Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 7. srpnja

U automobile stiže velika novost: Imat će dodatni dio koji će spriječiti brojne prevare

Aktualno Galerija Dodatni dio u automobilu - 1 Dodatni dio u automobilu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dodatni dio u automobilu - 2 Dodatni dio u automobilu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dodatni dio u automobilu - 3 Dodatni dio u automobilu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dodatni dio u automobilu - 4 Dodatni dio u automobilu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dodatni dio u automobilu - 5 Galerija 1/5 >>
Potraga za krivcima prometnih nesreća uskoro će biti lakša jer će svaki automobil proizveden nakon 7. srpnja ove godine imati jedan dodatni dio – crnu kutiju. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

Rekonstrukcija prometnih nesreća dobit će novog pomagača – crnu kutiju koja će pamtiti sve radnje u automobilu.

"Je li ili nije i kojim intenzitetom bila pritisnuta kočnica, koji je bio kut zakreta volana, lijevo ili desno, je li u trenutku prometne nesreće vozač nehotice ili namjerno stisnuo papučicu gasa, koji je bio broj okretaja u kojem stupnju prijenosa i, naravno, vrijeme kada se dogodila kolizija", objasnio je Krunoslav Ormuž, stalni sudski vještak za promet.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, Romina Knežić i Petar Pereža Veliko istraživanje Dnevnika Nove TV Prvi Crobarometar nakon europskih izbora: Jedan političar bi se trebao zabrinuti

Takozvana crna kutija nalazit će se u zračnom jastuku u automobilu. Zbog svih podataka koje bilježi, neće se moći deaktivirati i neće se moći naknadno ugrađivati. Pohranjene informacije pripadaju vozaču ili vlasniku vozila.

"Treba detaljno razraditi pravne propise i odredbe pod kojima bi se taj sustav u budućnosti mogao koristiti na razne načine i ne zlorabiti prilikom analiza podataka koje nam on daje", napomenuo je Kristijan Tićak, glavni urednik magazina Auto, motor i sport.

Odzvonilo je i brojnim prevarama.

"Više neće baš biti moguće da vi pod utjecajem alkohola sletite s ceste i nakon toga se otrijeznite pa drugi dan prijavite prometnu nesreću. Vidjet će se kad se nesreća dogodila, a kad ste je prijavili", rekao je Ormuž.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u glavnom gradu Kenije Prosvjedi zbog poreza Totalni kaos u afričkoj zemlji: Policija pucala na prosvjednike, Obamina polusestra pogođena suzavcem

Preteča crnim kutijama današnji su pametni telefoni, koji su otkrili brojne uzroke prometnih nesreća.

"Na osnovu njega se u nekim težim prometnim nesrećama od strane Državnog odvjetništva moglo tražiti pristup određenim podacima. Od teleoperatera su mogli dobiti i potencijalnu brzinu kretanja, pa čak i je li korisnik koristio mobitel u trenutku nesreće", pojasnio je Tićak.

Podaci pohranjeni u crnoj kutiji neće se koristiti za praćenje ponašanja vozača, što su mnogi na prvu pomislili.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene