Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvojako tumačenje zastare!

Miljević: 1.7. u slučaju Perković nije bilo zastare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Takozvani lex Perković pred zastupnike će idući tjedan. Oporbeni HDZ već je najavio da Vladinu, kako kažu, krnju izmjenu zakona neće podržati. Dok se ne riješi problem Josipa Perkovića, poručuju, ne planiraju ni podržati ustavne promjene ako se u njima Hrvatska jasno ne ogradi od komunističkih zločina i režima.

Saborski zastupnici o takozvanom Lex Perković raspravljat će idući tjedan. HDZ inzistira da Vlada zakon vrati na pozicije iz 2010. godine. To bi značilo da se, osim članka s vremenskim ograničenjem, mora promijeniti i članak koji govori o zastari.
'Mislim da će Komisija tražiti izmjenu onako kako je dogovoreno, nema riječi o zastari, ovo je kupovanje vremena. Ovo je igra ove Vlade s građanima i ugledom Hrvatske koji je već dobro poljuljan u Uniji', kazao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što su dogovorili? Saborska radna skupina utvrdila prijedlog nacrta ustavnih promjena Slika nije dostupna Odgođeno glasovanje Josip Leko: Ustavne promjene ostavljene da 'fermentiraju'

Kada je u lipnju, nekoliko dana prije ulaska u Uniju većina Zorana Milanovića mijenjala zakon, promijenjen je i članak koji je sudu dao naputak oko zastare. 'U isto vrijeme je ukinula i zastaru kao fakultativni razlog i unijela da je obligatorni razlog po kojem sud mora odbiti zahtjev za primjenu europskog uhidbenog naloga', kazao je saborski zastupnik Vladimir Šeks.

>> Odvjetnik supruge Stjepana Đurekovića: Razočarani smo što Perković još nije izručen

Komercijalni direktor INE Stjepan Đureković ubijen je 28. srpnja 1983. godine. Za organiziranje ubojstva njemački sud tereti Josipa Perkovića. Po njemačkim pravilima zastare nema, a po našim zakonima različita su pravna stajališta. 'Može se zaključivati da li bi se radilo o zastarnom roku od 30 ili 40 godina', kazao je odvjetnik Veljko Miljević.

Premijer Milanović, kao i ministar Miljenić tvrde da Perković, ni da zakon nije mijenjan, ne bi mogao biti izručen, pozivaju se na stav državnog odvjetništva. No, odvjetnik Miljević pojašnjava kako je po najpovoljnijem scenariju zastara nastupila tek nedavno. 'Mislim da je to onda od 29.7. ove godine u zastari'. Na pitanje znači li to da bi se izmjenom ovog zakona dobilo tih mjesec dana, Miljević je odgovorio da on neće tumačiti psihološke termine i skrivene namjere.

Po Miljevićevu tumačenju, Perković bi da zakon nije promijenjen nekoliko dana prije ulaska u Uniju, mogao biti izručen već 2. srpnja kada je njemačka poslala uhidbeni nalog. 'Mislim da se od 18. lipnja kada se sve ovo zavrtjelo, pa preko 28. lipnja, pa 1. srpnja, pa do 29. srpnja mnogo toga izmijenilo', kazao je Miljević.

Dio hrvatske struke uvjerava kako se ne treba voditi hrvatskim, već njemačkim zakonima po kojima nema zastare za teška ubojstva, a organiziranje ubojstva što se stavlja na teret Perkoviću, izjednačeno je s ubojstvom i predviđena je doživotna kazna zatvora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene