Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lex Perković

Odvjetnik supruge Stjepana Đurekovića: Razočarani smo što Perković još nije izručen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj iz Njemačke stiže novo političko upozorenje koje prenose vodeći njemački mediji.

U sporu oko 'Lex Perković' i izručenja osoba osumnjičenih za teška kriminalna djela, šef Odbora za Europsku uniju u Bundestagu Gunther Krichbaum zatražio je 'jasan stav' savezne vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Atakiraju malog čovjeka' Karamarko: Vlada je doživjela debakl, najbolje bi bilo da se povuče Slika nije dostupna Analiza Ivane Petrović Bi li Vlada ovako postupala da je stigao uhidbeni nalog za nekog pljačkaša banke?

Njemačkom ministru vanjskih poslova poslao je i pismo u kojem zahtijeva od Hrvatske da što prije provede Europski uhidbeni nalog. Hrvatska se obvezala korigirati zakon nakon golemog pritiska Europske komisije. Sad je važno nastaviti vršiti pritisak da se to i dogodi poručuje njemački političar.

O pritisku njemačke politike, ali i odvjetnika hrvatskih žrtava u Njemačkoj Tatjana Krajač razgovarala je za Dnevnik Nove TV s Davorom Prtenjačom odvjetnikom supruge ubijenog Stjepana Đurekovića.

Kako vi gledate na cijelu ovu situaciju i još uvijek neizručenje Josipa Perkovića Njemačkoj ?

Naravno da smo mi kao odvjetnici žrtava ovdje u Njemačkoj razočarani da Josip Perković još uvijek nije u Njemačkoj i nadamo se da će  se to ipak desiti. Imamo apsolutno povjerenje u Europsku komisiju, ali i Saveznu republiku Njemačku da će oni i dalje raditi veliki pritisak ne samo na hrvatsku Vladu nego i na sve druge hrvatske institucije da se Josip Perković, i prije nego što se promijeni cijela lex Perković, izruči Njemačkoj.

Kako vi gledate na to što se u Hrvatskoj govori da je slučaj Perković u zastari. Može li se uopće to gledati po Hrvatskim zakonima ili treba pratiti Njemačke zakona koji ne predvidaju zastaru tako brzo ?

Da točno je, ovdje se radi o teškom ubojstvu. U Njemačkoj za to nema zastare. Josipu Perkoviću se u Njemačkoj može sigurno suditi. Ako se gleda stručno onda i hrvatskim odvjetnicima i hrvatskim zastupnicima u Saboru mora biti jasno da se ovdje ne radi o zastari jer se sve radi po njemačkom zakonu, jer se kazneno djelo desilo u Njemačkoj i to je osnovni princip kaznenog prava i svi pravnici to znaju.

Nema veze jeli to bilo u Njemackoj, u Hrvatskoj, Poljskoj ili Francuskoj i ovo što se sada događa u Hrvatskoj je bacanje magle u oči javnosti. I opet se pokušava napraviti neku sliku u javnosti da je Vlada korektna i na kraju krajeva opet će se desiti što se sada desilo, netko će opet napraviti pritisak, reći da to tako ne ide, da to nije točno i tako ce opet za neka tri mjeseca biti situacija kao sada.

>> DW: Hrvatska je prokockala povjerenje, moramo vršiti pritisak

Meni se osobno čini da hrvatska Vlada samo želi dobiti na vremenu. Jednostavno da se promijeni Ustav i da se preko toga zaštiti Josipa Perkovića.

Osim čekanja, što vi kao odvjetnik obitelji žrtava možete napraviti?

Mi smo već dosta napravili. Ovaj tjedan i baš kad smo čuli da je krenula procedura o lex Perkoviću mi smo odmah jučer kontaktirali naše mreže u Bundestagu, kontaktirali smo naše mreže u CDU-u, njemačkoj najjačoj stranci u Bundestagu i stranci Angele Merkel, kontaktirali smo naše ljude u Bruxellesu i najutjecajnije njemačke medije.

Za očekivati je da će se idućih dana i idući tjedan sigurno neki članak i neka izjava bitnih ljudi iz Njemačke pojaviti i tako ćemo mi pritisak držati da bude što veći na hrvatsku Vladu. Nećemo jednostavno popustiti jer mislimo da je ponašanje hrvatske Vlade nedemokratsko, da je antieuropsko i, na kraju krajeva, antihrvatsko. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene