Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOLIKO KOŠTA ŽIVOT

Žena pala s bicikla pa 14 dana čekala na operaciju. Umrla je prije no što ju je dočekala; sada se o svemu oglasila i bolnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dekanica jednog fakulteta na društvenim mrežama je napisala potresnu ispovijest o tome kako je ostala bez majke. "Koliko košta život jednog običnog Hrvata/Hrvatice?", pitanje je koje postavlja uz opis agonije koju je proživjela u posljednja dva tjedna.

Društvenim mrežama širi se priča o izgubljenom životu u kojemu je, kako navodi autorica posta, veliku ulogu odigrala jedna od bolnica.

"Nisam tip osobe koja dijeli intimu po društvenim mrežama, a pogotovo kada se radi o ozbiljnim stvarima. Šok i nevjerica, jad, bol i tuga su preveliki što me nagnalo da pokušam druge upozoriti na stanje i perspektive. Moja majka je otišla zauvijek!!!

Jesmo li svi isti, jednako važni i dovoljno skupi (ili jeftini) da bi imali jednaku skrb ili pravo na istu?! Činjenica je da se 'slučaj Matijanić' dešava svaki dan u svim dijelovima Republike Hrvatske. Naime, moja majka je 26. srpnja 2022. godine imala prometnu nezgodu vozeći se na biciklu.

Od naizgled lagane nezgode, samo ogrebane ruke, nakon obrade na OHBP u OB Sisak utvrđena je ozljeda zdjelice", navodi i dodaje da cijeni liječnike dijagnostičare i specijalistu ortopeda koji je njezinu majku primio u dežurstvu.

Operacije isključivo na Traumatologiji u Zagreb

Piše da je ortoped odmah utvrdio kako Opća bolnica Sisak nema rutine ni instrumentarija za potrebnu operaciju i da se takvi slučajevi odrađuju isključivo na Traumatologiji u Draškovićevoj, u Zagrebu. Njezinu majku, piše, otpremaju u tu bolnicu 1. kolovoza.

"I tada počinje agonija po zdravstvenom sustavu s nedostatkom informacija, nekad malo ljubaznijim, nekad malo manje ljubaznim sestrama, doktori su uvijek zauzeti i nemaju vremena za informiranje obitelji, do konačne informacije da se jedini u Republici Hrvatskoj, koji takvu ozljedu može i zna operirati vraća s godišnjeg odmora 8. kolovoza 2022. godine. U međuvremenu, majka prolazi kroz brojne faze sve lošijeg stanja, treskavice, kopni iz dana u dan, što nikoga ne zabrinjava", napisala je na Facebooku.

14 dana je čekala operaciju

"Danas, 9. kolovoza 2022. u 5 sati ujutro umrla je moja majka. Začudo, u uobičajeno vrijeme nakon vizite, zovem i od prve uspijevam dobiti doktora koji mi to saopćava uz napomenu pa znate ona je imala sepsu. Pitam kakvu sepsu? Pa znate imala je i uroinfekt, eto dugo je ležala. Vidjet ćemo pravi uzrok nakon obdukcije.

A, 14 dana je čekala operaciju! I nije ju dočekala. Zbog koga ili čega? Zdrava i vitalna žena od 69 godina, fizički vrlo aktivna, radi u vrtu, vozi bicikl, nema nekih značajnih komorbiditeta, nije dovoljno vrijedna za redovni postupak zdravstvene skrbi.

Ponavljam, redoviti i na vrijeme! Ne hitni! Iako je za moj pojam (jesam doktor, ali ne medicine) njeno stanje bilo hitno stanje s obzirom na dob pacijentice. Padneš s bicikla ne svojom krivnjom, dobiješ uroinfekt i umreš u hrvatskoj bolnici", napisala je.

Je li trebala koga nazvati ili kome platiti?

"I sad se propitujem: jesam li još koga mogla i trebala nazvati, jesam li mogla kome platiti, jesam li se trebala učlaniti u koju stranku u zadnjih 14 dana pa da mogu nekoga nazvati??? Jesam li ja zakazala ili je sustav zakazao?! Učinila bih sve da moja majka živi!

Zašto vlada, ministri i ostali moćnici svih sustava uključivo i zdravstvenog, ne izlaze na teren zbog običnog, malog čovjeka, Hrvata/Hrvatice? Više nas nema toliko puno da bi to bilo nemoguće", dodaje uz pitanje - koliko košta život jednog običnog Hrvata ili Hrvatice.

Oglasila se bolnica

O ovom tragičnom događaju oglasili su se u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Pročitajte i ovo Liječnici: Ilustracija - 4 NEMA DOVOLJNO LIJEKOVA Iz HUBOL-a demantiraju Ministarstvo: "Bolnice koje su zatražile remdesivir dobile su službeni odgovor da ga više nema"

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Uzrok smrti pacijentice iz Siska, koja je od 1. kolovoza 2022. bila na liječenju u Klinici za traumatologiju KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu bit će poznat poslije histoloških nalaza na Zavodu za sudsku medicinu.

Pacijentica iz Siska s povrijeđenom zdjelicom, u dogovoru s liječnikom Opće Bolnice u Sisku, premještena je 1. kolovoza 2022. godine na daljnje liječenje u Kliniku za traumatologiju KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Tijekom boravka u Klinici za traumatologiju pružena joj je sva odgovarajuća medicinska skrb u skladu s njenim zdravstvenim stanjem i uobičajenim procedurama, uključujući i ciljanu antibiotsku terapiju zbog dijagnosticirane bakterijske upale urinarnog trakta.

Sve poduzimane radnje bile su s ciljem pripreme pacijentice za izvođenje rekonstrukcijskog operacijskog zahvata na povrijeđenoj zdjelici koji se prema svim stručnim smjernicama izvodi unutar 3 tjedna, a optimalno izmedu 10 do 14 dana.

Nažalost, 9. kolovoza kod pacijentice je nastupila smrt, a uzrok će biti poznat poslije histoloških nalaza koji se provode na Zavodu za sudsku medicinu, o čemu će biti obaviještena obitelj pokojnice, a potom i zainteresirana javnost", navode u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene