Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ona odmahuje rukom

Tomašić unosi pomutnju među europske pučane: Jesu li upozorenja ozbiljna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici iz Europe ne prestaju s porukama HDZ-u kako Ruža Tomašić ne bi smjela biti na listi te stranke jer zastupa potpuno različite stavove. Ona na upozorenja odmahuje rukom.

Ruža Tomašić i dalje unosi pomutnju u redove Europske pučke stranke. Zastupnici iz Europe ne prestaju s porukama HDZ-u kako ona ne bi smjela biti na listi te stranke jer zastupa potpuno različite stavove od grupacije kojoj ta stranka pripada.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

Na upozorenja Tomašić odmahuje rukom. U Strasbourgu smo provjerili koliko su europska upozorenja ozbiljna i hoće li sličan problem imati i SDP?

Kao i u Hrvatskom saboru zastupnici u Europskom parlamentu podijeljeni su u političke grupacije. HDZ pripada Pučanima koji ne žele Ružu Tomašić jer im oduzima glas, ali i zastupa druge vrijednosti.

HSP AS: Ruža Tomašić na čelu liste na izborima za EP

'Svaki glas je važan, svaki član se računa, ali za Europsku pučku stranku (EPP) je najbitnije poštivanje naših vrijednosti, ništa više i ništa manje. Svatko tko poštuje naše vrijednosti je dobrodošao', smatra Doris Pack, zastupnica EPP u Europskom parlamentu

'Ako su meni temelji, i tako radim, tako se ponašam, domoljublje, bogoljublje i čovjekoljublje onda koji su temelji EPP-a ako se ne slažu s mojim temeljima' pita se zastupnica u EP-u Ruža Tomašić.

Tomašić samo odmahuje rukom i poručuje ima dogovor s HDZ-om i očekuje da će ga se držati.

'Ako oni mene ne žele na listi ima i drugih načina za izaći na izbore', kaže Tomašić.

HDZ ovi zastupnici svjesni su europskih upozorenja, ali ne boje se sankcija za stranku

'Ja mislim da je ovaj problem apsolutno predimenzioniran. Naš je cilj na hrvatskoj političkoj sceni da ovi izbori budu još jedna pobjeda HDZ-a i partnera', rekao nam je HDZ-ov zastupnik u EP-u, Andrej Plenković.

SDP ne treba strahovati

SDP je u Europskom parlamentu dio grupacije socijalista. Uđu li na njihovoj listi IDS I HNS oni pripadaju liberalima. Iako u sličnoj situaciji, SDP ne treba strahovati za kritike europskih kolega.

Tomašić: Sve što daje EU košta - ništa nije besplatno

'Nije problem, jer imamo i druge slične primjere. Naravno da bi htjeli imati što više socijaldemokrata u našoj grupi, ali ovo stvarno nije problem za nas', kaže Hanes Swoboda.

Mislim da se radi o ljudima koji su odani europskom projektu, ali su istovremeno prema njemu dovoljno kritični da danas, sutra neke stvari u Europi mogu mijenjati', smatra Tonino Picula.

Socijalisti i Pucani su dvije opcije s najviše zastupnika u Europskom parlamentu. Svaka na svoj način zastupa poziciju političkog centra. U ključnim pitanjima vezanim za Europsku uniju uglavnom zajednički donose odluke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene