Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spas od zagađenja

U Bakru se lakše diše: Bura otpuhala sumporovodik iz rafinerije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnike Bakra jučer je nadvio žuti oblak sumporovodika. Svi su se bojali novog zagađenja, no, srećom, bura je spasila stvar.

Danas se lakše diše, žutog oblaka nema nad Kvarnerom. 'Stalno se plavičasti dim širi iznad rafinerije tako da praktički nema dana bez zagađenja, samo ovisi da li ste na putu vjetra ili niste taj čas', rekla je Gordana Vukoša iz Kostrene. A na putu vjetra našao se oblak sumpora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oporba krivi Vladu za zagađenje zraka u Sisku Slika nije dostupna Grad Sisak tuži INA-u

'Danas je situacija puno puno bolja, međutim, moramo zaista zahvaliti našoj primorskoj buri jer da nje nema ne znam što bi bilo', rekao je gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić. Smjerovi i jačina vjetra važni su za izbjegavnje eko incidenata, smatra župan.

>> Bakar: Svi protiv gradnje Inine luke za ukrcaj koksa

'Danas je meteorologija poprilično napredovala, zna se točno kakvo će vrijeme biti ovih dana, nema strujanja vjetrova i ovo se jednostavno ne može i ne smije dogoditi. Igraju se previše već sa živcima i naših građana', rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. U Ini pak kažu da su upozorili na dim i buku pri početku rada novog postrojenja.

'Proces izgradnje rafinerije Rijeka, prva faza modernizacije je u fazi uhodavanja i očekujemo stabilan rad nakon čega će i kakvoća suživota na lokaciji biti bolja', rekao je direktor rafinerije nafte u Rijeci Igor Šepić.

Ekolozi su pesimistični. 'Ina koristi nekvalitetnu naftu koja ne bi smjela biti u rafineriji, a kao drugo nema dovoljno nafte da se tehnološki proces razvije dovoljno da bi nova postrojenja mogla raditi bez bilo kojeg problema', rekao je Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera.

Građani ipak vjeruju obećanjima. 'Ja imam toplu nadu da će se to smiriti sa novim postrojenjem, sa najnovijom tehnologijom vjerojatno će to prestati, ali kada?', rekla je Tanja Jurčić. Na to pitanje rijetko tko zna odgovor, no svi se nadaju da će bar Uskrs proći uz miris pince i šunke, a ne sumpora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene