Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njihovi novci, njihova pravila

Tolušić mora Europskoj komisiji odgovoriti zašto je za održavanje pašnjaka obvezao broj stoke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija smatra da stoka uopće ne mora biti na pašnjaku te da se pašnjak može održavati i košnjom, što je suprotno od odredbe hrvatskog ministra poljoprivrede.

Ministar  poljoprivrede Tomislav Tolušić otkrio je da neki uzmu u najam hektar državnog pašnjaka za 300 kuna, a poberu 4.300 kuna europskih poticaja za održavanje pašnjaka, a uopće nemaju stoku. Komisija kaže stoke ni ne treba. Ali je ministar svejedno uveo mjeru da moraju imati jednu kravu na dva hektara u kontinentalnom ili jednu kravu na tri hektara u krškom području.

Pročitajte i ovo Digitalno selo VAŽAN PROJEKT Prvo digitalno selo: Budućnost je stigla i u Hrvatsku, pogledajte kako izgleda suvremeni uzgoj pšenice Tomislav Tolušić - 2 VIŠE KAZNENIH DJELA MUP i Ured europskog tužitelja objavili do zadnjeg detalja za što sve sumnjiče Tomislava Tolušića

Investitor u stočarske OPG-ove tužio je ministra Europskoj komisiji. ''Problem je što ti pašnjaci ne mogu izdržati tu količinu i koncentraciju krava. Volio bih da ministar ode na te krške pašnjake i vidi u kojem su stanju ti isti pašnjaci'', rekao je Claude Jambrušić, investitor u stočarske OPG-ove

Možda ministar već obilazi pašnjake, jer nam šalje pisanu izjavu. ''Dalmatinski krški pašnjaci nisu francuski pašnjaci i ne mogu se održavati košnjom, nego ispašom krava''.

Sad će to ministar morati objasniti i Europskoj komisiji koja prema njemu očito ili ne zna što su krški pašnjaci ili ne zna što je košnja.

Milan Grbić, stočar iz Vrhovina u Lici, pak kaže krški pašnjaci daju se kositi, i on kosi i tuđe jer svojih nema dovoljno.

''Ja imam duplo više krava, nego što imam zemlje, to je najveći problem, trebao bih imati duplo više zemlje, a manje krava, kod mene je kontra. Dobivamo poticaje oko 120 tisuća kuna i imamo oko 70 hektara zemlje, 23 imam državne zemlje u zakupu, problem je u tome što ne možemo dobiti zemlje u zakupu. To se ne obrađuje, a ja ne mogu do toga uzeti, to je najveći problem'', kaže Grbić.

Oni koji su uzeli državnu zemlju, morat će nabaviti još krava, ako bude po ministrovom.

Komisija je postavila ministru pitanja, pa kad on odgovori oni će odlučiti smije li ministar odlučivati o kriterijima dodjele njihovog novca. Hrvatski rječnik ipak ide ministru u prilog, pašnjak je travnjak na kojem nešto pase.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene