Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: Davorin Visnjic/Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u četvrtak da će barem za četvrtinu smanjiti poskupljenje vode u Zagrebu, koje je prvotno najavljeno za 20 posto te da ono sigurno neće stupiti na snagu 1. siječnja 2023. godine.


Tomislav Tomašević rekao je kako do poskupljenja vode od 20 posto od 1. siječnja 2023. godine ipak neće doći, i to zbog nove Vladine odluke. Najavljeno poskupljenje bit će, kako je rekao, "barem za četvrtinu manje". 

Vlada je u četvrtak na godinu dana odgodila primjenu Uredbe o visini naknade za korištenje voda, s namjerom da spriječi najavljena poskupljenja vode za građane i gospodarstvo.

"Sigurno ćemo smanjiti povećanje cijena koliko god možemo i odgoditi koliko god možemo rok kada će te cijene stupiti na snagu. One sigurno neće stupiti na snagu 1. siječnja", rekao je Tomašević na proslavi obljetnice zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Andrej Plenković Plenković: ''Vlada odgađa primjenu važne uredbe, nema potrebe za dizanjem cijena vode''

Tomašević je najavio i da poskupljenje vode sigurno neće stupiti na snagu 1. siječnja, ali poskupljenje je, kaže, neminovno. Nema veze s inflacijom već sa stanjem vodoopskrbne mreže u Zagrebu koje je neodrživo te je nužno da dođe do novih investicija u vodoopskrbnu mrežu, u koju se nije ulagalo desetljećima.

Kaže da ne zna niti jedan drugi grad u Hrvatskoj gdje su kao u Zagrebu u zadnjih godinu i pol pucale cijevi, magistralni cjevovodi, nastale poplave i uništene prometnice te oštećena privatna imovina.

Ilustracija U Zagrebu poskupljuju parking i voda: Pogledajte kolike će biti cijene od 1. siječnja

Pozdravlja odluku Vlade vezano za odgodu Uredbe i kaže da automatski to znači da će onu četvrtinu poskupljenja o kojoj su prije govorili eliminirali jer je ta četvrtina vezana za vladinu Uredbu i toliko će biti manje povećanje cijene. To je, kaže, sigurno, a vidjet će da još smanje.

"U tom smislu mi ćemo što je više moguće dati i svoj doprinos da još više apsorbiramo taj teret", rekao je.

"Vladina je odgovornost da se bori s inflacijom i gradovi tu trebaju dati svoj doprinos. Međutim, moja dodatna odgovornost je za rad gradskog poduzeća i za stanje gradske infrastrukture", kaže Tomašević.

Naglasio je kako su potrebne nove investicije u vodoopskrbnoj mreži, odvodnji i u pročišćavanju otpadnih voda. Poručio je da će povući i sredstva iz EU fondova ali da i te projekte moraju sufinancirati, a niti to neće biti dovoljno.

Pucanje cijevi u Dankovcu - 4 Zagrebačko naselje oborilo neslavni rekord: "Kada iz Vodoopskrbe čuju da mi zovemo, diže im se kosa na glavi"

"Mi ne možemo tako dalje i u tom smislu mora doći do novog vala investicije", kazao Tomašević i dodao da to mogu platiti ili građani kroz porez, što je prihod Grada ili građani kroz cijenu vode, što je prihod gradskog poduzeća.

Činjenica je, ističe, da su Vladine mjere od rujna vezane za električnu energiju direktno doprinijele tome da ne dođe do puno većeg poskupljenja vode u svim gradovima u Hrvatskoj. Međutim, to su bile mjere vezane za električnu energiju, a druge stvari su poskupjele.

Česme koje cure, Tomislav Tomašević VIDEO Gradonačelniče, što kažete na ovo ulaganje? U Zagrebu ima česma iz koje dnevno iscuri gotovo 3 tisuće litara vode...

Kaže da je jedan manji dio poskupljenja vode vezan za Vladinu uredbu, jedan dio vezan je za operativne troškove koji su nastupili zbog inflacije, i zbog čega Vodoopskrba i odvodnja ima velike financijske gubitke, a najveći dio je vezan uz investicije.

Podsjetio je da u Zagrebu još uvijek ima građana koji nemaju javnu vodoopskrbu i odvodnju. Napomenuo je i kako više od godinu dana niti jedna komunalna usluga nije poskupjela iako je Zagrebački holding bio na rubu bankrota.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju