Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nerazumno rješenje

Bakar: Svi protiv gradnje Inine luke za ukrcaj koksa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedaleko od mjesta stare koksare u Bakru u planu je gradnja nove luke za ukrcaj koksa, nus proizvoda INI-nog postrojenja. Jedva su se riješili velikog zagađivača koji je mnoge koštao zdravlja, i dalje udišu zrak treće kategorije, a sada im ponovno prijeti koks!

Na sam spomen koksa ili koksare Bakrani se naježe jer su mnogima ostale trajne, zdravstvene posljedice. 'Ta luka za koks ne dolazi u obzir, evo ja govorim promuklo najvjerojatnije zbog one stare koksare što je bila prije, to su posljedice', priča nam Bakranin Darko Benić. 'Najveći postotak oboljelih je upravo ljudi koji dolaze u doticaj sa derivatima nafte', dodaje Desanka Hefler iz Krasnice. Stanovnici ovog primorskog gradića ne mogu vjerovati da im ponovno prijeti koks u dvorištu.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi

'Sad kada su spomenuli novu traku, bijele kute i sofisticiranu tehnologiju ja sam dobila osip', kaže Tanja Juričić iz Krasnice. 'Ni govora. Znate vi što je koksara? A ja sam vam rafiner pa znam što je i koking', odlučno tvrdi Bakranin Ante Sobol. U INI-nom pisanom odgovoru na naš upit kažu: 'Završetak ukupnog projekta modernizacije, a u okviru čije druge faze je predložena izgradnja koking postrojenja, poboljšat će kvalitetu životu lokalne zajednice'. 'Koliko god netko govorio da je to zapravo razumno rješenje, to je u biti suludi čin', ističe gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Zrak koji sada udišu Bakrani i bez koksa loše je kvalitete. 'Podaci da je prošle godine bila treća kategorija zraka u Bakru i Kostreni upravo zbog sumporovog dioksida sami govore o toj činjenici', objašnjava mr.sc. Željko Linšak iz Zdravstveno ekološkog odjela ZZJZ-a. Sumpor je prisutan zbog korištenja mazuta kaže župan koji je u pomoć pozvao nadležna ministarstva. 'Jedini način da prekine se sa tom pričom je da se što prije plinificira INA Urinj i da se što prije plinificira termoelektrana', smatra Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranski. Stoga i ne čudi što većina Bakrana ne želi čuti za bilo kakav novi, industrijski pogon u svom kraju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene