Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Praznik rada

VELIKA FOTOGALERIJA Proslava diljem Hrvatske: Dijelio se grah, štrukle, karanfili..

Aktualno Galerija Prvomajska proslava u Maksimiru Prvomajska proslava u Maksimiru Foto: Tomislav Kristo/Cropix Članovi SDP-a dijelili su karanfile u Zadru Članovi SDP-a dijelili su karanfile u Zadru Foto: Luka Gerlanc/Cropix Članovi SDP-a dijelili su karanfile u Zadru Članovi SDP-a dijelili su karanfile u Zadru Foto: Luka Gerlanc/Cropix Članovi SDP-a dijelili su karanfile u Zadru Članovi SDP-a dijelili su karanfile u Zadru Foto: Luka Gerlanc/Cropix +23 Proslava Praznika rada u Maksimiru - 12 Galerija 1/28 >>
Međunarodni dan rada obilježava se diljem Hrvatske gdje građani svih generacija od jutra imaju prilike uživati u raznim prigodnim prazničkim aktivnostima, kulturno-glazbenim programima, a dijelio se i tradicionalni prvomajski grah.

 

  • Međunarodni dan rada obilježava se diljem Hrvatske
  • Sindikati su otkazali tradicionalnu prvomajsku povorku
  • Radnička fronta i sindikat Preporod organizirali su prosvjed kojim su tražili povećanje plaća i zaštitu prava radnika
  • Brojni građani  Zagreba došli su u Maksimir gdje se proslavlja Međunarodni praznik rada, uz glazbeno-zabavni program te je podjeljeno 30.000 besplatnih porcija graha i 20.000 porcija štrukli
  • Uz bogati program i brojne aktivnosti Splićani Međunarodni praznik rada tradicionalno provode u Park šumi Marjan

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

14:05 Radnička fronta i sindikat Preporod organizirali su prosvjed kojim su tražili povećanje plaća i zaštitu prava radnika. Željeli su danas, na praznik rada poručiti da nije dan za odmor već za otpor. Prosvjed je završio na Markovu trgu. Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović upozorila je na moderno robovlasništvo s niskim plaćama, a predsjednik sindikata Preporod ustvrdio je da Vlada treba Sindikate shvatiti ozbiljno.

Proslava Praznika rada u Maksimiru - 10 Prosvjed sindikata na Praznik rada - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Ne damo da nas se plaća kao najsuvremenije roblje u Europi. Ovdje smo i da upozorimo na robovlasništvo koje se u Hrvatskoj legaliizira. Jer nije slučajno da imamo situaciju u kojima, strani radnici, koji se boje, koji žive u uvjetima koji su nedostojni uvjetima čovjeka koji živi u 21. stoljeću", rekla je Peović. 

"Poruka Vladi RH je sljedeća. Shvatite sve one koji izražavaju svoje nezadovoljstvo. Ta povorka bit će sve duža i duža. Nemojte nas procjenjivati na temelju broja ljudi na ovom prosvjedu", rekao je Željko Stipić, Sindikat preporod.

13:11 Tradicionalnim polaganjem vijenaca na spomen ploču palim radnicima 1920. na Trgu Portarata svečano je obilježen Međunarodni praznik rada, a čelnica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić ocijenila je kako po pitanju radničkih prava situacija u RH nije zadovoljavajuća.

Govoreći o trenutnom stanju rada i radničkih prava u Hrvatskoj rekla je kako je situacija zabrinjavajuća jer "gotovo sto tisuća radnika radi za minimalnu plaću koja ne osigurava egzistenciju radnika, dok 800 tisuća radnika radi za prosječnu plaću koja iznosi svega 930 eura".

"Sve je veći dotok uvoznih radnika kojima je Hrvatska obećana zemlja i koji su spremni raditi za istu ili čak nižu plaću od ove. Istovremeno naši mladi, obeshrabreni zbog nepotizma i korupcije, ostavljaju svoje domove i odlaze iz Hrvatske", naglasila je Cvitić. Dodala je kako radnici, umorni od nepravdi i stanja koje traje predugo, svojom nespremnošću da se bore za svoja prava dodatno potiču poslodavce na loš odnos prema njima.

"Ovo je alarmantna situacija koja ukazuje na neuspjeh našeg sustava i potrebu za hitnim djelovanjem. Radnici su srce našeg društva i zato bi sve institucije ove države trebale raditi na tome da se radnička prava poštuju, da su uvjeti rada primjereni, a da radnici dobiju pravednu naknadu za svoj rad od koje se može dostojno živjeti", poručila je Cvitić.

Županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Denis Buršić istaknuo je primjer Njemačke koja, kako je rekao "ima i turizam i poljoprivredu i industriju, dok Hrvatska nema ništa osim turizma". "Imamo propalu industriju i propalu poljoprivrednu proizvodnju. Hvalimo se sve manjim dugom državnog proračuna, koji se dobrim dijelom puni i putem PDV-a, odnosno potrošnje, ali dokle tako", upitao se Buršić.

13:02  Uz bogati program i brojne aktivnosti Splićani i njihovi gosti, Međunarodni praznik rada tradicionalno provode u Park šumi Marjan. 

Brojne aktivnosti počele su u 11 sati na pozornici amfiteatra ispred ZOO vrta. Tamo Čarobni animatori i Vangel zabavljaju najmlađu publiku dok su kuhari ŠKMER- a skuhali "fažol u velikoj teći" i točno u podne ga podijelili građanima. Ukupno je bilo dvije tisuće porcija.

Proslava Praznika rada u Maksimiru - 10 Tradicionalna proslava Praznika rada na Marjanu (Foto: Vladimir Dugandzic/Cropix)

Program se nastavio u 13 sati uz nastup grupe Ljetno kino, a dva sata kasnije na scenu će nastupiti DJ Duple.

Gradonačelnik Ivica Puljak svojim je sugrađanima, gostima, te svima u Hrvatskoj s Marjana čestitao Praznik rada zaželjevši im da današnji dan provedu ugodno sa svojim obiteljima i onima koje vole gdje god da jesu.

"Svim građanima Hrvatske želim da im u budućnosti bude što bolje, da im plaće budu veće i da budu zadovoljniji svojim životom i radom", kratko je izjavio Puljak. Upitan o položaju radnika u zemlji odgovorio je da nije zadovoljavajući. Rekao je kako drži da su plaće u Hrvatskoj male za sve građane. Odgovarajući na pitanje o poskupljenju Domova za starije u županiji kazao da je "razlog zašto su mirovine male vrlo jednostavan, a to je HDZ i njihova vladavina zadnjih 30 godina". U budućnosti to želimo promijeniti kako bi svi mogli živjeti od dostojnog rada, poručio je.

Proslava Praznika rada u Maksimiru - 10 Tradicionalna proslava Praznika rada na Marjanu (Foto: Vladimir Dugandzic/Cropix)

Predsjednik splitskog SDP- a i predsjednik Gradskog kotara Blatine-Škrape Davor Matijević je povodom Praznika rada poručio kako živjeti dostojanstveno od svoga rada mora postati naša stvarnost. "Pridružite nam se na SDP- ovoj prvomajskoj fešti. Sretan vam Praznik rada!", poručio je na kraju Matijević.

12:11 Na Kupalištu na Dravi u Varaždinu održava se tradicionalna proslava Praznika rada uz šest tisuća porcija besplatnog graha.

Proslava Praznika rada u Maksimiru - 10 Proslava u Varaždinu (Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix)

12:08 U Osijeku se obilježava Praznik rada tradicionalnom podjelom graha na lijevoj obali Drave kod katakombi.

Proslava Praznika rada u Maksimiru - 10 U Osijeku obilježavanje Praznika rada (Foto: Borna Jaksic/Cropix)

11:00 Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u Maksimiru svim građanima čestitao je Praznik rada te otkrio da su mu građani rekli da je novi recept za grah odličan te da su zadovoljni što su uvedene i štrukle. 

Proslava Praznika rada u Maksimiru - 10 Gradonačelnik na proslavi u Maksimiru (Foto: Vanesa Pandžić/Cropix)

Naglasio je da su kao Grad zadovoljni s dijalogom koji imaju sa sindikatima te da su podigli materijalna prava. Rekao je da je posebno ponosan jer u Zagrebu danas nije potrebna veza kako bi se dobio posao u gradskim tvrtkama, nego sve funkcionira putem natječaja. 

Proslava Praznika rada u Maksimiru - 10 Proslava Praznika rada u Maksimiru - 10 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Na upit kako komentira vijest da će se svim radnicima podignuti plaće, rekao je da pozdravlja svaki takav korak. Iako ima neku komunikaciju s ministrom Primorcem, mora vidjeti o čemu se točno radi te kada to bude predstavljeno moći će komentirati. 

Na upit o spalionici u KBC-u Zagreb naglasio je: "Rebro je htjelo da se u spalionici spaljuje i otpad s drugih lokacija te ustanove, Gradski ured je utvrdio da bi to bilo protivno građevinskim propisima. Zbog toga će se vjerojatno morati ponoviti studija utjecaja na okoliš i cijela rasparava. Zagreb na kraju o svemu tome ne odlučuje, nego Ministarstvo".

9:50 Brojne Zagrepčanke i Zagrepčani od ranog jutra dolaze u park Maksimir gdje se tradicionalno proslavlja Međunarodni praznik rada. Na ulazu je postavljen štand SDP-a s crvenim karanfilima te predstavnici te stranke, među kojima je i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, građanima dijele karanfile. 

Proslava Praznika rada počela je u osam sati kada je krenula glazba s velike pozornice, a u 9:45 program je otvorio Zagrebački orkestar ZET-a, nakon kojega će nastupiti Akademski muški zbor FER-a i Zli bubnjari.

Proslava Praznika rada u Maksimiru - 10 Proslava Praznika rada u Maksimiru - 5 Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Podjela porcija graha i štrukli počet će od 10,30 sati.

9:35 Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku povodom Međunarodnog praznika rada:
"U ime Hrvatskog sabora i osobno, svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Međunarodni praznik rada. Radnici su prešli dug put od prosvjeda u Chicagu 1886. godine i borbe za priznanje temeljnih radničkih prava te za pravednije uvjeta rada. No, vrijeme u kojem živimo pred njih stalno stavlja nove izazove – od promjena uslijed galopirajućeg tehnološkog napretka, digitalizacije i primjene umjetne inteligencije do onih uzrokovanih migracijama i drugim novim okolnostima na tržištu rada. Od radnika se u takvim okolnostima traži sve veća mogućnost prilagodbe novim uvjetima, stalno stjecanje novih znanja i vještina, kao i novi obrasci radne fleksibilnosti. Pri tom, učinkovita i održiva zaštita radnika i njihovih prava ostaje pitanjem od najveće važnosti.

Valja podsjetiti kako je 1. svibnja i blagdan Svetog Josipa radnika, zaštitnika rada i radnika, ali i zaštitnika obitelji te naše domovine. Posljedicama promjena okolnosti u radnom okruženju iznimno su izložene i naše obitelji. Pitanje ravnoteže između radnog i slobodnog vremena, odnosno poslovnog i obiteljskog života stoga nastavlja iziskivati iznimnu pozornost, globalno i lokalno. Zakonskim izmjenama kojima se radnicima u trgovini u Hrvatskoj omogućava neradna nedjelja nastojimo postići takvu ravnotežu.

Rastuće promjene na tržištu rada pozivaju donositelje odluka i socijalne partnere na trajni dijalog te promišljanje aktualnih i budućih iskušenja. Stalno poboljšavati zakonodavni okvir koji odgovara na nove izazove, održavati ga primjenjivim i voditi računa o dobrobiti radnika i njihovim obiteljima - to su zadaće koje moraju biti u središtu djelovanja svih nas. Još jednom, svima vam čestitam Međunarodni praznik rada."
 

9:30 Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Međunarodnog praznika rada: "Obilježavanje Međunarodnog praznika rada prigoda je da još jednom odamo priznanje hrvatskim radnicama i radnicima, bez čijeg požrtvovnog rada Hrvatska ne bi mogla ići naprijed ni ostvarivati svoje ciljeve.

U sinergijskom djelovanju hrvatskih radnika i gospodarstva, uz niz zaštitnih mjera Vlade, Hrvatska je pokazala otpornost, snagu i učinkovitost u suočavanju s nizom kriza, čije su posljedice bile značajne. Pritom smo uspjeli očuvati radna mjesta i likvidnost poduzeća te ostvariti snažan gospodarski rast, uz najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih od neovisnosti. Istodobno smo radili na realizaciji strateških postignuća. Članstvom u Schengenskom prostoru i europodručju naše smo gospodarstvo učinili snažnijim i otpornijim, a Hrvatsku pristupačnijom za strana ulaganja i turiste.

U svim mjerama koje poduzimamo u borbi protiv inflatornih pritisaka glavni prioritet će nam i dalje biti zaštita standarda građana, osobito najizloženijih skupina, te očuvanje socijalne kohezije. Kontinuirano smo u mandatu ove Vlade radili na povećanju plaća i materijalnih prava radnika. Od početka našeg mandata 2016., minimalna neto plaća porasla je s 331 na 560 eura, odnosno za 229 eura, što je povećanje od 70%. Istodobno, prosječna neto plaća je u veljači prvi put premašila prag od 1100 eura odnosno dosegla 1106 eura. To znači da je danas 357 eura veća nego u listopadu 2016. (kad je iznosila 749 eura), odnosno porasla je za 48%, što je triput više od kumulativne inflacije u istom razdoblju.

Stalnim i otvorenim dijalogom s našim socijalnim partnerima ostvarujemo iskorake u podizanju standarda i prava radnika. Novim poreznim rasterećenjima koje Vlada priprema osigurat ćemo prostor za dodatno podizanje plaća našim sugrađanima.

Ovogodišnji Međunarodni praznik rada dočekujemo i u okolnostima kada smo zakonskim putem regulirali rad nedjeljom, što će pridonijeti uravnoteženju profesionalnog i obiteljskog života, a istodobno omogućiti onima koji rade nedjeljom da budu adekvatno plaćeni.

Vlada će odlučno i odgovorno nastaviti s aktivnostima i reformama koje će poboljšati poslovno ozračje, produktivnost i rast hrvatskog gospodarstva, što će omogućiti još bolji i kvalitetniji život hrvatskih radnika. Uime hrvatske Vlade i osobno svima od srca čestitam Međunarodni praznik rada!"

8:00 Više od tisuću motorista iz cijele Hrvatske sudjelovalo je ponedjeljak u tradicionalnoj moto budnici, jedinstvenom običaju prvomajske proslave koji se u Bjelovaru prvi puta održao davne 1920. godine, a u medijima se pod nazivom moto-budnica prvi puta spominje 1946. godine. Moto budnica počela je na Praznik rada u 5 sati ujutro, a kolona motorista krenula je s parkirališta kod Dvorane europskih prvaka na trasu dugu 47 kilometara.

Ove godine Grad Bjelovar aktivno se uključio u organizaciju moto budnice koju tradicionalno organizira Moto klub Bjelovar, pa će budnica završiti na paviljonu u središtu grada.

Proslava Praznika rada nastavit će se u parku, gdje će biti podijeljeno 2000 porcija graha, 500 litara piva i kolači koje će pripremiti udruge žena. Uz to, bit će organiziran i kulturno-umjetnički program Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara.

7:30 Međunarodni praznik rada obilježava se 1. svibnja kao simbol borbe za bolji položaj radnika, a vezan je uz štrajkaški pokret iz Chicaga 1886. godine. Iako su protekle godine bile teške zbog kriza, podaci pokazuju da je u zadnjih pet godina broj zaposlenih u Hrvatskoj rastao.

Sindikati su otkazali tradicionalnu prvomajsku povorku, no održat će prigodni skup u zagrebačkoj Tvornici kulture s kojeg će poslati poruke prema izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Novi sindikat najavio je da će na Praznik rada u zagrebačkom Maksimiru od 10 do 16 sati početi prikupljati potpise za peticiju kojom se u okviru europske građanske inicijative namjerava od Europske komisije tražiti da se dostojanstvene plaće u tekstilnoj industriji zajamče direktivom.

S druge strane, prosvjed je najavila Radnička fronta jer smatra kako na Prvi maj "nije dovoljno jesti grah u Maksimiru" i kako je pravo vrijeme za otpor. Prosvjedni marš će krenuti u 11 sati s parkirališta ispred zagrebačkog Paromlina, a završit će na Trgu svetog Marka.

Međunarodni praznik rada Zagrebu će se tradicionalno, u organizaciji Grada, proslaviti u parku Maksimir, uz bogat glazbeno-zabavni program te podjelu 30.000 besplatnih porcija graha i 20.000 porcija štrukli.

Na obilježavanju Međunarodnog praznika rada u organizaciji Sveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) sudjelovat će predsjednik države Zoran Milanović . Na tradicionalnom susretu SSH u povodu Praznika rada bit će dodijeljene nagrade istaknutim sindikalistima "Srce sindikalne solidarnosti" i "Povelja SSSH povjereniku/ci za zaštitu na radu".

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je pozvao sugrađanke i sugrađane da mu se pridruže na prvosvibanjskoj proslavi. Najavio je da će u sklopu glazbenog programa nastupiti i legende zagrebačke scene - Zdenka Kovačiček, Jimmy Stanić i Drago Diklić.

Podjela porcija graha i štrukli počet će od 10:30 sati.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 JEDNAKOST NA KUŠNJI Neka radna mjesta u Hrvatskoj posebno su ugrožena zbog krize na koju svijet reagira prekasno

Za prvomajski grah Tomašević je rekao da se priprema po receptu od prošle godine koji se svidio građanima jer je zdraviji i finiji. I ove godine za građane se pripremaju i štrukle, koje su se isto, kako je rekao, na prošlogodišnjoj proslavi pokazale "kao pun pogodak".

Program za građane svih generacija odvijat će se na dvije maksimirske pozornice.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 ŽIVOT NA TRACI Skraćeni radni tjedan i dalje kao SF: Umjesto da radimo kraće za više, radit ćemo duže za isto ili još i manje?

Proslava Praznika rada počet će u 8 kada kreće glazba s velike pozornice, a u 9:45 program će otvoriti Zagrebački orkestar ZET-a, nakon kojega će nastupiti Akademski muški zbor FER-a i Zli bubnjari.

Zagrepčankama i Zagrepčanima će se u 11:20 sati obratiti gradonačelnik Tomislav Tomašević, a potom slijedi nastup glavnih pjevačkih zvijezda.

U središnjem dijelu programa, od 11,30 do 14,30 sati, na velikoj pozornici nastupit će legende domaće glazbene scene - Zdenka Kovačiček & Greenhouse Blues Band, Jimmy Stanić &The Boys, feat. Barbara te Drago Diklić i Ante Gelo kvartet.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 7 GODIŠNJI ODMOR Svi imamo pravo na njega i trebali bismo ga koristiti svaka tri mjeseca: ''Potreban nam je kao i san''

Na maloj pozornici, tik do ulaza u Maksimir od 10 do 15 sati održavat će se mnogobrojne edukativne radionice i nastupi plesnih skupina koji su organizirani u suradnji sa centrima za kulturu.

U blizini male pozornice građani će od 15 do 17:30 moći besplatno sudjelovati na kvizu općeg znanja. 

Obilježavanje u drugim gradovima

7:00 Prigodno obilježavanje Grad Osijek organizira na lijevoj obali Drave kod katakombi, a za tu prigodu članovi Udruge majstori kotlića Slavonije i Baranje pripremit će 2500 porcija graha, koje će se besplatno dijeliti građanima. Gradonačelnik Ivan Radić sa suradnicima pridružit će se sugrađanima te sudjelovati u tradicionalnoj podjeli graha, a zajedničko blagovanje započet će u 11 sati. Za prigodni praznički program iz gradskoga proračuna osigurano je 4000 eura.

"Proslava u Varaždinu održat će se na Kupalištu na Dravi, a program počinje već u 8,30 sati tradicionalnim budnicama. Službeni dio programa na Dravi započinje u 10 sati, a građane uz zabavni program očekuje i 6000 porcija tradicionalnog prvomajskog graha. Ove godine, Grad Varaždin prvi put u sklopu proslave organizira i humanitarnu tombolu čiji prihod je namijenjen Zakladi solidarnosti Grada Varaždina. 

Obilježavanje 1. svibnja u Rijeci organizira gradski SDP na Trsatu, odnosno Parku kod Trsatske gradine od 10 do 18 sati. Pripremili su razne aktivnosti, a kulturno zabavni program započinje u 11,30 sati. Prisutnima će se obratiti predsjednik gradske organizacije SDP Rijeka Marko Filipović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te, između ostalih, potpredsjednica SDP Hrvatske Sabina Glasovac.

U Splitu se tradicionalna proslava održava na Marjanu, a bogat program počet će u 11 sati na pozornici amfiteatra ispred ZOO vrta. Podjela prvosvibanjskog "fažola" će početi u 12 sati, nakon čega se nastavlja zabavni program.

 



Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene