Obavijesti Video Pretražite Navigacija
toplinski val u Hrvatskoj

Meteorolog Nove TV objasnio zašto je nebo nad dijelom kontinenta zamućeno

Aktualno Galerija Toplinski val u Hrvatskoj - 5 Toplinski val u Hrvatskoj - 5 Foto: DNEVNIK.hr Toplinski val u Hrvatskoj - 4 Toplinski val u Hrvatskoj - 4 Foto: DNEVNIK.hr Toplinski val u Hrvatskoj - 3 Toplinski val u Hrvatskoj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Toplinski val u Hrvatskoj - 2 Toplinski val u Hrvatskoj - 2 Foto: DNEVNIK.hr +3 Toplinski val u Hrvatskoj - 1 Galerija 1/8 >>
Traje prvi toplinski val ove sezone - temperature su u četvrtak išle do 36 stupnjeva koliko je izmjereno u Kninu. U Hrvatsku je stigla i prašina iz Afrike. Ekipa Dnevnika Nove TV izašla je van oko podneva i unatoč tome što liječnici upozoravaju da se u to vrijeme ne izlazi ako nije nužno, pronašla i stare i mlade u šetnji po najvećoj žegi.

Kako olakšati prvi toplinski val ove godine nego plažom, kupanjem i borovom šumom.

"U hladu je super", kazala je Ljiljana reporterki Dnevnika Nove TV Valentini Baus.

"Za mene nije previše toplo, na moru smo, ovdje mora biti toplo. More je divno", rekla je Lidia.

Unatoč upozorenjima liječnika da se za vrijeme najjačeg sunca ne izlazi, plaže su pune. Neke je sunce dobro opeklo.

Najtoplije je danas bilo u Kninu gdje je izmjereno 36 stupnjeva. Slijede Senj, Sisak i Karlovac, ali i Zagreb s 35.

Pročitajte i ovo Mislav Čupić, pročelnik HGSS stanice Šibenik Pronađeno treće tijelo HGSS-ovac otkriva zašto je toliko teško bilo pronaći tijelo i te sve probleme s kojima su se borili: "Jedan kolega uganuo je nogu"

Oko podne ekipa Dnevnika Nove TV je i u glavnom gradu naišla na one koji su umjesto boravka pod klimom pronalazili druge načine kako se rashladiti.

"Štitimo se s puno vode, faktorima i protiv komaraca", kaže Ana.

"Vrućine su paklene, malo pretjerano i prenaglo. Bez klime se nemre izdržati imamo klimatizirano", kaže Ivica i dodaje da moraju paziti da ne bude prehladno: "Mi smo stariji ljudi ako dobijemo bronhitis onda je cirkus još veći".

Pročitajte i ovo Ivanka Fehir-Radanović, voditeljica odjela pedijatrije najosjetljivija skupina "Jedno dijete je u dosta teškom stanju": Voditeljica pedijatrije bjelovarske bolnice o stanju zaraženih beba, objasnila kako prepoznati simptome

Unatoč visokim temperaturama nebo je možda danas izgledalo žućkaste boje. To je zbog afričke prašine koja je stigla u Hrvatsku. Vidi se i na satelitskim snimkama iz svemira.

"S ovom vrućinom, odnosno s vrućim afričkim zrakom, ovaj put je nad područje Europe u višim slojevima atmosfere bila povučena i veća količina saharskog pijeska, zato je nebo nad dobrim dijelom kontinenta zamućeno. Bit će i sutra sve dok ga promjena vremena, kiša i jak sjeverni vjetar ne isperu iz zraka", objasio je meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Od sutra slijedi pogoršanje vremena pa se nemojte začuditi ako vaši automobili nakon kiše od afričke prašine možda budu prljavi.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene