Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava u Saboru

Treba li Hrvatskoj nagodba sa Srbijom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što kažu stradalnici Domovinskog rata i obitelji nestalih i zatočenih na mogućnost povlačenja međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije? Dan nakon što je Nova TV to istražila, o tome su puna usta i saborskim zastupnicima.

Politika je počela brinuti što bi o eventualnoj nagodbi, koju su kao moguće rješenje navijestili predsjednici Josipović i Tadić rekli u Vukovaru? 'Mi ćemo doći u poziciju da će se tužba povući, a da se neće riješiti pitanje. Zar je važnije riješiti pitanje umjetnina nego odgovornosti za 12 tisuća ubijenih u Hrvatskoj', kazao je Ivan Pšenica iz Udruge zatočenih i nestalih. ' Još uvijek ne znamo gdje je skončalo 1.029 osoba. Vrlo ozbiljno treba o tome razgovarati, a ne tako ležerno uz kavu', rekla je dr. Vesna Bosanac, ratna ravnateljica bolnice Vukovar. Zbog ovih su se izjava zamislili i hrvatski političari. 'Treba pitati sve stradalnike Domovinskog rata. Bez njih ne smije se povlačiti tužba. To je tužba svih njih', rekao je Andrija Hebrang. Ako Srbija ne prizna agresiju i genocid smatra predsjednik HSS-a nametnut će se često spominjana teza o građanskom ratu.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Rasprava o opozivu premijera Potez Peđe Grbina izazvao buru među HDZ-ovcima: "Poštovani AP..." Slika nije dostupna raspravu obilježile optužbe Burno na skupštini Srbije: Seksualne aluzije, incidenti i svađe umjesto zaključka o rebalansu proračuna

>> Vukovarci ogorčeni ležernim Josipovićevim susretom s Tadićem

Žrtve treba slušati smatra i Milorad Pupovac iz SDSS-a. No ako se dogovor može postići bez tužbi on je za. 'Zato ja podržavam napore Josipovića i Tadića da otvore taj proces, jer je on mnogo dublji od povlačenja ili nepovlačenja tužbi', rekao je Pupovac. Ante Kotromanović poštuje mišljenje žrtava i branitelja. No poručuje da treba dobro odvagati kada je u pitanju tužba protiv Srbije. 'Ne bi volio da se desi da krenemo u proces, a da nismo pripremljeni kao u neku operaciju pa da izgubimo. To bi bila još veća katastrofa', rekao je Kotromanović. O sudbini tužbe odlučuje sama Vlada. Sabor joj ne treba, no po trenutačnom omjeru snaga većina ide u korist jučer izrečene poruke - tužba ostaje. Da o toj tematici treba oprezno javno zboriti pokazuje i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. Pravnik koji o politici ratnoj i mirnodopskoj kao i o tužbi mnogo zna, komentare je izbjegao.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene