Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznio optužbe na konferenciji

Tomislav Panenić razmišlja da župana Galića prijavi USKOK-u: ''Sumnjamo na nezakonitu pozajmicu iz županijskog proračuna''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Panenić, zastupnik u Hrvatskom saboru i nezavisni vijećnik u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije, održao konferenciju za medije o nezakonitostima u financijskom poslovanju Vukovarsko-srijemske županije koje je utvrdio Državni ured za reviziju.

 Nezavisni vijećnik u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije Tomislav Panenić održao je u četvrtak konferenciju za novinare. Između brojnih nezakonitosti, posebno je istaknuo davanje zajma privatnom poduzeću u 2018. godini u iznosu od 1 milijun kuna te da su u siječnju ove godine odobrena još dva zajma odobrena istom poduzeću u iznosima od 900.000 i 850.000 kuna, što ukupno iznosi2.750.000,00 kuna.

Davanje zajma u tajnosti

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna potpisani ugovori Više od milijun kuna mladima za sufinanciranje kupnje kuće ili stana na području Vukovara Slika nije dostupna Nije objavljen Panenić o financijskoj reviziji Vukovarsko-srijemske županije za 2018. godinu

''Župan Božo Galić nije niti u jednom od svojih polugodišnjih izvještaja na sjednici županijske skupštine spomenuo da je navedenom poduzeću dao zajam, a pogotovo da je dao čak 3 zajma. Ništa nije naveo niti o okolnostima davanja i uvjetima zajma, a posebno o neostvarenom povratu zajma te produljenju roka povrata. Također, u odlukama o izvršavanju županijskog proračuna nije bila predviđena isplata za tu namjenu. Davanje zajma se odigralo u najvećoj tajnosti kako niti županijski vijećnici niti javnost ne bi ništa saznali', rekao je Panenić.

Odlučit će o prijavi USKOK-u

Tomislav Panenić tvrdi da je, iako u revizorskom izvještaju nije navedeno ime poduzeća, riječ o poduzeću Triko d.o.o. iz Iloka ''jer je založno pravo zasnovano na nekretnini koja je u vlasništvu njegovih vlasnika''.

''Posebno je sumnjiva činjenica da župan Galić nije Državnoj reviziji spomenuo postojanje treće pozajmice od 850.000 kuna koja je isplaćena ove godine samo nekoliko dana nakon pozajmice od 900.000 kuna. Razlog je jasan – radi se o prekoračenju ovlasti župana koji prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Statutu Vukovarsko-srijemske županije može raspolagati do iznosa od 1 milijun kuna, a za veće iznose odluku donosi županijska skupština.

Opravdano sumnjamo da je riječ o nezakonitoj pozajmici iz županijskog proračuna koja ima brojne elemente kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti'', zaključio je Panenić.

Istakno je da će odlučiti o podizanju kaznene prijave USKOK-u te da će od Ministarstva financija tražiti provedbu proračunskog nadzora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene