Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 17 mjeseci potraga završila

DNK analiza potvrdila: To su kosti Antonije Bilić!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na temelju DNK analize zuba i kostiju definitivno je zaključeno - radi se o Antoniji Bilić. Time je za 17-godišnjom Drnišankom završena potraga koja je trajala 17 mjeseci.

Definitivno je utvrđeno kako je riječ o posmrtnim ostatcima nestale 17-godišnje Drnišanke Antonije Bilić, rekao je voditelj DNK laboratorija Zavoda za sudsku medicinu Zagreb, dr. Milovan Kubat na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji održanoj na Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu. Spomenimo da je obitelj za rezultate saznala 15 minuta prije konferencije za novinare.

Dr. Kubat je objasnio kako je 99,9 postotna podudarnost genomskom analizom dobivenog DNK uzorka iz kostiju tražene osobe s nespornim DNK uzorcima članova obitelji Bilić, a koje je Zavod dobio ranije od Centar za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

Pročitajte i ovo Ostaci nestalog alpinista Ledenjak Theodul Topljenje leda otkrilo stravičnu tajnu koju je alpski glečer skrivao desetljećima Slika nije dostupna Najveća potraga u Hrvatskoj Sve završilo slučajnim otkrićem prolaznika...

>> Početak i kraj slučaja Antonije Bilić

>> FOTO Sva lica Dragana Paravinje tijekom izricanja presude

Usporedbom genotipa nestale osobe s nespornim DNK uzorcima članova obitelji Bilić - majke, oca i dvije sestre, koje je Zavod dobio ranije, potvrđuje se kako je riječ o kćeri Mile i Milke Bilić, dodao je.

Dr. Kubat je, uz napomenu da očekuje puno upita o tome kako je moguće da je DNK analiza u ovom slučaju učinjena tako brzo, a članovi obitelji nestalih osoba identifikaciju čekaju godina, istaknuo kako su uzorci pronađenog skeleta Antonije Bilić „relativno svježi“, odnosno da su pronađene kosti stare godinu i pol dana.

Antonia Bilić posljednji je put viđena 7. lipnja prošle godine, kada je na mostu preko Čikole ušla u kamion. Dragan Paravinja, podsjetimo, prošli je mjesec osuđen na 40 godina zatvora zbog njezinog ubojstva.

"Za pozitivnu analizu potrebni su posmrtni ostaci, njihov dobar genotip, te referentni uzorci", rekao je Kubat.

Predstojnik Zavoda za sudsku medicinu dr. Davor Strinović opisao je i forenzičke rezultate, kojima je prije nedvojbene DNK analize utvrđeno kako nađene kosti pripadaju mlađoj ženskoj osobi crne kose te da su također pronađene i traperice, koje su također upućene na analizu.

Analizom skeleta pokušao se utvrditi i mogući uzrok smrti, no na kostima nisu nađeni tragovi trauma, rekao je dr. Strinović.

Županijska državna odvjetnica Gordana Križanić rekla je da je izvanredna tiskovna konferencija održana zbog iskazanog velikog zanimanja javnosti, a nalazi Zavoda za sudsku medicinu iz Zagreba stigli su u Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu u 17,30 sati.

Za ubojstvo 17-godišnje Antonije Bilić na 40 godina zatvora prije mjesec dana osuđen je Dragan Paravinja, u čiji je kamion djevojka ušla 7. lipnja 2011. na mostu Čikole u Drnišću, i tada je zadnji put viđena živa. Za maloljetnom Antonijom Bilić je od tada bila provedena opsežna i višemjesečna potraga.

Podsjetimo, nakon pronalaska kostiju krenule su prozivke oko načina na koji je vođena potraga za nestalom djevojkom. Ministar policije Ranko Ostojić najavio je kako će, potvrdi li analiza da u pitanju Antonia, preispitati je li u potrazi bilo propusta. Potraga za nestalom 17-godišnjakinjom bila je najveća i najopsežnija potraga u Hrvatskoj. U njoj su sudjelovale najelitnije snage MUP-a, isušivalo se jezero, pretražene su tisuće četvornih kilometara, u pomoć su pozvani i Slovenci s bespilotnom letjelicom.

>> Kosti pronađene kod Josipdola pripadaju ženskoj osobi

>> VIDEO Odvjetnik obitelji Bilić proziva policiju

Bez rezultata - do trenutka kada su mještani slučajno otkrili ljudske kosti. Prvi je pitanje o načinu potrage javno postavio odvjetnik obitelji Bilić Vinko Ljubičić - tvrdio je kako je stalno upozoravao da je to kritično područje koje treba ponovno pretražiti i kako je nevjerojatno da je tijelo dulje od godinu dana bilo tamo gdje je zadnji put lociran signal mobitela nesretne Antonie Bilić

U javnu polemiku se uključio i šef HGSS-a Vinko Prizmić. Tvrdi kako je njegova ekipa pomno pretražila u dva navrata to područje te da bi sigurno da je tijelo bilo na površini bilo i otkriveno. Prizmić je naglasio kako je potraga bila jako intenzivna, na tom području je bilo puno ljudi i teško će biti bilo koga optužiti da je napravio propust.

Potragu za 17-godišnjakinjom koja je zadnji put živa viđena kako ulazi u kamion Dragana Paravinje na čikolskom mostu vodio je tadašnji zamjenik ravnatelja MUP-a Milijan Brkić. Aktualni glavni tajnik HDZ-a na sve je kritike i najave preispitivanja postupanja policije kratko odgovorio kako nije korektno govoriti o propustima: 'Učinili smo sve i poduzeli sve da pronađemo Antoniju'. (I.P.M./ A.E./ D.D.N./ Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene