Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor o Agenciji za obrazovanje

'U Hrvatskoj 20 posto odraslih nema ni osnovnu školu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ocjenjujući kako će dugoročno nanijeti štetu sustavu obrazovanja odraslih, oporba jutros nije u Hrvatskom saboru poduprla zakon o agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kojim se predviđa objedinjavanje dvije sadašnje agencije, u skladu s vladinom namjerom racionalizacije državne uprave.

Zakonom se, naime, predlaže osnivanje objedinjavanje Agencije za obrazovanje odraslih i Agencije za strukovno obrazovanje u Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Vlada kao predlagatelj objašnjava da su se dvije agencije u dosadašnjem radu preklapale u mnogočemu, a da će nova agencija značiti i uštede u proračunu, koje će u ovoj godini iznositi oko 430 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora" Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija"

Marija Lugarić (SDP), pak, smatra da se predloženim zakonom ne rješava sustav preklapanja, a neće se, kaže, ostvariti ni neke značajne uštede. Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Želimir Janjić istaknuo je da se osnivanjem jedne agencije želi uspostaviti jedinstven sustav kvalitete obrazovanja u sustavu stjecanja strukovnih kompetencija, te dodao da će novoosnovana agencija preuzeti sve poslove, prava i obveze, financijska sredstva postojećih agencija i obavljati njihove djelatnosti.

U Hrvatskoj ne postoji kultura usavršavanja obrazovanja

Lugarić pak drži da predloženi zakon neće omogućiti stjecanje dodatnih kompetencija već reducirati obrazovanje odraslih, negativno djelovati na postojeći sustav i dugoročno prouzročiti loše učinke u sustavu. Ako se na nečemu u krizi ne treba štedjeti onda je to cjeloživotno učenje jer se ono, naglasila je, višestruko vraća državi. Upozorila je da se i sadašnjim sustavom obrazovanja premalo čini na cjeloživotnom obrazovanju koje je, kako je rekla, najučinkovitiji dio obrazovanja u drugim europskim zemljama.

U Hrvatskoj je taj sustav izrazito slab i ne postoji kultura usavršavanja, ističe. 'U Hrvatskoj danas 20 posto odraslih nema ni osnovnu školu', navela je SDP-ova zastupnica naglašavajući kako bi osnovni interes države trebao biti da se pametnom politikom osigura maksimalna sigurnost zapošljivosti.

Suprotno tome, kod cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj su se cijelo vrijeme od strane politike donosile pogrešne odluke, ocijenila je. 'Ako išta treba spajati onda su to Agencija za odgoj i obrazovanje s Agencijom za strukovno obrazovanje, a Agenciju za obrazovanje odraslih pretvoriti u Agenciju za cjeloživotno učenje', kazala je.

>> 'Država mora početi više ulagati u obrazovanje'

Ivanka Roksandić (HDZ) pozdravlja osnivanje jedne agencije čime se želi provesti racionalizacija, dodajući da su se djelatnosti dviju sadašnji agencija gotovo preklapaju. Na početku sjednice prisegu je položio HDZ-ov zastupnik Branko Bačić koji je ponovno aktivirao svoj mandat, zamrznut jer je donedavno obnašao nespojivu dužnost državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene