Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na današnjoj sjednici Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba odlučeno je da se Gradskoj skupštini uputi prijedlog da se sadašnji prostor oko Trga Francuske Republike imenuje Trgom dr. Franje Tuđmana.


Riječ je neimenovanom prostoru (tzv. Rudolfove vojarne) na području Gradske četvrti Črnomerec koji je omeđen sa sjevera Ilicom, s istoka ulicom Republike Austrije, s juga Ulicom Matka Talovca te sa zapada Trgom Francuske Republike i Reljkovićevom ulicom.

Vezani članci Davor Božinović Bi li Franjo Tuđman bio sretan današnjim HDZ-om? Ministar Božinović: "Siguran sam da bi" Slika nije dostupna Ukradena Tuđmanova bista vrijedna 50.000 kuna

O tom će se prijedlogu Odbora očitovati Gradska skupština, kako se očekuje, na sjednici 21. prosinca, i kako se ocjenjuje taj će se prijedlog usvojiti.

Današnjem sastanku sudjelovali su svi članovi odbora, a raspravljalo se samo o tom prijedlogu Poglavarstva na što se pobunio član odbora Joško Morić (DC) rekavši da se raspravlja samo o prijedlogu sadašnje gradske vlasti kao da drugih prijedloga upućenih u proceduru nema.

Dodao je da iako je gradska vlast željela konsenzus oko pitanja Trg Franje Tuđmana toga nema. 

Morić je ponašanje vlasti ocijenio bahatim te se upitao stoji li iza tog prijedloga kakva politička trgovina.

Za ovaj prostor u prijedlogu Poglavarstva ima stručno uporište jer je riječ o neuređenom mjestu

za koje se još 1977. godine planiralo urediti u park, rekao je Slavko Dakić iz Gradskog poglavarstva.

Također, prije desetak godina postojao je prijedlog uređenja tog prostora tako da se taj prostor može pretvoriti u vrlo vrijedan prostor tog dijela grada, dodao je.

Odbor je odbio prijedlog Antuna Mateša i grupe građana da se Trg Maršala Tita preimenuje u stari naziv Kazališni trg.

Taj prijedlog podržava i građanska inicijativa koja je Gradskoj
skupštini uputila zahtjev za preimenovanje Trga maršala Tita čiji je predstavnik Josip Jurčević u ime više pojedinaca i udruga taj zahtjev podijelio medijima i članovima Odbora.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju