trenutačna deblokada pregovora i izlazak pred Međunarodni sud pravde', rekao je Dragun.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Slika nije dostupna Prijedlog skriven od javnosti EK ne želi reći jesu li RH i Slovenija odgovorili na Rehnovu inicijativu

Rehn je prošloga tjedna u Češkoj iznio novi prijedlog za rješenje hrvatsko-slovenskog spora, te Zagrebu i Ljubljani do ponedjeljka navečer dao rok za odgovor. Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u ponedjeljak poslije podne da i Slovenija još proučava najnoviji prijedlog europskog povjerenika za proširenje o rješenju graničnog pitanja s Hrvatskom.

>> EK ne želi reći jesu li RH i Slovenija odgovorili na Rehnovu inicijativu

>> Sanader: Za Hrvatsku tražimo isti postupak kao za Sloveniju

Najnoviji Rehnov prijedlog još uvijek je skriven od javnosti, a pojedini mediji navode da je riječ o svojevrsnoj ad hoc arbitraži koja bi se temeljila na međunarodnom pravu, što traži Hrvatska, i uz poštovanje 'načela pravičnosti', na čemu inzistira Slovenija.

Na posljednjem trojnom sastanku Rehna, Jandrokovića i Žbogara prošlog tjedna obavljena je preliminarna rasprava o prijedlogu, a dvije su se strane obvezale da će brzo odgovoriti na njega. Sljedeći trojni sastanak predviđen je za srijedu u Bruxellesu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene