Nije vruće samo kod nas. Val ekstremnih vrućina preplavio je zapadnu obalu SAD-a i Kanadu. Izdana su upozorenja o temperaturama opasnima za život. U Kanadi je izmjereno rekordnih 46,6 stupnjeva.

Galerija


Ekstremne vrućine poharale su zapadnu Kanadu. U Litonu je živa u termometru skočila na rekordnih 46,6 stupnjeva. Prosječna temperatura za ovo doba godine je 24 stupnja. U dijelovima zapadne Kanade sada je toplije nego u Dubaiju. Izmjereno je rekordnih 46,6 stupnjeva: ''Ovo je nešto što nitko prije nije vidio. Koliko je snažan taj toplinski val'', u čudu je meteorologinja Johanna Wagstaffe.

Izdano je upozorenje otemperaturama opasnima za život baš kao i u SAD-u. Stanovnici odlaze na sjever po osvježenje. No toplinski val, koji je već nazvan povijesnim, ne posustaje ni ondje. U Seattleu se od ranog jutra čeka u redovima na klima-uređaje. ''Ovi su naručeni putem interneta jer smo imali samo tri koja su bila dostupna kupcima. To je sve što smo mogli dobiti'', kazao je prodavač David Voss.

Bizovačke toplice Spas na od vrućina traži se i na bazenima, evo par savjeta za sigurnost: "Budite oprezni i ne precjenjujte se!"

Prvi dan ljeta u Dubrovniku obilježen je sparinom - 1 Novi tjedan, novi toplinski val: Zbog ekstremno visokih temperatura izdana upozorenja

Građani tvrde - svake godine sve je gore. ''Nažalost, možemo vidjeti da je godinu za godinom sve toplije. Klimatske promjene postaju stvarnost'', istaknula je Sarah O'Sell iz Seattlea. Mnogi osvježenje traže na jezerima. Spasioci imaju puno posla. Toplinski val u sjevernoj Americi potrajat će do kraja tjedna. 

Više o toplinskom valu u Kanadi i SAD-u pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr