Obavijesti Video Pretražite Navigacija
80 posto uvozna hranu

Bez pomaka: Turistima nudimo jeftine proizvode iz uvoza umjesto domaćih delicija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevjerojatno zvuči da gotovo 80 posto onoga što ponudimo turistima dolazi iz uvoza

Iz ministarstva turizma i poljoprivrede već su najavili promjene i poticanje domaćih proizvođača kroz udruživanje i bolji plasman. No, čini se, pozitivne rezultate ipak ćemo morati još čekati, jer informacije koje stižu od vlasnika restorana zaista su nepovoljne.

Pročitajte i ovo Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona" Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija

Pogotovo ako znamo da turisti na Jadranu ostave više od milijardu eura. No, umjesto, primjerice, slavonskih delicija, na stolovima su i dalje jeftiniji, ali manje ukusni uvozni proizvodi.

U loncu Stipe Kneževića, vlasnika restorana, kuhaju se samo domaći proizvodi. Tako je tek u manjem broju jadranskih restorana. 'Svi naši ugostiteljski objekti, a pogotovo oni koji ne preferiraju domaću hranu, oni gledaju puno više, puno više gledaju razliku u cijenama i sigurno, slijedom toga, kupuju ono što je jeftinije', kaže Stipe.

>> Tijekom vikenda u Istru došlo oko 136 tisuća gostiju

Jeftinije je iz uvoza. Domaći proizvođači zbog toga s velikim teškoćama plasiraju svoje proizvode u trgovine i restorane. Turisti često ni ne znaju što dobivaju na tanjuru.

Ako dvoume oko hrane, ne moraju zbog sigurnosti. Tijekom ljeta na hrvatskoj obali boravit će 50-ak stranih policajaca iz 11 zemalja. U MUP-u ističu da se radi o svojevrsnom brendu, koji se provodi već nekoliko sezona, a glavni cilj mu je postizanje većeg stupnja sigurnosti i izbjegavanje konfliktnih situacija. 

O redu na zadarskim ulicama brinu se oni u poljskim i mađarskim uniformama. 'Od nas se očekuje da budemo korisni poljskim turistima i da pomognemo hrvatskoj policiji pri davanju informacija', kaže Sebastijan Gudra, poljski policajac.

Njihov dolazak u Hrvatsku gosti podržavaju. 'Dosta turista iz Poljske ne poznaje strane jezike, pa ni hrvatski. Jako nam je važno što se imamo kome obratiti', rekao je turist Matej. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene