Obavijesti Video Pretražite Navigacija
16 milijuna ZG vrećica

Šest mjeseci novog modela odvajanja otpada: Poznato koliko je kazni ispisano i koji su rezultati

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: Ranko Suvar/Cropix
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izvijestio je o rezultatima prvih šest mjeseci od uvođenja novog modela odvajanja otpada u gradu.

"Za 33 posto smanjena je količina prikupljenog miješanog komunalnog otpada kao rezultat povećanog razdvajanja otpada, prikupljeno je 60 posto više plastike te 9 posto više papira od uvođenja novog modela u listopadu 2022.", izvijestio je Tomašević.

"Da je netko prije šest mjeseci rekao da će grad smanjiti proizvodnju miješanog otpada za jednu trećinu, rekli bi mu da je lud", istaknuo je Tomašević. "Rezultati su ogromni i nisu zabilježeni ni u jednom hrvatskom gradu", pohvalio se. 

Pročitajte i ovo Zdravko Marić, bivši ministar financija NOVA PRAVILA Stižu kazne ako ne koristite ZG vrećice: Pogledajte što o svemu kaže bivši ministar Marić

U prvih šest mjeseci ovog sustava prodano je 16 milijuna ZG vrećica te ih redovito koristi oko 80 posto građana, rekao je gradonačelnik i dodao da su počeli s kažnjavanjem u siječnju, a dosad je ispisano oko 1300 kazni zbog nepravilnog odlaganja miješanog otpada.

Tomašević je rekao kako se "kopanje po sadržajima vrećice" kako bi se utvrdilo čije je smeće u spremnicima provodi i u drugim europskim gradovima, "a postoje i drugi načini, poput kamera i slično". Najavio je i kažnjavanje poslovnih subjekata koji svoj otpad "trpaju u privatne spremnike".   

Pročitajte i ovo Smeće na zagrebačkom Trgu bana Jelačića NOVI MODEL ODVAJANJA Na terenu sa zagrebačkim inspektorom za otpad: Stavio je rukavice i pažljivo rastvorio račun, s pomalo detektivskim smiješkom na licu...

Unatoč brojnim kritikama građana broj odvoza otpada nije se smanjio, naglasio je Tomašević, nego je promijenjen broj odvoza miješanog otpada u odnosu na odvoz plastike. "Imamo 16 odvoza mjesečno za kućanstva", rekao je i najavio plan još češćeg odvoza otpada.

Oko 50 posto spremnika otpada sklonjeno je s javnih površina, rekao je Tomašević te je najavio otvaranje dvaju novih podzemnih spremnika u centru grada "u sljedećih tjedan ili dva". Rekao je i kako za sada nije dobio informacije da građanima nedostaju spremnici ili da ih nemaju dovoljno. 

Pročitajte i ovo Akcija Udruge roditelja odgojitelja pred Gradskom skupštinom - 10 Roditelji odgojitelji Tisuću dječjih cipelica ispred zagrebačke Gradske skupštine: Traže naknadu od 150 eura za svako neupisano dijete

Sistematizacija u ZET-u i Holdingu

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je kako je postignuta sistematizacija u ZET-u i Holdingu, "za svako radno je mjesto jasno koje je složenosti, koliki ima koeficijent i kolika je plaća". Ukupna vrijednost tih ugovora je 8 milijuna eura za Holding, a u ZET-u nešto manje, izvijestila je Dolenec.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene