Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedni pregled Ivane Pezo Moskaljov

Evo najvažnijih događaja proteklog tjedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nisu samo akcije inspekcije ministra Slavka Linića na Jadranu obilježile tjedan na izmaku. O temama o kojima se razgovaralo – više u tjednom pregledu.

POREZNI INSPEKTORI U AKCIJI

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov "Na teškoj i traumatičnoj temi kojom se sada nabacuju političari su pali na ispitu. I kao društvo vratili nas daleko unazad" Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov Virus i potres u tjednu koji je iza nas: Podrhtavanje je podsjetnik da su krhki i planovi za obnovu

'Sramota su za hrvatski turizam! Onaj tko vara proračun, mora znati da vara građane Hrvatske i da milosti prema njima neće bit!'. Odgovara ministar financija kritičarima, koji smatraju da je sramotno pečatiti objekte na obali. Porezne grijehe u špici sezone, Slavko Linić ne oprašta. Porezni su inspektori na turneji Jadranom. Zbog viška novca u blagajni, zatvaraju kultne klubove na otocima i obali. 'Nije u redu da se zatvara zato što je sezona, a nije opet ni što ne izdaju račune. Može se naplatit kazna, ali ne zatvarati', smatraju neki od onih, koji se odmaraju na hrvatskoj obali.

BLOKADE POPUSTILE

'Neka gospodin Linić uđe u njihovo financijsko stanje i neka vidi đe su ti novci, u vilama, luksuznim autobomobilima, morima! Ja more gledam preko televizije!' Poručuje to Safija Husaković iz Jurjevca.

Mnoge, pa i nju razljutili su traktori, koje su seljaci ponovno parkirali na cestu, tražeći poticaje. 'Nećemo odustati, pa bilo to cijelu godinu, sjedit ćemo tu', kaže Ivan Smolković iz Andrijaševaca. 'Idemo u totalnu blokadu cijele Hrvatske!' tvrdio je Zvonimir Pipić iz Virovitičko–podravske županije. No, veliku su većinu na putu do metropole zaustavile prijetnje visokim kaznama, ali i nepopustljivi premijer. S njim su tražili sastanak.

'Na pritiske, ucjene, ultimatume se ne može pristati! Neće biti blokade Zagreba', odgovorio im je resorni ministar Tihomir Jakovina.

BANDIĆ NAJAVLJUJE REZOVE

Zbog minusa od vrtoglavih 3 milijarde kuna, koje Holdingu stižu na naplatu, Milan Bandić najavljuje rezove: otpuštanje prekobrojnih ili manje plaće. 'Kad sam govorio da je Fimi Medija mala beba i da je nula u odnosu na ovo, to tvrdim i dalje! Samo je ovo na suptilni način. Generirati gubitak, zabiti glavu u pjesak, ne činiti ništa. Netko bi trebao odgovarati za to', poručuje zagrebački gradonačelnik. Dok on za dugove oštro proziva prethodnike, bivša SDP – ova Uprava, lopticu vraća na Bandićev teren.

LINIĆ UVODI KONTROLE

Račune o tome kako se troši svaka kuna iz proračuna – država traži i od drugih. 'Ako bude dobra kontrola onda će to za sve značiti boljitak, jer ćemo znati tko radi sukladno zakonu, a tko zakon pokušava mimoići i prevariti', smatra Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.b.e.

Uz nevladine udruge i sportske klubove, pod financijsko će povećalo i – Crkva.

KNINSKA PRIMALJA GLAVNA TEMA PROPOVIJEDI BISKUPA

Na misnim slavljima na blagdan Velike Gospe izostale su političke poruke s oltara. U središtu propovijedi većine biskupa – Jaga Stojak. Kninska primalja, koja je dobila otkaz, jer nije htjela obavljati pobačaje. Pozvala se na priziv savjesti. 'Zaista volim svoj posao i zašto se ne bi vratila na svoj posao? Pa ja ništa loše nisam učinila, što ako sam odbila?!', kaže Jaga Stojak. Vratit će ju na posao.

STROŽE KONTROLE

I u zdravstvenom sustavu pišu se – nova pravila. No, smanjiti liste čekanja, rasteretiti ionako skup bolnički aparat neće biti nimalo lako. U pripremi su nove e – uputnice, kreću strože kontrole zakazanih pregleda u bolnicama. Pacijenti ga rijetko otkažu, kaže gastroenterolog Krešimir Luetić. 'Konkretna posljedica ne dolaska je to da propada termin, neiskoristiv je nekome kome je potreban.'

SVI PUTEVI – NA JADRAN

Bio je i ovo tjedan u kojem su svi putevi vodili na jadranske plaže. Na nebu iznad Hrvatske obarali su se rekordi u putničkom prijevozu. Zbrajao svaki gost, koji domaćim specijalitetima, ali i lijepoj našoj – nije mogao odoljeti. 'Prekrasno mjesto, zaista, sviđa nam se', kaže
Marie iz Francuske. Kanađanin Warren primjetio je da imamo
lijepo vrijeme, djevojke i plaže.

POGINUO MLADI ROČNIK

21-godišnjeg ročnika Marka Zalovića, pregazio je tenk na vojnom poligonu Gašinci, pokraj Đakova. Nekontrolirano je skrenuo dok se mladić nalazio u kanalu pokraj ceste. Bio je na obuci tek nešto više od mjesec dana.

'Ukoliko se utvrdi da je na bilo koji način došlo do propusta u vojnoj organizaciji i kršenja mjera sigurnosti u radu, protiv svih odgovornih bit će pokrenute određene mjere', poručuje general bojnik Dragutin Repinc, ujedno i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske. Tenk je bio ispravan. Još uvijek se traže krivci za smrt mladog Našičanina, koja je potresla vojni sustav.

SMRT NA EGIPATSKIM ULICAMA

Egipatske su ulice pod opsadom. Sukob protivnika i pristaša svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija – ne jenjava. U krvoproliću su na stotine izgubile život. Vojska i policija imaju dozvolu za korištenje bojevog streljiva – mogu ubiti svakog tko ih ugrožava. Zemlja je na rubu građanskog rata.

BIJEG IZ ZATVORA

Poput filmskog scenarija! Više od polovice zatvorenika pobjeglo je iz brazilskog maloljetničkog zatvora. Mirovali nisu ni oni, koji zatvorske zidine nisu uspjeli preskočiti. Palili su inventar, tukli se. Upravitelja zatvora s teškim su ozljedama prebacili u bolnicu.

NORVEŠKI PREMIJER KAO TAKSIST

'S leđa jako sličite Stoltenbergu! – Mislite da sličim na Stoltenberga? Jeste li vi Stoltenberg?', sumnjičavo su se pitali putnici jednog norveškog taksija. Norveški šef Vlade iznenadio je mnoge, koji su na ulicama glavnog grada pozvali taksi. Jedan je dan sjeo za upravljač i razvozio putnike. Video snimka objavljena je u završnici kampanje, dok njegova stranka, prema anketama, gubi izbore. Vožnju im, naravno, nije naplatio.

ZLATNI HAT–TRICK

Sandra Perković na svjetskom je vrhu. Najbolja hrvatska atletičarka i bacačica diska – sada ima titule sa svih velikih natjecanja – europsko, svjetsko i olimpijsko zlato! 'Na ovom natjecanju sam bila spremnija nego ikad!', kaže Sandra. Zlatna cura danas je s pravom uzor mnogim klincima, kojima je dokazala da se trud isplati! Tek su joj 23!

KONCERT ZA PAMĆENJE

Karizmatični Britanac na maksimirskom je stadionu napravio spektakl. 'Dopustite da se predstavim! Ja sam Robbie je....Williams!'

Očekivanja obožavatelja, čini se, i više nego ispunio. Dojam nije pokvarila ni kiša. Engleskim humorom, ironijom, pjesmom – približio se publici. Oduševio i glazbene kritičare. Iz Zagreba otišao kao jedna od najvećih pop zvijezda na čemu bi mu i mnogi njegova kalibra zasigurno mogli pozavidjeti. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene