Iako su pojačano radile i tijekom vikenda, strože kontrole hrane mogu se očekivati i u idućim danima, najavljuje ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. No, uvoz mesa peradi, u posljednjih je deset godina narastao 4 puta. Uvjeti za povećanje domaće proizvodnje postoje, a naši se proizvođači hvale i kvalitetom.


35 tisuća pilića nedaleko od Zaboka - idu u preradu. Pazi se na svaki detalj. ''Uzgoj pilića ovisi o kvaliteti, ako je bolja higijena i čistoća, pilići su bolji i bolji su rezultati, a to je bolje za samog kupca koji kupuje kvalitetno pile'', rekao je Miroslav Futović, uzgajivač pilića.

Vezani članci Hrana koju jedemo - 3 Stručnjaci govorili o prijevarama potrošača, pesticidima u hrani, štetnosti, ali i održivoj poljoprivredi i kontrolama. Gdje je tu Hrvatska? Optužnice - 2 Uskok optužio četiri bivša ministra za udruženi pothvat: Dnevnik Nove TV donosi detalje

Kupcima se nudi i uvozno i domaće. Domaća proizvodnja mesa peradi, pala je u posljednjih 10 godina. Uvoz je narastao 4 puta. Na više od 24 tisuće tona, u prošloj godini. Razlog, kažu proizvođači, cijena.

''Od 4 kune je prosječni pad cijena po kilogramu od ulaska u EU do danas, neki proizvođači to nisu izdržali'', rekao je Andrej Alilović, izvršni direktor Valipile.

Uvjeti za uzgoj postoje. Kao i potražnja. Potrošnja piletine je oko 19 kilograma na godinu po stanovniku Hrvatske. Ovi domaći pilići, testiraju se doslovno od jajeta iz kojeg se liježu, do polica trgovina. Takav bi tretman trebala imati i piletina iz drugih zemalja članica.

''Nakon 25 sati putovanja ta roba nije svježa. I logično je da zbog zastoja na cesti, prepakiravanja, pretovara, zbog kvara na viljuškaru ili hladnjači dolazi do ovakvih događanja'', rekao je Zdenko Pecirep iz Sindikata veterinara Hrvatske.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u hrvatsku piletinu ne sumnja. ''O kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti uvoznih proizvoda ste mogli vidjeti zadnjih dana kroz naše izvještaje. Prema tome, i dalje poručujem, koliko god se netko ljutio, kupujmo Hrvatsko, a naravno kupujmo i uvozno kad bude iste kvalitete, kao i domaće'', rekao je Tolušić.

Sigurnost i kvaliteta, dvije su kategorije. ''To je ono što mene silno frustrira, jer kvaliteta zakonski nije definirana, a sigurnost jest. Jer namirnica kakva god da je ako je ispravna, ispada da je možemo konzumirati'', rekla je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu. Ministar najavljuje nastavak strožih kontrola, i prekršajne kazne.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju