Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivša prevoditeljica međunarodnih snaga UN-a u Kninu, prva svjedokinja haškog tužiteljstva na suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču opisala je granatiranje Knina 4. kolovoza 1995. prvog dana Oluje u kojem je, prema njezinim riječima, pogođena stambena zgrada u neposrednoj blizini njezina stana.


Svjedokinja haškog tužiteljstva koja svjedoči uz ograničene mjere zaštite identiteta zaštitom lica vodi se kao svjedokinja 136.

Vezani članci Slika nije dostupna Nastavljeno suđenje trojici hrvatskih generala Slika nije dostupna Optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih generala iz BIH?

Haško suđenje hrvatskim generalima počelo je u utorak uvodnim riječima tužiteljstva, a u srijedu je uvodne riječi iznijela obrana generala Gotovine.

Raspravni dan u četvrtak ujutro počeo je zatvorenom sjednicom radi rješavanja proceduralnih pitanja.

Svjedokinja je u kratkom iskazu opisala kako je nakon početka granatiranja otišla u bazu UN-a u Kninu i tamo ostala 45 dana. Prvih dana dočekivala je na ulaznim vratima baze UN-a ljude, koje je opisala kao uglavnom starije ljude, trudnice, žene i bolesnike iz Cetine, a od 11. kolovoza pratila je u obilasku Knina i okolnih sela pripadnike međunarodnih snaga i organizacija od civilne i vojne policije UN-a, press ureda i organizacija za ljudska prava. Posvjedočila je da je od generala Čermaka dobila dozvolu za kretanje po Kninu, ali je na vlastitu odgovornost išla i izvan grada.

Svjedokinja je potvrdila da je napravila popis nekoliko desetaka osoba pokopanih na tri lokacije na kninskom groblju tako što je popisivala imena s križeva što je uvedeno u dokazni materijal. Na groblje je išla nekoliko puta i posvjedočila je da se tamo osjećao miris raspadnutih tijela. Kazala je kako se radilo o osobama iz okolnih sela uključivši Grubore.

Opisala je i kako je od hrvatske policije dobila popis imena ubijenih ljudi.

Suđenje se nastavlja protuispitivanjem svjedokinje.