Ova 2016. mnoge je političare prisilno umirovila. U 365 dana promijenili smo najmanje pet čelnika političkih stranaka, među njima Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka. Bila je to godina i s čak tri vlade u Banskim dvorima.


Politička zvijezda u ovo doba prošle godine bio je Tihomir Orešković. Spremni su raditi, najavljivao je, ali nisu dugo radili jer je bila to burna godina. 

Vezani članci Milanović i Plenković Andrej Plenković i Zoran Milanović odbili se sučeliti u programu Nove TV Zoran Milanović Milanović vratio Plenkoviću za "šmrkavca", priznao da polemika s premijerom gubi smisao i najavio njezin kraj: "Nadam se da je to moj zadnji zapis ove sitne knjige"

"Rekao bih da je to u, u demokratskom smislu, jedna poučna godina. Prvo, vidjelo se da vlada stručnjaka ne može funkcionirati, da najveći stručnjaci za politiku trebaju biti političari", kaže Tihomir Cipek, politički analitičar.

No, HDZ-ovci se nisu pokazali stručnima u akciji preslagivanja. Srušili su vlastitu vladu. A i Tomislav Karamarko je, pod pritiskom Mosta i afere konzultantica, morao otići.

Rješenje su našli u Andreju Plenkoviću koji u stranci nije imao protukandidata. Tada je rekao da je fokusiran na izbornu pobjedu HDZ-a, što je i ostvario. Zbog poraza je otišao glavni politički rival, Zoran Milanović koji je osam godina vodio SDP. 

Ta je stranka novog šefa našla, između osmero kandidata, u Davoru Bernardiću. Profesor Cipek Bernardiću i Plenkoviću daje pozitivnu ocjenu.

"Rekao bih da su to ljudi pomirenja, demokracija je umijeće mogućeg. Cilj je svakog demorakratskog procesa da se konflikti riješe mirnim putem", kaže Cipek.

Hoće li mira biti i nakon lokalnih izbora? "Naravno da će biti nezadovoljnika, ali vodstvo jako dobro kontrolira svoje stranke. Na koncu, oni su nedavno postali predsjednici stranke", kaže Cipek.

I u HNS-u promjena, nakon Vesne Pusić - Ivan Vrdoljak. Nema mira ni u HSS-u, koji od ožujka vodi Krešo Beljak.

Nakon izbornog debakla ostavke u HSP-u Ante Starčević. Mirno plovi samo Most. Svoje izbore odgodili su za iduću godinu, a promjena na čelu stranke vjerojatno neće biti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr