Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Topnik Šerbek: U akciji Medački džep ispaljeno manje projektila od standarda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapovjednik topničko-raketnog diviziona 9. gardijske brigade u akciji Medački džep, Darko Šerbek, izjavio je danas na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu da u topničkom napadu nije bilo nasumičnog gađanja.

Izjavio je i kako je, zbog nedostatka streljiva i posada, ispaljeno višestruko manje projektila nego li je to prema vojnim standardima bilo potrebno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obrana drugooptuženog generala Norca odbacila optužnicu Slika nije dostupna Počele završne riječi o zločinima u Medačkom džepu

"Mi smo bili sirotinjska vojska i topnička priprema bila je jako
siromašna", kazao je svjedok. Za primjer je naveo da je u Drugom svjetskom ratu takva priprema trajala i satima, dok je on u Medačkom džepu na raspolaganju imao samo 20 minuta.

Ne znam bi li ijedan Amerikanac krenuo u napad s onim što smo mi imali, rekao je Šerbek koji je na početku svjedočenja zatražio da ga televizijske kamere ne snimaju, što je sudsko vijeće i odobrilo. 

>> Brigadir HV-a Svetko Šare ne zna za zločine u Medačkom džepu

Svjedok, inače djelatna vojna osoba, tvrdi da je zapovjedi dobivao samo od načelnika topništva 9. gardijske brigade Agima Chekua kojemu je naređivao zapovjednik 9. brigade optuženi general Norac.

Po njegovim riječima, Cheku je napravio plan uporabe topništva te, u suradnji sa stožerom brigade, odredio ciljeve koji će se gađati. 

Ciljevi su bili utvrđeni na temelju obavještajnih podataka, izvidnica i topničkih promatračnica.

Svjedok je kazao da je u napadu ispalio višestruko manje projektila nego li su to zahtijevali vojni standardi. On je bio zadužen za uništenje tri cilja, dva neprijateljska zapovjedna mjesta i minobacački položaj, na koja je, tvrdi, ispaljeno samo 60-ak projektila, umjesto više stotina koliko predviđaju vojni standardi.

Iako su ti ciljevi bili smješteni u naseljenim mjestima, njihovo
gađanje je, po njegovom mišljenju, bilo opravdano jer su se s njih "neselektivno i teroristički" napadali Gospić i okolica. Dodao je da s njegove strane nije bilo nasumične paljbe te da je s paljbom prekinuo kada su ciljevi pogođeni.

Svjedok ne zna je li topništvo drugih postrojbi djelovao na području na kojemu i njegov divizion, a riječ je o terenu između Velebita i ceste Gospić- Ribnik u kojemu se nalaze i Čitluk, Počitelj i Divoselo.

Kazao je da nikada nije čuo za Sektor 1 kojim je, po optužnici,
zapovjedao Norac.

Suđenje se nastavlja 17. prosinca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene