Velike štete zbog hladnoća trpe i prijevoznici u riječnom prometu.


Zbog leda koji je okovao Dunav, brodovi danima ne plove i gomilaju milijunske gubitke. Od države traže proglašenje elementarne nepogode, ali zasad ih nitko nije saslušao.

Vezani članci Zaleđena mrežica Od hladnoće im se smrznula mrežica na na prozoru, pucketanje je zabavilo cijelu obitelj Zaleđena trava Zvučna poslastica: Snimio smrznutu travu, gledatelji tvrde da su dobili žmarce od zvuka

Snimke s broda sisačkog poduzetnika, koje možete vidjeti u priloženom videu, pokazuju kako se teško probiti kroz zaleđenu rijeku. Dio su uspjeli probiti sami. No, više ne ide, pa sada posao trpi.

"Situacija je vrlo kritična, trenutno imamo 25 plovnih jedinica koje zbog leda ne mogu obavljati svoje poslovne procese, odnosno, izvršiti transport roba koje imamo utovarene, ne mogu doći do luka koje su predviđene za utovar", ističe poduzetnik Hrvoje Pavlak.

Srećom, prevoze nekvarljivu robu poput ulja i goriva. Ipak, u posljednjih mjesec dana, izgubili su više od milijun i tristo tisuća kuna. Brodovi su im ostali zarobljeni i u Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj.

"Posada je na sigurnom, brodovi imaju dovoljno goriva, dovoljno namirnica, za sve ljude da mogu sigurno pregrmiti ovaj kritičan dio. Mi smo svakodnevno u kontaktu s posadom, imamo i timove spremne za intervenciju ne daj bože kakvog kritičnog događaja", kaže Pavlak.

U suradnji s Gospodarskom komorom, čekaju reakciju države. "Mi svi zajedno možemo apelirati na župane da proglase u županiji elementarnu nepogodu, kako bi se barem donekle, kad već nije unaprijed spriječena šteta, kako bi se barem donekle njima olakšao njihov gubitak", kaže Mirjana Čagalj iz HGK.

No do danas, kaže nam Hrvoje, nitko iz nadležnih Ministarstava prometa i gospodarstva, nije ih kontaktirao. "Nažalost, nije nam se nitko javio, nismo dobili pozive ni od našeg sektora unutarnje plovidbe, što sa žaljenjem izjavljujemo, jer mislimo da je sektor onaj tko bi trebao ić prema brodarima, ne samo prema nama, nego prema svim brodarima", kaže Pavlak.

Komentar od Vlade i nadležnih ministarstava danas nismo dobili ni mi. A prema zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda, nagomilavanje leda na vodotocima dovoljan je razlog da se nepogoda i proglasi. Za to vrijeme, mađarski ledolomci nastavljaju razbijati led na hrvatskom dijelu Dunava. Zasad sve ide prema planu, ali pravo olakšanje stići će tek kada temperature skoče.