Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MUKE PO HOLDINGU

Tomašević: ''Moja savjest je čista, odgovornost velika, odlučnost čvrsta. Ako netko misli da smo radili nešto protuzakonito, neka nas tuži''

Dan nakon što je smijenjeni član Uprave Zagrebačkog holdinga Ante Samodol iznio niz teških i ozbiljnih optužbi na račun Možemo! i gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića vezano uz kaos u ZG Holdingu Tomašević je u izjavi novinarima poručio da je njegova savjest čista, a tko smatra da ima nešto protuzakonito neka tuži.

''Moja dužnost i mandat je da djelujem kada stvari ne funkcioniraju, to je moja dužnost prema građanima. Ključno za reformu ZG Holdinga je da cjelokupna uprava dobro funkcionira uz potporu Skupštine i Nadzornog odbora. Bilo je napetosti na relaciji Uprave i NO od početka, ali to nije rijetkost i u drugim poduzećima. Nakon što smo izabrali tri nova člana Uprave na natječaju i nakon što ih stariji članovi nisu informirali i uključivali u odluke morali smo intervenirati'', kazao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u izjavi novinarima ispred Gradske uprave.

Dan ranije Ante Samodol, jedan od dvojice čelnika Zagrebačkog holdinga, koje je Tomašević smijenio, na svojem blogu pod nazivom "Cirkus u našem gradu" detaljno je iznio kako je izgledalo njegovo imenovanje i sve što se događalo do trenutka kada je smijenjen te je pritom teško optužio Tomaševića i Možemo!

''Stvari koje sada izlaze van više govore o nama nego i njima''

''Od preostala tri člana Uprave očekujemo što prije prezentaciju plana poslovanja za sljedeću godinu'', naglasio je gradonačelnik i odbacio tvrdnje Samodola da je Dario Juričan bio na sastancima Uprave Holdinga, ali ne zna je li možda sudjelovao na nekim drugim sastancima u Holdingu.

''Stvari koje sada izlaze van više govore o njima nego o nama'', poručio je Tomašević ne želeći komentirati objavu na Samodolovu blogu te je poručio: ''Moja savjest je čista, odgovornost velika, a odlučnost čvrsta, ako netko misli da smo radili nešto protuzakonito, neka nas tuži''.

Odbacio je tvrdnje da iza njih stoje privatni interesi: ''Moja motivacija da se kandidiram bila je da izvučem ovaj grad iz katastrofe u kojoj se nalazi''.

Članovi koji su izabrani na javnom natječaju nisu nikome poznati i izabrani su isključivo putem javnog natječaja, kazao je gradonačelnik, a na pitanje je li Ratko Bajakić u sukobu interesa odvratio: ''To pitajte njih''.

"Mi smo dobili mandat na temelju onoga što smo obećali građanima i to i radimo. To nam je jedini cilj. Nismo tu da se okoristimo", poručio je Tomašević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Cirkus u gradu" Oglasio se jedan od smijenjenih čelnika Holdinga: "U samo sto dana prošao sam put od frajera koji se ne da j... do ucjenjivača"
Pročitajte i ovo Problemi u Holdingu - 4 Krpanje rupa Hoće li se problemi u Zagrebačkom holdingu prelomiti preko leđa građana? Tomašević ne isključuje porast cijena komunalija

Na opetovane upite novinara za komentarom Samodolova bloga Tomašević je odvratio da ''ima puno stari u blogu koje nisu točne. Interpretacija činjenica koje nisu točne. Ja sam okrenut budućnosti. Nemam vremena za to. Ako postoji bilo što od strane bivših članova Uprave za što smatraju da je nezakonito, neka pokrenu sudski postupak za to i mi smo spremni odgovarati''.

''Nije tajna da je likvidnost Grada i Holdinga otežana. Bavimo se time na mjesečnoj razini, razgovaramo s državom. Više od stotinu milijuna kuna duga vraćamo državi. A što se tiče Pripuzovih najava oko ovrha, ako misli da za to ima pravnu mogućnost, to je to… Pred Upravom Holdinga je da se stabilizira poslovanje, za to je potrebno restrukturiranje, a za to je potrebno da nema sukoba niti na jednoj relaciji. Ja to neću tolerirati'', poručio je Tomašević.

Odbacio je Samodolovu tvrdnju da je intencija bila da NO ima veće ovlasti od Uprave: "Bivši gradonačelnik je donio odluku da je za svako zapošljavanje pa i čistačice u ZGH-u potrebna njegova suglasnost. Ja sam to na traženje Samodola i Vukovića ukinuo".

Neka se utvrdi tko je ako je u sukobu interesa

''Moj suprug i Ratko Bajakić se ne poznaju i nikada nisu surađivali. Same optužbe su apsurdne. Moj suprug je radio 2009. u tvrtki koju je 10 godina kasnije kupila tvrtka u kojoj je radio", rekla je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec, a Tomašević dodao: ''Neka se utvrdi je li u sukobu interesa".

Što se tičenajave HDZ-a za potrebom izvanredne sjednice zagrebačke Gradske skupštine, Tomašević je ''preporučio HDZ-ovu Mislavu Hermanu da provjeri Poslovnik" i rekao da će se na redovnoj sjednici moći raspravljati o Holdingu.

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Tomislav Tomašević održao konferenciju za medije TOMAŠEVIĆ O RAVNATELJU SREBRNJAKA "Ne slažem se s političkim stavovima Darka Richtera, ali Upravno vijeće je donijelo odluku koja je finalna"

Na račun Možemo! i Tomaševića pristiže niz kritika još od trenutka imenovanja Vukovića i Samodola u Holding, a zadnjih dana negativne reakcije javnosti izazvao je i izbor te imenovanje Darka Richtera na mjesto ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Međutim, Richter je za DNEVNIK.hr otkrio da se povukao iz izbora i imenovanja, a odstupilo je i Upravno vijeće. 

''Što se tiče Srebrnjaka, danas su postale poznate javnosti i meni nove izjave iz prošlosti doktora Richtera i on se, s obzirom na situaciju da je ovo postao uteg da bi mogao upravljati bolnicom, povukao iz postupka imenovanja ravnatelja. Isto tako, cijelo Upravno vijeće koje sam ja imenovao je, s obzirom na situaciju podnijelo ostavke. Oni će ih javno komunicirati. U najkraćem mogućem roku ćemo imenovati novo Upravno vijće koje će pokrenuti novi natječaj za ravnatelja'', kazao je Tomašević.

Učimo na greškama

"Mi iz svih ovih situacija učimo. Tamo gdje napravimo greške, brzo ih ispravimo. To smo napravili u slučaju Poliklinike, Srebrnjaka i sad Holdinga. Mi imamo mandat i strategiju da napravimo ono što smo obećali građanima. Svi imaju naše povjerenje dok ga ne iznevjere'', zaključio je gradonačelnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene