Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforme sela

Mladost se vraća u opustošena slavonska sela: Tri općine na lokalnim izborima dobile nove, mlade načelnike

Aktualno Galerija Josip Štorek, Josip Nasurović i Stjepan Gašparović Josip Štorek, Josip Nasurović i Stjepan Gašparović Foto: DNEVNIK.hr Josip Štorek Josip Štorek Foto: DNEVNIK.hr Josip Nasurović Josip Nasurović Foto: DNEVNIK.hr +0 Stjepan Gašparović Galerija 1/4 >>
Mladost se ipak vraća u demografski opustošena slavonska sela. Tri općine koje su pogodili nezaposlenost i odlasci na lokalnim su izborima dobile nove mlade načelnike. Svoje sredine namjeravaju voditi posve drukčije. Koristit će europske fondove, graditi poslovne zone. U nekim selima moraju krenuti od nule.

Jedan ima 30, drugi 29, a treći 35 godina. Ovo su novi mladi načelnici općina Štitar, Drenovci i Cerna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Majka i sin poginuli Automobil s četveročlanom obitelji sletio s ceste: 'Djevojčica je ležala u kanalu, otac jaukao' Slika nije dostupna Namijenjen preprodaji Pokušali prošvercati 198 kilograma duhana

''Došlo je do neke kemije nas mladih'', rekao je Josip Štorek, načelnik Općine Cerna (HSS).

Imaju nove ideje i vizije, a čeka ih i mnogo posla.

''Mi smo primljeni preko ovih EU fondova u javne radove i to traje 6 mjeseci, a kad završi, ne znam tko će me primiti, imam 57 godina'', govori Mirsada Strukar iz Cerne.

Poslovna zona stoji neiskorištena.

''Bitno nam je staviti u funkciju poduzetničku zonu. Time ćemo ih osloboditi naknada prve dvije godine poslovanja'', dodaje Štorek.

Ulagat će se i u mlade obitelji, za kupnju prve nekretnine općina će davati 30.000 kuna, a u planu je i vrtić.

Načelnikovanje u općini Cerna ima dugu tradiciju, no metode su se ipak bitno promijenile u odnosu na tridesete godine prošlog stoljeća kada su se prekršitelji na tom mjestu kažnjavali udarcima po goloj stražnjici. U 21. stoljeću kažnjavaju birači, i to na izborima, pa se smjena generacije dogodila i u općini Drenovci, u čijem su sastavu i opustošeni Đurići.

''U Đurićima se živi odlično, najviše što imamo praznih kuća, ima čak u nizu i deset jedna do druge, a nemamo trgovinu, nemamo kafić, nemamo poštu'', kaže Antun Golubović iz Đurića.

Udružene nezavisne liste s vlasti su svrgnule dugogodišnjeg HDZ-ova načelnika, evo i prvog zadatka.

''Tu sigurno treba spomenuti projekt aglomeracije, odnosno, kanalizacije u suradnji s općinom Gunja, jer kanalizacija je jedna od osnovnih pretpostavki za bilo kakav gospodarski razvoj'', rekao je Josip Nasurović, načelnik Općine Drenovci (NEZ.).

Odlazak mladih gorući je problem i u Štitaru.

''Imam i ja kćer u Irskoj. Završila je fakultet, sad tamo imaju dobro zaposlenje i ona i zet'', govori Marko Sikavica iz Štitara.

Novi načelnik najavljuje korištenje EU fondova i razvoj turizma, a u poljima pšenice vidi novu poslovnu zonu i naselje za mlade.

''Napraviti cestu, izgraditi svu potrebnu infrastrukturu i dodjeljivati zemljišta mladima po simboličnoj cijeni, a u nastavku sportsku zonu'', govori Stjepan Gašparović, načelnik Općine Štitar (HSS).

Priliku su dobili, na njima je da ispune obećano.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene