Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavilo Ministarstvo

Potvrđen nalaz salmonele u purećem hamburgeru s ružmarinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u nedjelju da je laboratorijski nalaz potvrdio salmonelu u proizvodu Pureći hamburger sa ružmarinom talijanskog proizvođača AIA.

Taj proizvod, s rokom valjanosti do 22. studenoga ove godine, prodavao se u trgovačkom lancu Plodine u u Industrijskoj zoni Kukljanovo kod Rijeke, gdje je, u sklopu pojačanih kontrola hrane životinjskoga podrijetla, provedena službena kontrola veterinarske inspekcije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sadrži bakteriju salmonele Iz prodaje povučeno svježe pileće meso mesnice iz Zagreba Slika nije dostupna Pronađeno meso s istekom roka trajanja ili bez dokumentacije Ministarstvo poljoprivrede objavilo rezultate analize inspekcijskog nadzora mesa

Nakon što je u subotu javnost obaviještena o sumnji da taj proizvod sadrži bakteriju Salmonella spp. te je Ministarstvo pozvalo trgovce da povuku proizvod, trgovački lanci Spar i Kaufland su prijavili da su proizvod imali u svojim maloprodajnim objektima te su ga povukli iz prodaje, navodi se u priopćenju.

S obzirom na to da proizvođač AIA direktno prodaje svoje proizvode trgovačkim lancima, hrvatski RASFF je putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje o tome obavijestio europski RASFF i zatražio od proizvođača distribucijske liste za Hrvatsku.

Veterinarska inspekcija i dalje provodi inspekcijske nadzore u distribucijskim centrima vodećih trgovačkih lanaca. Nakon što od proizvođača dobije distribucijske liste te ako se utvrdi da su proizvod na tržište stavili i drugi trgovački lanci, Ministarstvo poljoprivrede će o tome pravodobno obavijestiti javnost.

Bakterija iz grupe Salmonella spp. izaziva zaraznu bolest salmonelozu koju najčešće uzrokuje hrana životinjskog podrijetla - jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Hranu, osobito onu životinjskoga podrijetla, treba dobro termički obraditi prije konzumacije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene