Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kao ključnu točku razvoja politike za djecu u Republici Hrvatskoj istaknula je danas novu strategiju prava djece u Hrvatskoj od 2014-2020. čija je izrada u završnoj fazi.


Ministrica Opačić otvorila je danas dvodnevnu konferenciju o provedbi strategije Vijeća Europe za prava djeteta 2012-2015. koja se pod nazivom "Uz prava djece" održava u dubrovačkom Hotelu Excelsior, u organizaciji Ministarstva socijalne politike i mladih RH i Vijeća Europe.

Vezani članci Hotel President, Dubrovnik Ne preporučuje se kupanje! Onečišćeno more na dubrovačkoj plaži Pomorska policija, ilustracija Albanska ribarica uhvaćena u hrvatskim vodama, zapovjedniku naplaćena paprena kazna

Otvarajući skup, rekla je uz ostalo kako se uz potporu medija uspjelo senzibilizirati javnost na mnoge dječje probleme te istaknula da o problemima koje djeca imaju ne treba šutjeti nego treba potražiti pomoć stručnjaka.

Istaknuvši važnost nove strategije prava djece u Hrvatskoj od 2014-2020., rekla je kako je ona, polazeći od strategije Vijeća Europe, fokusirana na unapređivanje sustava i osiguranje usluga prilagođenih djeci, eliminacija svih oblika nasilja nad djecom, osiguranje prava djece u ranjivim situacijama te aktivno osiguranje djece.

"Strategijom će se postići djelotvornije promicanje prava djece u Republici Hrvatskoj kroz provedbu međunarodnih i nacionalnih standarda na području prava djece promovirajući cjeloviti i integrativni pristup u pravima djece", naglasila je.

U centru su znali za zlostavljanje djece, ali nitko nije ništa učinio?!

Cilj je, kazala je, okupiti sve koji rade s djecom, znantno bolje kordinirati i takav način će, sasvim sigurno, zaštititi prava djece bolje nego do sada.

Izdvojila je i dva zakona - obiteljski, koji je će se za 15-ak dana naći u drugom čitanju u Hrvatskom saboru, te novi zakon o socijalnoj skrbi i najavila uskoro i zapošljavanje osam pravnih zastupnika za djecu koji će braniti interese i prava djece u Republici Hrvatskoj.

Prije 15 godina o seksualnom zlostavljanju se nije govorilo

Svako peto dijete u Europi doživjelo je neki oblik seksulanog nasilja. Europski čelnici su svjesni - borba za najranjivije počiva na zakonima.

U zaštiti djece Hrvatska je stigla daleko. Prije 15 godina o seksualnom zlostavljanju se nije govorilo, a danas u većim gradovima postoje stručnjaci kojim se djeca mogu obratiti. Promjene će donijeti i novi Obiteljski zakon.

'S novim obiteljskim zakonom smo dijete stavili u centar zaštite ne više roditelje; uveli smo Roditeljski plan, koje isto tako dijete stavlja u fokus, ne roditelje, nihov razvod, podjelu imovine, nego isključivo brigu za djete', izjavila je Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih.

Zakoni su važni, ali je još važnije njihovo provođenje. Premda u Hrvatskoj postoji registar pedofila, on ima mnogo nedostataka. Osoba osuđena za seksulano napastovanje, nakon nekoliko godina može ponovno raditi s djecom.

'Primjerice, ako je netko počinitelj spolnog nasilja sa 20 godina, on sa svojih 30 ili 35 može se javiti kao posvojitelj ili kao udomitelj', tvrdi Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu.

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland kazao je kako će se do kraja ove godine pratiti realizacija strategije prava Vijeća Europe za prava djeteta radi daljeg rada na dječjim pravima. Svi zajedno moramo dati svoj glas dati onima koji ga nemaju jer je to i cilj politike, rekao je.

Dvodnevna konferencija okupila je 180 sudionika, a ciljevi su joj ocijeniti napredak koji je postignut prve dvije godine provedbe strategije, procjena trajnih potreba i utvrđivanje prepreka u provedbi standarda prava djece kao i načina njihova svladavanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook