Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Treba se uhvatiti u koštac s korupcijom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulazak u EU i NATO na vanjskom, a ubrzani razvoj, reforme i borba protiv korupcije na unutarnjem planu zadaci su koji stoje pred Hrvatskom, izjavio je Predsjednik Republike, Stjepan Mesić.

Na tradicionalnom božićnom i novogodišnjem prijemu za članove diplomatskog zbora, čelnike Vlade i Sabora, stranačke čelnike i predstavnike nacionalnih manjina, Mesić je uz prioritete - pristupanje EU-u i NATO-u govorio i o razvoju Hrvatske kao zrele demokracije i pravne države.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić poručio diplomatima da Hrvatska ne smije skrenuti s puta Slika nije dostupna Mesić primio članove diplomatskog zbora

Mesić je rekao kako smatra da se Hrvatska razvija i napreduje, iako "ne na svim područjima na kojima bi trebala i ne uvijek onom brzinom koju bi ja htio".

"Na unutrašnjem planu primarni zadaci su ubrzati razvoj, pokloniti veću pozornost rješavanju socijalnih problema, dovršiti reforme pravosuđe i javne uprave i ozbiljno se uhvatiti u koštac s korupcijom", rekao je hrvatski predsjednik.

"O tome ovisi kako ćemo dalje i kojom brzinom dalje. A o tempu i smjeru našeg kretanja ovisi naš opstanak kao demokratske,
civilizirane, europske države", naglasio je predsjednik Mesić.

Činjenicu da je krajem prošle godine nakon 11 godina prestala s radom misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Hrvatskoj Mesić je ocijenio kao "svojevrsno priznanje napretka što smo ga ostvarili".

Glede vanjskopolitičkog djelovanja Mesić je kazao kako Hrvatska želi biti svuda prisutna i da svuda može stjecati prijatelje uz uvjet da se "čvrsto držimo ključnih načela ponašanja na međunarodnoj sceni, da djelujemo kao odgovorna članica Ujedinjenih naroda i da poštujemo preuzete međunarodne obveze".

Hrvatska je početkom godine započela dvogodišnji mandat kao nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Govoreći o tome Mesić je kazao kako će Hrvatska u Vijeću sigurnosti djelovati "principijelno, polazeći od načela na kojima temeljimo našu vanjsku politiku, što nam je - uostalom - i donijelo podršku potrebnu za ulazak u Vijeće sigurnosti". Dodao je da će pri tomu uzimati u obzir i stajališta Europske unije, kojoj je sve bliže, te nastojati zadovoljiti i "opravdana očekivanja svih onih koji su nam svojim glasovima pomogli da uđemo u Vijeće".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene