Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novinari iz većine hrvatskih redakcija danas oko 11 sati su u znak potpore kolegama iz Večernjeg lista u štrajku formirali povorku koja se od Novinarskog doma uputila prema zgradi Večernjeg lista.


'Tražimo kolektivni ugovor na nacionalnoj razini za sve novinare. Ne želim da se naša borba okonča ovje u 'Večernjem listu'. Sutra ćemo možda trebati podržati nekog drugog. Nakon ovoga više ništa neće biti isto', kazala je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić

Vezani članci Zgrada HRT-a Sindikat i HND oštro osudili Milanovićev napad na novinare HRT-a: "Nismo Yutel, obratite se Kazimiru Bačiću" Sjednica Vlade HND o napadu vladajućih na medije: "Ovolika količina nepotkrijepljenih tvrdnji ne samo da je sramotna, nego je i opasna"

'Styria je napravila veliku grešku. I austrijski kolege su zaprepašteni zbog dvostrukih mjerila. Nisu hrvatski mediji izašli iz pećine već traže prava koja svi imaju. Nezadovoljni novinari ne mogu slobodno raditi svoj posao i pisati na način kako to javnost očekuje', kazao je predsjednik Hrvatskoh novinarskog društva Zdenko Duka te dodao kako očekuje da će Uprava 'Večernjaka'idućih dana pozvati novinare na razgovor.

'Napisao sam tisuće tekstova, mijenjali smo ministre i svijet, ali nikada nisam mislio da ću se najbolje osjećati kada ništa ne pišem', kazao je novinar 'Večernjeg' Marinko Jurasić.

Povorci novinara pridružili su se i neki građani i dio Facebook prosvjednika s transparentom 'Opći štrajk', te studenti Filozofskog fakulteta. Svi zajedno predvođeni zaposlenicima Večernjeg lista i 'naoružani' transparentima i zviždaljkama stigli su pred zgradu Večernjeg lista. Tamo su 'Večernjakovci' pozvali kolege da uđu, no zaštitari nikoga nisu željeli pustiti.

Zaposlenici 'Večernjeg' su prije dva dana stupili u štrajk zbog odluke Uprave da im ukidanjem važećeg kolektivnog ugovora smanji materijalna prava. U štrajku je 98 posto stalno zaposlenih novinara. Kako im je poslodavac zabranio štrajk na radnom mjestu i time prekršio Zakon o radu prijavili su slučaj inspekciji. No, ni nakon dva dana još se nitko od nadležnih nije pojavio. 

U 17 sati izaslanstvo novinara 'Večernjeg' primit će premijerka Jadranka Kosor.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju