Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BRZA MODA

Europljanin svake godine baci oko 11 kilograma odjeće. Znate li kako i gdje legalno odložiti tekstil?

Brza moda i jeftini komadi odjeće ne stvaraju samo brda u našim ormarima, već i na odlagalištima otpada. Tone tekstila bacaju se svakodnevno, a tek se mali dio reciklira.

Na buvljaku rabljene odjeće u Puli – gužva. Suknje po 20, a kaputi po 50 kuna.

"Dobre stvari, šteta ih je baciti, po nekoj simboličnoj cijeni uvijek se može prodati – jel' tako?", kazala je prodavačica Leonida.
I na taj način barem malo smanjiti količinu tekstilnog otpada.

Kamo s tekstilnim otpadom? - 2 Leonida, prodavaćica Foto: DNEVNIK.hr

Zlatica kaže kako robu poklanja, čak i onu s etiketama, no, kaže, robu ne baca. "Ne, to ne. Pokloni, ali ne onome tko neće nositi", rekla je.

Kamo s tekstilnim otpadom? - 2 Kamo s tekstilnim otpadom? Foto: DNEVNIK.hr

No statistika ipak kaže da Europljanin svake godine baci oko 11 kilograma odjeće i obuće. Godišnje se tek 20-ak posto otpadnog tekstila i obuće odvojeno prikupi, a samim time onda i reciklira i ponovno koristi. A kako ga i gdje legalno odvojeno odložiti?

Prva stanica – reciklažno dvorište. U Puli se spremnici u reciklažnom dvorištu prazne svaka tri do četiri dana.

Kamo s tekstilnim otpadom? - 2 Kamo s tekstilnim otpadom? - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Ljudi su uredni i donose, kako bi vam rekao, donose, a prosječno 10-ak puta na dan, znači 10 građana donese", kazao je Goran Stošić, zaposlenik u reciklažnom dvorištu.

Vandali obijaju reciklažne spremnike

Iz nekih su gradova i mjesta reciklažni su spremnici maknuti zbog toga što se u njih ubacivao svakakav otpad. Ubacivao se u njih svakakav otpad, a bili su i žrtve gotovo svakodnevnog obijanja. Zbog toga je i Socijalna zadruga Humana nova morala povući svoje spremnike.

Kamo s tekstilnim otpadom? - 2 Irena Burba, Udruga Zelena Istra Foto: DNEVNIK.hr

"Sada smo pokrenuli novi model u suradnji sa većim firmama ili korporacijama ili stavljanjem spremnika ili akcijama u njihovim objektima", rekao je Ivan Božić, upravitelj socijalne zadruge Humana nova.

Pročitajte i ovo Ilustracija vrijedna sirovina Imate viška odjeće u ormaru? Ne bacajte je i nikako ne ostavljajte pored kontejnera, evo što je bolje učiniti

Pročitajte i ovo Ivan Güttler - 1 Ivan Güttler Klimatolog o prognozama za Hrvatsku u narednim godinama: "Dijelovi se zagrijavaju, te procese nećemo moći zaustaviti"

"Ima opcija da se ne baci u miješani komunalni otpad", poručuje Irena Burba iz Zelene Istre te dodaje da su posljedice zaista ogromne i za okoliš.

Jer, primjerice, za proizvodnju samo jedne majice kratkih rukava potrebno je oko 2700 litara vode, a to je količina vode za piće koju jedna osoba konzumira u 2 i pol godine.

Više o recikliranju odjeće pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Line Dollar.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene