Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završilo suđenje

Gotovina optimističan, očekuje oslobađajuću presudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobijanjem teze obrane za koje je tri sata imalo tužiteljstvo te završnim riječima obrane, završilo je suđenje hrvatskim generalima u Haagu.

Predsjedavajući sudac Alphons Orie, zaključujući sjednicu, najavio je presudu u ovom predmetu ‘u dogledno vrijeme’. ‘Sada ćemo zaključiti raspravu u ovom predmetu’, kazao je Orie najavljujući da će tročlano sudsko vijeće donijeti presudu ‘u dogledno vrijeme’. Iako je Orie podsjetio da trojica optuženih generala imaju pravo na kraju suđenja obratiti se sudskom vijeću generali Gotovina, Čermak i Markač odabrali su to ne učiniti. Luka Mišetić, odvjetnik generala Gotovine, upitan zašto je Gotovina odabrao ne obratiti se sudskom vijeću, kazao je kako za to nije bilo potrebe jer to ne bi ništa promijenilo ni u činjeničnom ni u pravnom smislu a skrenulo bi pozornost. Nakon odlaska sudaca iz dvorane trojica generala provela su još nekoliko minuta srdačno se pozdravljajući s članovima svojih braniteljskih timova. 'General Gotovina je odlično raspoložen, smatramo da smo i u ova posljednja tri dana dokazali da je optužnica neutemeljena i general očekuje oslobađajuću presudu', rekao je za Dnevnik.hr Luka Mišetić. 'General je optimističan', rekao je i odvjetnik Gregory Hehoe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirat će reakciju na presudu Što očekujete od današnjeg boravka glavnog haškog tužitelja u Zagrebu? Slika nije dostupna Nastavlja se zajednička strategija Obrani Markača zločinački pothvat, Gotovininoj topnički dnevnici

>> Mikuličić očekuje presudu između Božića i proljeća, Mišetić kroz 2 do 10 mjeseci

Na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju optužba se jutros koncentrirala na repliku, prvo na pitanje fosfornih granata te na količinu granata koje su pale na Gračac i Knin.

'Obilno granatiranje Knina stvorilo je masovnu paniku nad stanovništvom što ga je natjeralo na bijeg (...) Namjera hrvatske vojske bila je istjerati Srbe. Odsutnost ruševina u Kninu rezultat je projektila ispaljenih na Knin koji su bili raštrkani po gradu. Da je 1.000 projektila bilo koncentrirano na neke objekte, onda bi imali fotografije primjerice srušenog zapovjedništva Krajine, ali toga nema. Čak i da je stotinu granata palo na vojne ciljeve, svejedno je ostalo 900 projektila koji su padali po cijelom Kninu', reklo je tužiteljstvo.

>> Obrana trojice generala nastavlja iznositi završne riječi

>> Josipović: Presuda hrvatskim generalima stvar je pravosuđa

>> Gotovinina obrana traži usmenu objavu presude

Obrana je kasnije u replici kazala kako tužiteljstvo i dalje nema dokaza da je 900 granata koje su spomenuli izazvalo smrt civilnog stanovništa, a da je najbolji primjer zastrašivanja i istjerivanja stanovnika s nekog područja Sarajevo. 'Ako želite strah uliti u kosti stanovništva, to činite kako su Srbi to radili u Sarajevu', rekao je branitelj Gregory Kehoe.

Tužiteljstvo je predložilo kazne od 27 godine zatvora za Gotovinu, 23 godine za Markača i 17 godina za Čermaka, dok je obrana tražila da se sva trojica oslobode optužbi 'Izvješće koje je o razaranjima Grahova i Glamoča naveo general Ante Gotovina je bilo lažno i u širem i u užem smislu', rekao je tužitelj Alan Tieger govoreći o fosfornim granatama. Također su napomenuli kako je general Ivan Čermak bio domaćin rasprave o tome kako da se uklone tijela s ulica Knina, te kako je Zvonimir Červenko Čermaka opisao kao čovjeka od povjerenja tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana. Červenko je naveo da je taj razgovor, argumentirala je obrana, novinar tajno snimio i da razgovor nije autoriziran.

Tužitelji su replicirali i na jučerašnju obranu Mladena Markača te kazali kako je sve što je Markač trebao poduzeti kada je saznao za spaljivanje i ubojstva u Gruborima, je podići telefonsku slušalicu i saznati koja je jedinica ondje te ne rasporediti tu jedinicu u sljedeće selo kako ono ne bi također bilo spaljeno.

Međunarodni oružani sukob

Nema uvjeta da se sukob, kako se danas u Haagu moglo čuti, karakterizira kao međunarodni ili nemeđunarodni, jer optužba je teretila oružani sukob. Nismo se izjasnili o karakterizaciji je li on bio međunarodni ili ne jer to je irelevantno, replicirali su tužioci. Naime, jučer je obrana istaknula priznanje tužiteljstva o postojanju međunarodnog sukoba, odnosno da je vojno redarstvena akcija Oluja bila međunarodni sukob, a ne kao što su naveli u podignutoj optužnici da je bila građanski rat. To je bitno za Hrvatsku jer sada politički odgovorni ljudi u zemlji to mogu iskoristiti za genocid pred Sudom pravde, a trebalo bi dati i hrabrost hrvatskim političarima da istinu o agresiju na Hrvatsku istjeraju na čistac pred Vijećem sigurnosti jer se ondje u rezoluciji general Gotovina izjednačava s Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

Timovi su danas 45 minuta iskoristili za obranu Gotovine i 20 minuta za ostale timove obrane. Branitelj Luka Mišetić tako je neuvođenje vojno policijskog sata u Jajcu za koje tužitelji optužuju Gotovinu kazao kako general za to nije imao ovlasti, budući da je Jajce na području BiH, teritorij na kojem Gotovina nije imao ovlasti.

'To što general Gotovina nije želio prisustvo medija u Glamoču i Grahovu je zbog činjenice da je znao da će se pokrenuti vojno redarstvena akcija Oluja. Stoga to nije sporna odluka, i zapravo to je odluka koja se inače donosi uoči borbe', kazala je obrana.

'Gotovina je vojnik i rodoljub'

'U skladu s Tuđmanovom politikom nužno je bilo odmah spriječiti spaljivanje i oduzimanje imovine, te nedolično ponašanje prema ratnim zarobljenicima', rekao je odvjetnik generala Gotovine Što je Gotovina trebao poduzeti, pitala je obrana pred sudom te odgovorila: Policijski sat odnosi se na sve osobe koji se nalaze na tom teritoriju, ali Gotovina to nije mogao učiniti jer nije imao ovlasti za to. Učinio je sve što je mogao kako bi spriječio zločine, primjerice mjerom na proizvoljno kretanje jedinica te mjere protiv onih koji se ponašaju na nediscipliniran način.

'Gotovina je vojnik i rodoljub koji je postupao izuzetno časno i čestito kako bi pomogao u uspostavi demokracije u svojoj zemlji, služeći se onima koji su mu bili podređeni. Plamtio je rat i to je predstavljalo velike poteškoće. (…) Prava stvar je osloboditi generala Gotovinu i poslati ga kući njegovoj obitelji', zaključio je branitelj Greg Kehoe.

I Čermakova obrana u završnoj je riječi ponovila zahtjev za oslobađajućom presudom. 'Čermak je čovjek koji je u Knin otišao s jasnom misijom bez krivične namjere ili motivacije. Njegov položaj nije bio sasvim definiran, ali on je pokušao učiniti najbolje što je mogao. Treba presuda biti oslobađajuća po svim točkama optužnice', zaključio je u završnoj riječi Kay.

'Markač je časna osoba'

'Na Brijunima jest vođen razgovor o poduzimanju određenih radnji kao preduvjet kojim bi se moglo pokrenuti operaciju Oluja. O tome je diskutirano, ali tužiteljstvo tvrdi da je do te provokacije zaista došlo, te da je u tome sudjelovao general Markač. Obrana odlučno poriče tu tvrdnju te tvrdi da nikad nikakva provokacija nije izvršena', rekao je Goran Mikulčić, branitelj generala Markača.

'Svjedok nije bio prisutan u trenutku nastanka te fotografije niti je vidio kontekst u kojem je ona snimljena. Prihvatio je interpretaciju koju mu je ponudilo tužiteljstvo', rekao je Mikulčić. Mikuličić je kazao kako je u izvještajima napisano da su granatiranje možda uzrokovali pripadnici Hrvatske vojske. 'Ako promatrač analizira tekst tog izvještaja, jasno je da je riječ o spekulacijama. Nema dokaza da su se zaista dogodile te eksplozije niti koji je položaj i uzrok tih eksplozija', ustvrdio je Mikuličić.

Isto je tako napomenuo, kao i ostali odvjetnici obrane, da je svjedok u slučaju pljački imovine krajinskih Srba nepouzdan s obzirom na nepouzdana sjećanja. 'Isti je svjedok 5. kolovoza 1995. došao u Zagreb, i putem do Gračaca prolazio kroz Karlovac, Gospić i Otočac. Nesvjestan da su to hrvatski gradovi, ispričao je kako je stanovništvo u strahu i zbunjeno. On nije svjestan ni konteksta ni političke, ni činjenične situacije u kojoj se nalazi', rekao je Mikulčić.

'Naš je branjenik časna osoba koja je najbolje godine svog života provela s ciljem obrane svoje domovine i demokratskog sustava te domovine u iznimno teškim okolnostima surove planine Velebit. Riječ je o osobi koja je svoju dužnost obavljala časno i pošteno. Rukovodio je visokotreniranim i časnim profesionalcima koji su svoj posao obavljali prema vlastitom moralu i uvjerenju. Ni u kom trenutku ne sumnjam da je počinio kazneno djelo. Tužiteljstvo nije podastrlo dokaze koji bi uputilli na dokazivanje krivnje ili kao ponašanje koje se može okarakterizirati kao kazneno djelo. Stav obrane generala Markača je da je jedina odluka koju će Vijeće donijeti oslobađajuća. To će mu biti satisfakcija, uz veliku žrtvu, koja će ga vratiti u njegovo okruženje među njegovu obitelj i prijatelje', rekao je Mikulčić.

>> 'Arhitektura optužnice podsjeća na onu socijalističku'

U završnim replikama na suđenju tužitelj Alan Tieger poručio je da dokazi izvedeni tijekom ovog postupka dokazuju izvan razumne sumnje da su general Gotovina, general Čermak i general Markač zakonski odgovorni za zločine nad srpskim civilima. Tieger je kazao kako je sada vrijeme da se posluži Occamovom britvom, na koju se u uvodnim i završnim riječima pozivala obrana generala Gotovine, kako bi poručio sudskom vijeću da je najjednostavnije objašnjenje dokaza ono koje je u svom dokaznom postupku ponudilo haško tužiteljstvo.

On je kazao da dokazi pokazuju da su svi koji su bili izloženi napadima shvatili da se radilo o napadima na civile, da su oni bili rezultat zapovijedi za neselektivno granatiranje gradova i sela, a da je ta zapovijed rezultat sastanka na kojem je rečeno da je važno da se postigne bijeg civila, da je dokazano da je vrhovni zapovjednik bio osoba koja zastupa ideju da previše Srba predstavlja opasnost, kao i da je dokazano da su se poduzimali koraci koji su onemogućavali njihov povratak.‘Najjednostavnije objašnjenje svega sasvim je jasno’, kazao je Tieger zaključujući svoj predmet.

Trojica hrvatskih generala terete se za zločine počinjene tijekom operacije Oluja, vojne ofenzive u Hrvatskoj 1995. godine. Suđenje je počelo 11. ožujka 2008.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene