Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri godine od potresa

Tomašević osudio rasističke napade na strane radnike: "Drago mi je da su te budale uhvaćene, očekujem najoštrije kazne"

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najoštrije je osudio slučajeve vršnjačkog nasilja u gradu te najavio akcijski plan za njegovu prevenciju. Također je oštro osudio rasističke ispade prema stranim radnicima i izrazio zadovoljstvo što su "te budale uhićene".

Uoči treće obljetnice zagrebačkog potresa gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio je zadovoljstvo dinamikom radova, nakon što je cjelokupno obnovljeno pet školskih zgrada, te je najavio da će Zagreb iz Fonda solidarnosti povući 180 milijuna i učiniti sve da "niti jedan euro ne propadne".

Pročitajte i ovo Branko Bačić Obnova se ubrzava Bačić ubacuje u petu: Do lipnja bi trebalo potrošiti 1,03 milijarde eura EU novca, raste i interes za samoobnovu

Pročitajte i ovo Alan Čaplar Muka s administracijom Gdje je zapelo s obnovom Zagreba? "Jedan papir smo čekali godinu dana, a naposljetku nam - nije bio potreban"

"Zadovoljan sam dijelom koji je u našoj odgovornosti, a to su javne gradske ustanove, i mislim da smo napravili ogroman napredak. Učinit ćemo sve da se niti jedan euro iz Fonda solidarnosti ne vrati europskoj komisiji", kazao je gradonačelnik prilikom obilaska radova na obnovi gimnazije Tituša Brezovačkog. 

"Iz perspektive onoga što je pod našom odgovornosti jako sam zadovoljan, no iz perspektive privatnih zgrada nisam zadovoljan jer taj dio nije na našoj odgovornosti, već na ministarstvu. Mi s 20 posto sufinanciramo obnovu privatnih zgrada, dok s 80 posto treba sufinancirati država", rekao je Tomašević i pohvalio novi zakon kojim je omogućeno da vlasnici privatnih zgrada novac za obnovu dobiju unaprijed.

Pročitajte i ovo Ilustracija Cure rokovi Propala obnova Banskih dvora i zgrade Sabora: Neiskorišteno gotovo 20 milijuna eura europskog novca    

"Ne treba nam još jedan Luka Ritz"

Tomašević je komentirao i nedavne slučajeve vršnjačkog nasilja u Sesvetama i na Trešnjevci. Rekao je da su u kontaktu sa školama te je takve događaje najoštrije osudio. 

"Mi smo u potpunosti protiv nasilja i do kraja godine imat ćemo akcijski plan za prevenciju nasilja, zato prepoznajemo sve ustanove i učenike koji se bore protiv te vrste nasilja i dodjeljujemo svake godine nagradu 'Luka Ritzza borbu protiv vršnjačkog nasilja", rekao je i podsjetio na to da je Luka bio upravo žrtva vršnjačkog nasila. Naglasio je i kako Zagrebu "ne treba još jedan Luka Ritz". 

Pročitajte i ovo Vršnjačko nasilje Vršnjačko nasilje Udarale su je rukama i nogama, nisu stale čak ni kad je pala na pod. Njezina trauma proširila se i u virtualnom svijetu

Oštro je osudio i rasističke napade na strane radnike u gradu: "To je nešto što mi iznimno smeta i frustrira me. U ovom gradu nema mjesta za diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, a kamoli za rasizam i fizičko nasilje temeljeno na rasnoj osnovi. Drago mi je da su te budale uhvaćene i uhićene i očekujem da budu najoštrije kažnjene", rekao je Tomašević. 

Pozvao je članove svih političkih stranki da osude ovakav čin i dodao da "Zagreb nikada neće biti takav grad".

Pročitajte i ovo Policajci nakon pretresa odvode muškarca koji je vrijeđao dostavljača - 6 Nove osude ispada Rasist tijekom privođenja provocirao i dizao desnicu: "Ima od ranije već nekoliko prijava i osudu zbog tučnjave"

 

  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene