Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove osude ispada

Rasist tijekom privođenja provocirao i dizao desnicu: "Ima od ranije već nekoliko prijava i osudu zbog tučnjave"

Aktualno Galerija Policajci nakon pretresa odvode muškarca koji je vrijeđao dostavljača - 6 Policajci nakon pretresa odvode muškarca koji je vrijeđao dostavljača - 6 Foto: CROPIX Policajci nakon pretresa odvode muškarca koji je vrijeđao dostavljača - 1 Policajci nakon pretresa odvode muškarca koji je vrijeđao dostavljača - 1 Foto: CROPIX Dina Ćevid Dina Ćevid Foto: DNEVNIK.hr Policajci nakon pretresa odvode muškarca koji je vrijeđao dostavljača - 7 Policajci nakon pretresa odvode muškarca koji je vrijeđao dostavljača - 7 Foto: CROPIX +2 Policajci nakon pretresa odvode muškarca koji je vrijeđao dostavljača - 5 Galerija 1/7 >>
Zagrebačka policija pronašla je muškarca koji je na društvenoj mreži objavio snimku na kojoj rasistički vrijeđa strane radnike u Hrvatskoj. Uhićen je, a koji su daljnji koraci u tom slučaju, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Uhićen je muškarac koji se snimao dok je rasistički vrijeđao strane radnike u Zagrebu. Dnevnik Nove TV u posjedu je snimke koju neće objaviti kako ne bi sudjelovao u daljnjem širenju mržnje.

"Muškarac je još uvijek pod nadzorom policije. Doveden je iz policijske postaje u Ivanić-Gradu u sektor kriminalističke policije u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici. Uhićen je oko podneva, policija ga je dočekala na adresi stanovanja, a on se pri uhićenju nije libio provocirati i podizao je desnicu u zrak'', javila je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Kazala je da riječ o starom znancu policije: ''On ima nekoliko prijava, ima uvjetnu nepravomoćnu osudu zbog tučnjave u kojoj je s još jednim napadačem drugoj osobi nanio teške tjelesne ozljede. Izvršena je pretraga kuće. Sigurno će se pretražiti svi uređaji kojima se služio. Izuzeta je snimka koja je dospjela u javnost, no čini se da to nije jedina snimka na kojoj po nacionalnoj i rasnoj osnovi vrijeđa druge osobe i uzvikuje nacističke pokliče.''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reagirali političari Ide gradom i snima se kako vrijeđa strance: "Je*eni nigeru! Ovo nije tvoja zemlja. Sieg Heil"

''Nakon što završi obrada u Heinzelovoj, trebao bi biti predan pritvorskom nadzorniku, a kada je riječ o tome za što bi ga se moglo teretiti - policija mora najprije utvrditi koji je motiv ovog čina da bi onda sa sigurnošću mogla reći za što će ga se teretiti. Po informacijama koje su zasad dostupne, teretit će ga se za javno poticanje na nasilje i mržnju, a kazna za to je do tri godine zatvora", kazala je Ćevid.

Dodala je da je je upitno s obzirom na ispitivanje hoće li uhićeni već danas biti predan pritvorskom nadzorniku: ''Rok za to je 24 sata od uhićenja pa nadzorniku može biti predan i u utorak. Nakon toga bit će odveden pred suca istrage, koji će odlučiti postoji li opasnost od ponavljanja kaznenog djela te hoće li biti zadržan u pritvoru ili će se moći braniti sa slobode. Za ovaj slučaj nadležno je Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici.''

Oglasila se, dodala je također Ćevid, i pučka pravobraniteljica: ''Osudila je ovaj čin i naglasila kako će pratiti postupanje DORH-a i MUP-a. Također je pozvala građane da ovakve i slične ispade prijave."

Policajci nakon pretresa odvode muškarca koji je vrijeđao dostavljača - 6 Dina Ćevid Foto: DNEVNIK.hr

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter osudila je u ponedjeljak neprihvatljivu snimku s društvenih mreža na kojoj muškarac rasistički vrijeđa dostavljača iz Indije te pozvala javne osobe na osudu takvog čina kako bi potaknuli osobe sa sličnim iskustvom da to prijave.

"Neprihvatljivo postupanje prema bilo kome zbog njegove boje kože, nacionalnog podrijetla, vjere i drugih osobnih karakteristika zabranjeno je Ustavom, pravom EU-a, međunarodnim pravom na snazi i hrvatskim zakonima. Ponašanje muškarca u spomenutom videu sve je suprotno od toga", priopćila je Šimonović Einwalter.

Pravobraniteljica će pratiti postupanje Državnog odvjetništva (DORH) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) koji su ovlašteni postupati u ovom slučaju. Pri tome, dodala je, na DORH-u je odluka o tome kako će kvalificirati incident - smatraju li ga kaznenim djelom govora mržnje, odnosno javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. Kaznenog zakona.

Pravobraniteljica je pozvala javne osobe da osude taj čin, ocijene ga neprihvatljivim i tako simbolički potaknu sve koji su imali ili bi mogli imati slično iskustvo da ga prijave.

"To je posebno važno za strane radnike u Hrvatskoj, kao osobe koje često ne poznaju u dovoljnoj mjeri hrvatski jezik niti pravni sustav, pa se možda boje prijaviti takve incidente ili druge povrede svojih prava", istaknula je.

Važno je da reagiraju i svi ostali građani te najbližoj policijskoj postaji ili DORH-u prijave ako su svjedočili ili doznali za slične incidente.

"Oni ne smiju ostati bez reakcije jer su mržnja i netrpeljivost teret društva koji moramo i možemo zajedno odbaciti - institucije vođene svojim ovlastima, javne osobe odgovornostima koje dolaze s javnim dužnostima, a građani potaknuti idejom u kakvom društvu žele živjeti", dodala je.

Pročitajte i ovo Rasističke uvrede - 1 Uključila se policija Sramotan rasistički ispad u Zagrebu zgrozio građane: "Kakvo je to ponižavanje ljudskog bića?" Oglasio se i šef Wolta

Pravobraniteljica je također poručila kako jedino tako - prijavom, odnosno pravnim putem kroz adekvatnu kvalifikaciju djela i njegovim sudskim sankcioniranjem, i javnom osudom - društvo može poslati jasnu poruku da takve ispade neće prihvaćati, a da će pojedinci snositi odgovornost za kršenje zakona.

To je posebno važno s obzirom na sve veću potrebu za radnicima iz drugih zemalja i jer je među zaposlenima u Hrvatskoj znatan broj osoba iz Azije, ističe Šimonović Einwalter.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene