Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aplikacija iTransparentnost

Tomašević izgubio na sudu od Lovrića? "Najbolji pokazatelj zašto građani ove jadne države najniže ocjenjuju upravo pravosuđe"

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: Grad Zagreb
Grad Zagreb pokreće web-aplikaciju iTransparentnost, namijenjenu pregledu trošenja gradskog proračuna.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je web-aplikaciju za pregled trošenja gradskog proračuna pod nazivom iTransparentnost. Aplikaciju omogućava potpuno transparentan uvid u trošenje proračuna Grada Zagreba.

"Javnost može pregledati sve bankovne transakcije Grada prema pravnim i fizičkim osobama počevši od 1. siječnja 2024. To znači da od sada građani i sva zainteresirana javnost imaju direktan pristup informacijama o isplatama iz proračuna, koje su pretražive prema različitim parametrima. Aplikacija je dostupna na web adresi transparentnost.zagreb.hr.

"Grad Zagreb ovim potezom otvara se prema javnosti na način koji je bez presedana. Najveći smo sustav javne vlasti koja ima ovako visoku financijsku transparentnost i ovo je povijesni iskorak ne samo Zagreba nego i cijele Hrvatske", rekao je Tomašević.

"Ovo je ultimativna transparentnost kada govorimo o financijama. Ovime dajemo alat svima koji će nas kritizirati, ali to i jest poanta transparentnosti. Svi građani i svi novinari imat će pregled svih bankovnih transakcija Grada Zagreba prema svima pravnim i fizičkim osobama. Moći će se ući u svaku transakciju i pogledati detalji", rekao je gradonačelnik. "Najtransparentniji smo sustav u državi".  

Aplikaciju je napravila tvrtka Libusoft, a plaćena je 37.550,81 euro, priopćeno je iz Grada. 

Pročitajte i ovo Miss Japana Brojne kontroverze Miss Japana iz Ukrajine odrekla se krune: Razlog nije onaj koji mislite

Nakon predstavljanja aplikacije gradonačelnik i zamjenici odgovarali su na pitanja novinara. 

"Novčana pomoć za novorođenče izmijenjena je u dva smisla, iznos je gotovo udvostručen na 600 eura i naknada će biti isplaćena u cijelosti", rekla je Danijela Dolenec te naglasila da bi odluka trebala biti izglasana na sjednici 21. ožujka, a isplate će početi od travnja. Naglasila je da je jednak iznos pomoći za svako dijete te ponovila važnost demografske politike i ulaganja grada u poboljšanje uvjeta za obitelj i mlade. 

Tomašević je govorio o povećanju plaća u Holdingu i naglasio da je članovima uprave povećana plaća za 20 posto, a komunalnim radnicima za 34 posto te da je predsjedniku uprave Holdinga sada plaća, nakon povećanja, ista kakvu je predsjednik uprave imao prije 15 godina. Spomenuo je i novu sistematizaciju te kolektivni ugovor koji je potpisan sa sindikatima. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Obavezna kastracija i socijalizacija "Tragedija u Zadru mogla se izbjeći": Prijatelji životinja traže pravilnik o opasnim psima

Tomašević je rekao kako će prema prihodima od poreza na dohodak u gradu nastojati ne podizati komunalne usluge nakon ukidanja prireza te rekao kako svi oni koji su bili najglasniji što se tiče ukidanja prireza u svojim gradovima podižu cijene komunalnih usluga. 

Zamjenik Luka Korlaet osvrnuo se na situaciju s neugodnim mirisom na Srebrnjaku te je rekao kako je procjena bila da nije bilo potrebe da se angažira na višoj razini Zavod za javno zdravstvo te da je nije bilo jačeg zagađenja okoliša. "Ta tvar, vjerojatno benzen, već je otišla kroz komunalni sustav te, s obzirom na to da se radi o državnim institucijama koje su angažirane, očekujemo njihov odgovor kroz nekoliko dana." 

Pročitajte i ovo Milijan Brkić i Josipa Pleslić Nove poruke Tko je Klokan iz poruka Josipe Rimac i Milijana Brkića?  

"Ova jadna država i hrvatsko pravosuđe"

Tomašević je istaknuo kako pravilnik o ocjenjivanju službenika nije nezakonit odgovarajući na pitanje o bivšem savjetniku Ivici Lovriću, koji je, kako je naveo jedan novinar, ocijenjen četvorkom te se žalio na sudu i dobio, te mu Grad mora platiti 2500 eura.   

"Ne znam za tu presudu, ali ako je to tako, onda je to najbolji pokazatelj zašto građani najniže od svih institucija ove jadne države ocjenjuju upravo pravosuđe", rekao je. "Shvaćate li vi s čim mi imamo posla?" zapitao je. "Dakle, Ivica Lovrić dobije 4 i tuži i dobije na sudu. Kao savjetnik gradonačelnika. Kao prvo, ne ocjenjujem ga ja. Da sam ga ja ocjenjivao, sigurno ne bi dobio četiri", rekao je Tomašević te naglasio da nije ni siguran je li to uopće istina.

"Koji sustav mi moramo čistiti i kako su nam ruke i noge vezane zakonima, dok je s druge strane sudac Županijskog suda koji hoće biti glavni državni odvjetnik, koji laže u Saboru, o kojem cure informacije iz istrage i to dojavljuje svojim političkim jatacima. A nama Ivica Lovrić u vlasti koja je od tog istog državnog odvjetništva okarakterizirana kao korumpirana vlast, to piše u optužnici. Taj isti pročelnik bivšeg gradonačelnika koji je radio to što je radio, on dobije ocjenu 4, žali se i dobije na sudu. To sve govori o hrvatskom pravosuđu", rekao je Tomašević.    

  

 

Pročitajte i ovo Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

Uz već objavljeni proračun Grada Zagreba, na platformi iTransparentnost javno će biti dostupne i informacije o isplatama s računa proračuna, što predstavlja važan antikorupcijski alat, najavili su iz Grada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene