Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hina javlja da prvi rezultati analize kosti pokazuju kako je riječ o ženskoj osobi, no još uvijek se ne zna pripadaju li nestaloj maloljetnoj Drnišanki Antoniji Bilić.


Izvor blizak istrazi je Hini potvrdio kako je u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu utvrđeno da ljudski ostaci pripadaju ženskoj osobi te da slijedi detaljnija analiza koja bi trebala pokazati je li riječ o maloljetnoj djevojci, kojoj se u lipnju prošle godije izgubio svaki trag.

Vezani članci Slika nije dostupna Paravinja povukao žalbu na presudu za ubojstvo Antonije Bilić Slika nije dostupna Bahato primio presudu za slučaj koji je Hrvatsku dignuo na noge

Kompletni rezultati obdukcije i DNK analize bi se mogli znati za par dana. Tada će se konačno rasvijetliti čitavi slučaj ali i otkriti ono što svih zanima - radi li se o Antoniji Bilić. Naime,  istražitelji imaju sve Antonijine podatke u bazi; posjeduju njezin zubni karton, tijekom istrage uzeli su uzorke krvi od roditelja i sestara, imaju i tragove iz kamiona. 

'Uobičajeno vrijeme bi moglo biti nekih 10 do 15 dana ako nema nikakvih problema, u smislu da ne morate ponavljati korake analize. A ovisno o tome kakav uzorak ste dobili, i kolika je priprema uzorka da počnete raditi - od čišćenja kostiju, pranja, čišćenja tkiva, ovisno o stupnju degradiranosti', pojašnjava dr.sc. Vedrana Škaro, DNK analitičar, voditeljica laboratorija za forenzičnu genetiku  Genos.

Što je važno znati o DNK analizi pronađenih bioloških uzoraka?

Važna osobina DNK jest da je izuzetno stabilna molekula i ukoliko se pravilno pohrani, u in vitro uvjetima, redoslijed njezinih sastavnih jedinica se ne mijenja, pa se tako pohranjen uzorak može iskoristiti za usporedbu njegova DNK profila s profilom nekog drugog profila i nakon nekoliko godina.

Najvažnije je da se pronađeni uzorak na očevidu ne uništi. Jer, svaki od njih prolazi standardnu, ali strogu proceduru. Prvo se izolira u posebnoj sobi, potom umnožava kako bi se dobio genetski profil. Cijeli proces traje od jednog do tri dana.

Analizom kostiju mogu se odrediti spol i dob osobe, približno vrijeme smrti, ozljede ili čak uzrok smrti te obaviti identifikacija nepoznatog leša.   

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju