Sve češće smo svjedoci priča o zlostavljanjima, nasilju među mladima i potrebi za psiho-terapijama. Potresne su brojke onih koji su bili izloženi različitim vrstama zlostavljanja. Prema podacima Poliklinke za zaštitu i sigurnost djece i mladih, najveći je broj žrtava obiteljskog nasilja, a potom seksualnog zlostavljanja.

Galerija


Razvod roditelja, vršnjačko nasilje, teškoće u učenju i koncentraciji, problemi su s kojima se djeca i mladi gotovo svakodnevno susreću.

Vezani članci Gordana Buljan Flander (Foto: Dnevnik.hr) Buljan Flander o neprijavljivanju zlostavljanja djece: ''Obvezni smo štititi djecu, inače smo sudionici u zločinu jer nismo reagirali'' Ravnateljica za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan Flender gostuje u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Buljan Flander o stravičnom slučaju s Paga: "Vrijeme je da prestanemo govoriti o toj djeci, da im damo mogućnost da krenu u oporavak"

Traume u životu, pogotovo djece, poručuju, treba na vrijeme prepoznati i otkloniti posljedice.

S Odborom mladih Poliklinike za zaštitu djece vršnjaci mogu podijeliti svoje probleme i strahove. Ali i razgovarati sa stručnjacima. Prema riječima Borne, jednog od članova Odbora mladih, među najčešćim problemima su ovisnosti, bilo o virtualnom svijetu, drogi ili alkoholu. Međutim, često je problem zlostavljanje, bilo ono vršnjačko, ili su zlostavljači odrasli ili staratelji.

Marijeta Knez Turčinović iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, kaže da se anksiozni i depresivni poremećaji češće kod djevojčica. "Nešto malo više nego kod dječaka je i poremećaj hranjenja. A kod dečki se češće javljaju nekakvi problemi u ponašanju", kaže Knez Turčinović.

Djeca imaju puno toga reći i od njih se puno toga može naučiti. Ne treba bježati od stručne pomoći psihijatara, psihologa, neuropedijatara, socijalniih pedagoga, logopeda, socijalnih radnika.

Već 15 godina spomenuti stručnjaci sjede na jednom mjestu i spašavaju živote. Poliklinika za zaštitu djece jedina je takva u Hrvatskoj i šire.

"Kroz našu ustanovu je prošlo oko 17.000 djece i njihovih obitelji, otvorili smo dnevnu bolnicu, uveli smo terapijske psiće...", kaže Gordana Buljan Flander.

U poliklinici se najčešće susreću s problemima kao što su zlostavljanje, vršnjačko nasilje, posljedice razvoda i teškoće u učenju i koncentraciji. 

Iako su ponekad uzrok problema, ključni su i u njihovu rješavanju roditelji. "Pokušavamo učiniti to da nam djeca budu sretna, da u pravm trenutku prepoznamo da li u djetetu postoji nešto što ga muči", kaže Berislava Picek iz Odbora roditelja.

A djecu i mlade muče mnoge stvari, od škole i odnosa u obitelji koje gledaju svakodnevno pa do prihvaćanja ili neprihvaćanja u društvu. A probleme treba osvjestiti i čuti, a ne ignorirati. Pa i kad šute, jer i tada - govore.