Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Golemi dugovi

Biočina za Dnevnik Nove TV o propadanju nekadašnjeg diva: "Nedopustivo je da netko radi za tako malu plaću, prodaja nekretnina nije rješenje"

Aktualno Galerija Marko Biočina - 1 Marko Biočina - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marko Biočina - 2 Marko Biočina - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marko Biočina - 3 Marko Biočina - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marko Biočina - 4 Galerija 1/4 >>
Varteks se ponovno našao u poslovnim problemima. Radnicima nisu isplaćene plaće za ožujak, a nekima niti za veljaču. Zbog poslovnih problema nekadašnjeg tekstilnog diva radnici su očajni, a desetogodišnje propadanje Varteksa u svojoj karijeri pratio je i Marko Biočina.

U nekadašnjem tekstilnom divu sve veći problemi. Radnici Varteksa nisu primili plaću za ožujak, dok ima i onih koji čekaju svoj zarađeni novac još iz veljače. Zbog toga su pokrenuli štrajk.

O svim poslovnim problemima Varteksa godinama izvještava Marko Biočina koji je gostovao u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Pregovori i razgovori Oglasio se ključni čovjek za formiranje saborske većine. Kosor: "Nitko se nije ponizio kao Plenković"

"Za poslovanje bilo koje tvrtke uvijek je odgovorna uprava. Uprava tvrtke odgovorna je za isplatu plaće radnika i to je čak zakonski regulirano. U slučaju Varteksa to nisu problemi od jučer. Varteks je nekoć imao 10.000 zaposlenika, a sada ima 700.

Više čak nije niti na popisu 10 najvećih tvrtki u Hrvatskoj koje se bave proizvodnjom odjeće i obuće. Dugovi su golemi. Puno puta smo vidjeli taj scenarij u slučaju Kamenskog, Orljave. Vrlo malo je ostalo tih nekadašnjih tekstilnih divova koji danas posluju, a pogotovo u segmentu odjeće. Varteks je tu jedan od posljednjih takvih kompanija i rekao bih da je ovo nekakav kraj desetljetnog ciklusa propadanja, no to ne abolira upravu. Apsolutno je neprihvatljivo da u 2024. govorimo da netko radi, a da za taj rad ne prima plaću", kazao je.

Pročitajte i ovo Sofija Preljvukić i Robert Vulić - 3 Ususret svetom Duji Cijeli se grad priprema za svoj dan: Uoči dana sv. Duje podijeljene nagrade grada Splita, održan prigodan program

Problem su kolektivni ugovori

Radnice se žale da i kada dobiju plaću, ona bude manja od zakonskog minimalca.

"Zakonski minimalac je 840 eura bruto i veliki broj radnica Varteksa to prima. Moguće je da ta plaća bude i niža. Naime, zakon dopušta da plaća bude i niža od minimalca ako je to ugovoreno kolektivnim ugovorom. Nažalost, radnici u tekstilnom sektoru često su bili prisiljeni pristajati na takve uvjete zbog očuvanja radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Josip Dabro Sastavljanje saborske većine Glavni tajnik DP-a o pregovorima s HDZ-om: "Oko točke loma smo se dogovorili"

Radna snaga u tekstilnoj industriji je dominantno ženska. Od 9500 zaposlenih trenutno u segmentu odjeće u Hrvatskoj, 8500 je žena u zrelijoj dobi koje teško mogu naći novo zaposlenje ako ostanu bez posla. Nažalost, svi ti kompromisi u nekom trenutku dolaze na naplatu. Više od polovice zaposlenih u segmentu odjeće je u ožujku dobilo neto plaću manju od 800 eura. Ta plaća nije dovoljna za dostojanstven život. S druge strane vidimo da njihove tvrtke niti takvu plaću ne mogu isplatiti. To je jedna agonija koja traje već dugo", rekao je Biočina.

Spas nije niti u prodaji nekretnina

Sindikati spas Varteksa vide u prodaji nekretnina.

"Taj scenarij smo također više puta vidjeli. Brojne tekstilne tvrtke imale su vrijedne nekretnine, a koliko ja pamtim rijetki su primjeri, ako ih uopće ima, da je ta vrijednost iskorištena za modernizaciju, poslovanje i nastavak. Ta imovina može biti blagoslov, a ispada prokletstvo jer ona privlači investitore koji su više zainteresirani u tu imovinu nego u osnovno poslovanje tvrtke", istaknuo je Biočina.

Pročitajte i ovo Ante Župić, predsjednik nadzornog odbora Varteksa Nezadovoljni radnici Dok radnici Varteksa štrajkaju zbog neisplate plaća, uprava im poručuje: "Pričekajte, vjerujte u novu viziju tvrtke"

Vrijedne nekretnine često se prodaju onima koji nisu zainteresirani za poslovanje tvrtke, nego proširenje svojeg, već od prije, unosnog posla.

"Morate se zapitati, ako imate situaciju da u tvrtku poput Varteksa, sa svim njezinim problemima ulaže netko tko nema nikakvog prethodnog iskustva u tekstilnoj industriji, a ima vrlo razvijeno poslovanje u drugim visoko profitabilnim sektorima, koja je motivacija da svoj novac i vrijeme ulaže u tekstilnu industriju, a ne poslovanje gdje bi imao veći i brži povrat. Vidjet ćemo kakve su namjere, kako će sve završiti. Nadajmo se da će biti iznimka od onoga što smo do sada imali prilike gledati. Za sad to ne izgleda dobro", zaključio je Biočina.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene