Obavijesti Video Pretražite Navigacija
8,2 milijardi kuna duga

Tomašević: ''Ne isključujemo moguća poskupljenja, sve je na stolu. Nije tajna da u Holdingu imamo ljude koji ništa ne rade''

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr
Konsolidirani dug Grada Zagreba iznosi 8,2 milijardi kuna, kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u četvrtak. Osvrnuo se i na trenutačnu epidemiološku situaciju u Zagrebu.

Konsolidirani dug Grada Zagreba iznosi 8,2 milijardi kuna. Pola od toga je Holding. Stanje je to od 31. lipnja.

''Grad će funkcionirati, ali ne može nastaviti ovakvim tempom. Ovo je neodrživ model'', istaknuo je Tomašević. ''Sljedeći tjedan ćemo dati novi plan'', najavio je Tomašević i dodao da je to sve u svrhu smanjivanja duga.

Kazao je da polovica prihoda dolazi od grada, a ne od građana. ''To moramo mijenjati'', napomenuo je Tomašević. ''U ovaj dug ne ulaze ugovori sa zagrebačkim vodama. Ovo je dug samo prema bankama, državi'', pojasnio je.

Rekao je da, otkad su na vlasti, imaju borbu s dugom. ''Što znači 120 milijuna kuna gubiti mjesečno? To je otežavajuće'', rekao je Tomašević. ''Kao i onih 150 milijuna kuna koje očekujemo za likvidnost za lokalnu samoupravu za potres'', rekao je Tomašević.

Što se poskupljenja tiče, Tomašević je rekao da je sve na stolu. ''Radimo analize. Jednostavno ništa nije isključeno'', kazao je Tomašević i dodao da je problem i u servisiranju duga. ''Holding je zabilježio gubitak prošle godine od nekoliko milijuna kuna. To je trend koji traje pet godina. To je najveći problem, veći od veličine duga'', istaknuo je.

Nova uprava ZET-a još nije imenovana, dodao je. ''To je skoro milijardu kuna duga'', podsjetio je. Kazao je da je trenutačno u fokusu proračun grada i povećavanje investicija.

Što se tiče cijene vode, Tomašević je rekao da ne želi spekulirati o njezinu povećanju. ''To je poskupjelo već puno previše, mislim da to treba biti zadnja usluga za poskupljenje'', rekao je i dodao da se pokušavaju izvući resursi iz EU projekata. ''O tome ćemo razgovarati sutra s Ministarstvom'', najavio je Tomašević.

Osvrnuo se na izjavu Mislava Hermana o kašnjenju plaćanja prema gradskim institucijama i korisnicima režija. ''Mi smo dosada vratili državi 350 milijuna kuna. Potpuno je licemjerno kada lekcije dijele oni koji su doveli do tih kašnjenja - koja su bila veća nego sada'', odgovorio je Tomašević.

''To ćemo promijeniti''

''Akumulirao se gubitak u proračunu. Zagreb je trošio više nego što je imao u proračunu i to ćemo čim prije promijeniti'', istaknuo je i rekao da će više o tome govoriti idući tjedan. ''Sljedeća dva tjedna ćemo dio po dio o tome razgovarati'', kazao je.

''Smanjivat ćemo režije, ne treba nam novi kredit. Postoje firme koje su spremne financirati te račune električne energije'', istaknuo je Tomašević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POZVALI TOMAŠEVIĆA U JANKOMIR Oglasili se iz CIOS-a: "Gradonačelnik nije dovoljno upućen u Zakon o gospodarenju otpadom ili ima pogrešne savjetnike"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSLJEDICA RASTA CIJENA Novi udar na džepove građana: Poskupjet će i tramvajske karte. Iz ZET-a poručuju da su oni i Grad socijalno osjetljivi

Pita kakvog smisla ima gubljenje dva sata na stanke. ''Većina tih točaka su tehničke točke, to sve govori o njima, a ne nama'', jasan je Tomašević o oporbi. Najavio je i sastanak sa sindikatom o povećanju prihoda sljedeći tjedan.

''Nije tajna da u Holdingu imamo ljude koji ne rade ništa'', rekao je Tomašević. Što se nastave na daljinu tiče, Tomašević je kazao da takve odluke donosi Stožer. ''Ova odluka o dva dana omogućit će devet dana praznika. Nismo razmatrali da se nastavi online nastava, želimo to izbjeći jer mislimo da to nije dobro za njihovo psihičko zdravlje'', smatra Tomašević.

Apelirao je na građane da se cijepe. ''Vidimo jasne brojke'', rekao je Tomašević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene