Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantno stanje

Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi

Sarajevo
Sarajevo Foto: Antonio Balic/Cropix
Glavni grad BiH, Sarajevo je na drugom mjestu popisa gradova s najvećim onečišćenjem zraka na svijetu, odmah iza indijskog New Delhija.

Sarajevo je u četvrtak dospjelo na drugo mjesto na popisu gradova s najvećim onečišćenjem zraka na svijetu, nakon što se od početka tjedna guši u magli, a koncentracija opasnih čestica u zraku bila je 44 puta veća od one koju dopuštaju standardi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prema podacima švicarske mrežne stranice AQAir, koja prikuplja podatke o onečišćenju zraka s više od deset tisuća mjernih postaja diljem svijeta, najzagađeniji grad u prijepodnevnim satima bio je indijski New Delhi s indeksom onečišćenja 287, dok je Sarajevo bilo označeno indeksom 270.

Pročitajte i ovo Ministarstvo kulture Istražuju nekoliko slučajeva Policija upala u HŽ i Ministarstvo kulture? Nove afere sa snimkama Geodetskog fakulteta

Prijestolnice Indije i BiH, zajedno s Dakom u Bangladešu, nosile su oznake zraka "vrlo nezdrav".

U Sarajevu je pritom koncentracija sitnih čestica prašine oznake PM 2,5 bila označena kategorijom "opasna" jer je bila 44 puta veća od vrijednosti koje toleriraju standardi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Uzroci nezdrave kvalitete zraka u Sarajevu uvijek su isti. U razdoblju stabilnih vremenskih prilika bez vjetra, u zimskim uvjetima nad gradom zbog temperaturne inverzije stvara se "poklopac" magle koji onemogućava cirkulaciju zraka i eliminaciju štetnih tvari.

Pročitajte i ovo Prosvjed udruga prtov Centra za gospodarenje otpadom Resnik - 4 CGO Resnik Građani na nogama: "Bit će to još jedno novo gore smetlište u zelenom pojasu iz kojeg dolaze naša voda i hrana"

Pritom se u sarajevskoj kotlini zadržavaju čestice prašine i štetnih plinova koje proizvodi veliki broj starih automobila, ali i tisuće ložišta u stambenim objektima u kojima se za grijanje koriste kruta goriva.

Prema dostupnim podacima u Sarajevu je registrirano oko 160 tisuća automobila, od kojih je 70 posto starije od 15 godina ili su na dizelski pogon.

Analiza koju je ranije objavila Svjetska banka (WB) sadrži podatak po kojemu onečišćenje zraka u BiH svake godine izravno prouzroči 3300 smrtnih slučajeva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene