Europska komisija smatra da stoka uopće ne mora biti na pašnjaku te da se pašnjak može održavati i košnjom, što je suprotno od odredbe hrvatskog ministra poljoprivrede.


Ministar  poljoprivrede Tomislav Tolušić otkrio je da neki uzmu u najam hektar državnog pašnjaka za 300 kuna, a poberu 4.300 kuna europskih poticaja za održavanje pašnjaka, a uopće nemaju stoku. Komisija kaže stoke ni ne treba. Ali je ministar svejedno uveo mjeru da moraju imati jednu kravu na dva hektara u kontinentalnom ili jednu kravu na tri hektara u krškom području.

Vezani članci Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Apsurdi u poljoprivredi: Kako je moguće da je u Hrvatskoj španjolska jagoda jeftinija od one vrgoračke? Ministrica kaže da ima objašnjenje Slika nije dostupna Bernardić: ''Ako krene uvođenje novih nameta za poljoprivredu tražit ćemo ostavku ministra Tolušića''

Investitor u stočarske OPG-ove tužio je ministra Europskoj komisiji. ''Problem je što ti pašnjaci ne mogu izdržati tu količinu i koncentraciju krava. Volio bih da ministar ode na te krške pašnjake i vidi u kojem su stanju ti isti pašnjaci'', rekao je Claude Jambrušić, investitor u stočarske OPG-ove

Možda ministar već obilazi pašnjake, jer nam šalje pisanu izjavu. ''Dalmatinski krški pašnjaci nisu francuski pašnjaci i ne mogu se održavati košnjom, nego ispašom krava''.

Sad će to ministar morati objasniti i Europskoj komisiji koja prema njemu očito ili ne zna što su krški pašnjaci ili ne zna što je košnja.

Milan Grbić, stočar iz Vrhovina u Lici, pak kaže krški pašnjaci daju se kositi, i on kosi i tuđe jer svojih nema dovoljno.

''Ja imam duplo više krava, nego što imam zemlje, to je najveći problem, trebao bih imati duplo više zemlje, a manje krava, kod mene je kontra. Dobivamo poticaje oko 120 tisuća kuna i imamo oko 70 hektara zemlje, 23 imam državne zemlje u zakupu, problem je u tome što ne možemo dobiti zemlje u zakupu. To se ne obrađuje, a ja ne mogu do toga uzeti, to je najveći problem'', kaže Grbić.

Oni koji su uzeli državnu zemlju, morat će nabaviti još krava, ako bude po ministrovom.

Komisija je postavila ministru pitanja, pa kad on odgovori oni će odlučiti smije li ministar odlučivati o kriterijima dodjele njihovog novca. Hrvatski rječnik ipak ide ministru u prilog, pašnjak je travnjak na kojem nešto pase.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr