Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Teško je spriječiti sve"

Medved o hakerskim napadima na Hrvatsku: "Gotovo svakodnevno svjedočimo tome"

Tomo Medved
Tomo Medved Foto: Lucija Ocko / CROPIX
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved komentirao je hakerske napade na Hrvatsku.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u petak kako je iznimno teško u potpunosti spriječiti sve kibernetičke napade, istaknuvši da Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) kroz centar SK@UT štiti sva državna tijela i svu kritičnu infrastrukturu RH.

"Moramo biti svjesni da je iznimno teško u potpunosti spriječiti sve takve napade. Jučer smo u KBC Zagreb demonstrirali sposobnosti reakcije svih onih koji su osposobljeni i kojima je u nadležnosti postupanje u slučaju takvih napada", izjavio je Medved novinarima upitan o hakerskim napadima u posljednjih nekoliko dana na pojedine hrvatske institucije.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković predsjednički izbori Jandroković: "Očekujem da će građani izabrati nekog drugog umjesto Milanovića"

Naveo je da smo samo u zadnjih pet dana imali nekoliko sličnih napada i na druga tijela, osim na KBC, i oni su intenzivni.

Intenziviranje kibernetičkih napada

Ministar Medved je naglasio da je intenziviranje kibernetičkih napada na institucije i tijela u Republici Hrvatskoj te na gospodarske subjekte postalo često od početka agresije Rusije na Ukrajinu.

"Gotovo svakodnevno svjedočimo tim napadima", rekao je.

Pročitajte i ovo Ranko Ostojić Ozbiljni incidenti Ostojić reagirao na hakerske napade na hrvatske institucije: "Zatražio sam izvješće SOA-e"

Medved je istaknuo da smo početkom ove godine u naš sustav implementirali Direktivu NIS2 o kibernetičkoj sigurnosti na razini Europske unije, kojom smo osnažili naše sposobnosti u okviru hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) kao središnjeg tijela za koordinaciju i praćenje svih mjera i aktivnosti u pogledu stvaranja sigurnosnih pretpostavki za umanjenje rizika od tih napada.

SK@UT pokriva sva državna tijela

Uz to, čelnike tijela zadužili su na poduzimanje niza radnji u pogledu smanjivanja ranjivosti na takvu vrstu napada te u okviru SOA-e imamo centar SK@UT koji "svojim kišobranom pokriva" sva državna tijela i svu kritičnu infrastrukturu.

"Vrlo je teško stvoriti takve sposobnosti da u potpunosti možemo odbiti u početnoj fazi te napade, jer koriste se raznim polugama i metodama. Važna je tu sigurnosna kultura kod svih zaposlenika. Svi moramo biti svjesni da je to u ovom razdoblju, a i razdoblju koje dolazi, sigurno jedan od sigurnosnih izazova s kojima se trebamo znati nositi", kazao je.

Pročitajte i ovo Američki predsjednik Joe Biden Fijasko na debati Ključa među demokratima, očekuje se Bidenov potez: Pojavila se imena mogućih nasljednika

Ruski hakeri koji se zovu NoName057(16) na Telegram kanalu napisali su da su oni odgovorni za rušenje brojnih stranica hrvatskih institucija.

"Već je prošlo neko vrijeme otkako smo posjetili Hrvatsku stoga smo ih odlučili podsjetiti na nas", napisali su u srijedu, uz popis stranica koje su srušili: Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB, Zagrebačka burza. Za sada nisu preuzeli odgovornost za hakerski napad na KBC Zagreb.

Potpredsjednik Vlade ministar Medved izjavu novinarima dao je nakon predaje kandidatura na unutar stranačkim izborima u HDZ-u za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike stranke. Medved je kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a, a kandidature je u Središnjem izbornom povjerenstvu stranke predao u ime stranačkog tima, kojem je na čelu kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković.

Pročitajte i ovo Ilustracija provokacije na Crnom moru Rusi spremaju hitan odgovor: "Povećava se rizik od sukoba NATO-a i Rusije"

Zamoljen za komentar ponovne kandidature predsjednika Republike Zorana Milanovića za tu funkciju, ministar Medved je naglasio kako su se hrvatski građani kroz dosadašnji Milanovićev mandat mogli uvjeriti da on u kontinuitetu nastavlja u svom stilu - od kršenja Ustava, nepoštovanja Zakona, nepoštivanja Zakona o blagdanima, neprimjerenog javnog komuniciranja i sl.

Podsjetio je da je ranija Milanovićeva Vlada ostala zapamćena i po 'lex Perkoviću' i bacanju hrvatskog kreditnog rejtinga "u smeće".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene