Obavijesti Video Pretražite Navigacija
još jedan dan

Prodano 4,5 milijuna ZG vrećica, Tomašević: "Građani očito žele red"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u petak kako je do sada prodano 450 tisuća paketa ZG vrećica, odnosno 4,5 milijuna pojedinačnih vrećica.

"Do sada je prodano 450 tisuća paketa ZG vrećica, što pokazuje da dan uoči početka primjene novog modela prikupljanja komunalnog otpada, građani očito žele red", kazao je u petak zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

"To je oko 4,5 milijuna pojedinačnih vrećica. Građani očito žele poštivati pravila", izjavio je Tomašević, govoreći o novom modelu prikupljanja komunalnog otpada, koji u Zagrebu kreće u subotu, 1. listopada.

Pročitajte i ovo ZG vrećice ispalo iz kamiona? Na tržnicama lažne ZG vrećice? "Pojavio se zanimljiv proizvod, kažu prisutni ide k’o halva"

Pročitajte i ovo Razvrstavanje smeća kako razdvajati VIDEO Na snagu stupio novi sustav naplate i odvoza otpada: Pogledajte detaljan vodič

Kreće proces kojem će se prilagođavati Gradska uprava i građani

Komentirajući nestašicu ZG vrećica u nekim trgovačkim lancima, poručio je kako će se to uskoro riješiti, a do toga je došlo jer su neki lanci naručili premalo vrećica, dok se drugi tek priključuju suradnji s Gradom, jer u početku nisu htjeli pristati na manje marže koje im je Čistoća ponudila.

Tomašević je podsjetio da će novi sustav u prvo vrijeme biti drugačiji za centar grada. Građani koji ne mogu spremnike držati unutar parcela svojih zgrada, ZG vrećice će odlagati na ulici od 20 do 22 sata, zbog čega je Čistoća osigurala šest odvoza tjedno.

"Kante se miču sutra ujutro od 8 sati u najužem centru grada, to će se sukcesivno raditi iz dana u dan pa očekujemo da će svi spremnici u centru grada biti maknuti do kraja tjedna", rekao je.

Pročitajte i ovo Kante za otpad - 1 od 1. listopada Zbogom, Kantograde! Iz centra Zagreba uklonit će se kante za smeće, građani zabrinuti: "Sve je to teoretski odlično, ali u praksi neizvedivo"

Pročitajte i ovo Razvrstavanje otpada u Zagrebu - 1 GRAĐANI ZBUNJENI Burne reakcije na novi sustav naplate odvoza otpada u Zagrebu: "Mislim da će biti totalni kolaps. Trebali bismo igrati ulogu policajca"

Tomašević ističe kako se od 1. listopada neće sve odjednom promijeniti, već kreće proces koji će trajati. "S obzirom na taj proces prilagođavat ćemo se i mi i građani", poručio je.

Na područjima izvan centra novi model podrazumijeva stavljanje pod nadzor vlastitih spremnika, a za nepravilno odlaganje otpada predviđene su kazne, s kojima se neće svugdje krenuti jednako.

"Kazne sigurno neće ići odmah za cijeli grad, ali će sigurno ići vrlo brzo za centar grada. Tu će biti vrlo kratak period prilagodbe u smislu modela odlaganja vrećica na ulice od 20 do 22 sata", kaže Tomašević.

Komunalni redari u centru grada kažnjavat će nesavjesne građane sa 700 do tisuća kuna za otpad koji je odložen izvan predviđenog vremena, ali i druge nepravilnosti, sukladno odluci o komunalnom redu.

Gradonačelnik je najavio da će već od subote na ulicama biti interventni timovi Čistoće i posebni timovi komunalnih redara, koji će kontrolirati poštivanje novog modela.

Svi građani će od 1. listopada imati osigurani plin

Tomašević je također poručio da će građani koji su unatrag mjesec dana zbog poremećaja na plinskom tržištu ostali bez privatnih opskrbljivača plinom, od 1. listopada imati osigurani plin.

"Svi korisnici koji su ostali bez opskrbljivača u 13 opskrbnih područja od Rijeke do Slavonije, automatski će tehnički biti prebačeni na Gradsku plinaru Zagreb - Opskrba, a tek nakon toga administrativno", rekao je.

Sukladno dogovoru s Vladom, to će vjerojatno biti hrvatski plin od Ine koji će ići Gradskoj plinari Zagreb, kazao je Tomašević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene