Ovogodišnje ljetne praznike, barem prvi dio, obilježila su već dva toplinska vala. Antun Čačić iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije otkrio je kakvo je stanje u ambulantama usred drugog vala.

Galerija Antun Čačić - 1 Osvježenje od vrućine, ilustracija Antun Čačić - 2 +2 Sunce

Zbog toplinskog vala djelatnici Hitnih pomoći u Hrvatskoj imaju pune ruke posla. U Zadarskoj županiji imaju 80-ak intervencija dnevno.

Vezani članci Vrućina u Japanu VIDEO Najžešći toplinski val u posljednjih 150 godina: "Toliko je vruće da je na protupožarnom alarmu došlo do kratkog spoja" Vrućina, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) U Kninu izmjereno čak 39 stupnjeva, a najgore tek dolazi: "Danas smo imali oko 80 intervencija zbog vrućina"

Kakvo je stanje u zadarskim ambulantama reporterki Dnevnika Nove TV Sanji Jurišić otkrio je Antun Čačić iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

''Broj intervencija nam se povećao za nekih 30 posto. Intervencije su povezane s ovim toplinskim valom, a najčešće se odnose na kolapse na javnim površinama. Ljudi jednostavno precijene svoje mogućnosti i ove vremenske uvjete. Ukupan broj poziva je povećan za gotovo 100 posto. Inače u ovo doba godine ima oko 120-130 poziva, a sad ih je 230. To je veliki udar na našu prijavno-dojavnu jedinicu jer svaki poziv zahtijeva trijažu i davanje savjeta, ali izlazimo na kraj'', otkrio je Čačić.

Građanima savjetuju da se izbjegava izlaženje na sunce u najtoplijem dijelu dana te da se odijevaju u laganu, prozračnu odjeću, piju puno vode i ne konzumiraju alkoholna pića.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju