Mladost se ipak vraća u demografski opustošena slavonska sela. Tri općine koje su pogodili nezaposlenost i odlasci na lokalnim su izborima dobile nove mlade načelnike. Svoje sredine namjeravaju voditi posve drukčije. Koristit će europske fondove, graditi poslovne zone. U nekim selima moraju krenuti od nule.

Galerija


Jedan ima 30, drugi 29, a treći 35 godina. Ovo su novi mladi načelnici općina Štitar, Drenovci i Cerna.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ministrica mi je obećala, ali ništa nije riješeno. Crveni križ je tu opet malo zakazao' Slika nije dostupna Kreće obnova kuća s poplavljenih područja: Moguća kroz TRI MODELA, evo koja

''Došlo je do neke kemije nas mladih'', rekao je Josip Štorek, načelnik Općine Cerna (HSS).

Imaju nove ideje i vizije, a čeka ih i mnogo posla.

''Mi smo primljeni preko ovih EU fondova u javne radove i to traje 6 mjeseci, a kad završi, ne znam tko će me primiti, imam 57 godina'', govori Mirsada Strukar iz Cerne.

Poslovna zona stoji neiskorištena.

''Bitno nam je staviti u funkciju poduzetničku zonu. Time ćemo ih osloboditi naknada prve dvije godine poslovanja'', dodaje Štorek.

Ulagat će se i u mlade obitelji, za kupnju prve nekretnine općina će davati 30.000 kuna, a u planu je i vrtić.

Načelnikovanje u općini Cerna ima dugu tradiciju, no metode su se ipak bitno promijenile u odnosu na tridesete godine prošlog stoljeća kada su se prekršitelji na tom mjestu kažnjavali udarcima po goloj stražnjici. U 21. stoljeću kažnjavaju birači, i to na izborima, pa se smjena generacije dogodila i u općini Drenovci, u čijem su sastavu i opustošeni Đurići.

''U Đurićima se živi odlično, najviše što imamo praznih kuća, ima čak u nizu i deset jedna do druge, a nemamo trgovinu, nemamo kafić, nemamo poštu'', kaže Antun Golubović iz Đurića.

Udružene nezavisne liste s vlasti su svrgnule dugogodišnjeg HDZ-ova načelnika, evo i prvog zadatka.

''Tu sigurno treba spomenuti projekt aglomeracije, odnosno, kanalizacije u suradnji s općinom Gunja, jer kanalizacija je jedna od osnovnih pretpostavki za bilo kakav gospodarski razvoj'', rekao je Josip Nasurović, načelnik Općine Drenovci (NEZ.).

Odlazak mladih gorući je problem i u Štitaru.

''Imam i ja kćer u Irskoj. Završila je fakultet, sad tamo imaju dobro zaposlenje i ona i zet'', govori Marko Sikavica iz Štitara.

Novi načelnik najavljuje korištenje EU fondova i razvoj turizma, a u poljima pšenice vidi novu poslovnu zonu i naselje za mlade.

''Napraviti cestu, izgraditi svu potrebnu infrastrukturu i dodjeljivati zemljišta mladima po simboličnoj cijeni, a u nastavku sportsku zonu'', govori Stjepan Gašparović, načelnik Općine Štitar (HSS).

Priliku su dobili, na njima je da ispune obećano.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr