Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov

Virus i potres u tjednu koji je iza nas: Podrhtavanje je podsjetnik da su krhki i planovi za obnovu

I dalje se nosimo sa sablasnim ozračjem zbog koronavirusa. Iako se stvari polako vraćaju u normalu, ona će i dalje biti prožeta nelagodom restriktivnih mjera koju je dodatno pojačao novi potres u Zagrebu koji je dodatno uplašio one koji su već ranije ostali bez svega.

Sablasna stvarnost se zakotrljala. I dalje smo osuđeni na suživot s virusom, no nakon mjesec dana vrijeme je za novi start. Građani se vesele izlasku na zrak, kavama i šišanju.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Prvo olujno nevrijeme pa burna proslava Oluje: Hrvatska politika u Kninu je nakon 25 godina konačno okrenula novi list Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov "Na teškoj i traumatičnoj temi kojom se sada nabacuju političari su pali na ispitu. I kao društvo vratili nas daleko unazad"

No, s novim pravilima ipak se neće moći u juriš na frizere, trgovce i šoping centre, jer će građane na ulazu dočekati dezinficijensi, pleksiglas i stroge mjere nadzora. A te nove mjere dovode do novih nejasnoća. Kako će se sve nadzirati, kako isprobati odjeću bez fizičkog kontakta s njome.

Premijer Plenković uvjerava da se polako i mirno sve to može riješiti, a pod pritiskom je i ekonomija. Broditi krizom neće biti lako. Rupa u proračunu mjeri se u desecima milijuna kuna. Ekonomija je na koljenima, a novi početak ima svoju cijenu. Pitanje je isplati li se ulagati. Građani se pitaju ima li sve to smisla.

Uz razmak svugdje, a bez maske nigdje.

S rizikom ćemo još dugo živjeti. Iz kriznog stožera pozivaju da se u trgovine treba ići samo iz potrebe, a ne u šetnju s obitelji. No, nedjeljom i blagdanima one ostaju prazne.

Je li to politička ili epidemiološka mjera teško je prosuditi. Jer stručnost je paravan iza kojeg je, čini se, lako sakriti. Vladajući su tako učinili još jednu uslugu crkvi čija će se vrata, usput budi rečeno, otvoriti prije svih drugih javnih okupljanja.

A maska na licu ne znači i jezik za zube. Oporbeni Rajko Ostojić uvjeren je da je kriza i polet nešto što će vladajući iskoristiti kako bi mogli ranije na izbore dok još uvijek imaju veliku podršku. I Božo Petrov nezadovoljan je odlaskom na izbore u kupaćima.

Nepotrebno izlaganje rizicima

Puno su teže roditeljske brige. Na izbor im je ostavljeno hoće li im djeca ići u škole i vrtiće ili ne. Politika i sada pere ruke pa tako ministrica obrazovanja ne želi reći čija će biti odgovornost u slučaju izbijanja zaraze.

Zvuči nestvarno, no cijena barela pala je kao nikad u povijesti – u minus. Ne putuje se, pala je potrošnja, a kako bi se riješili troškova skladištenja bili su spremni potrošačima platiti da odvedu naftu.

Ne prolaze ni reakcije na sulude ideje o pijenju dezinficijenta koje promovira Donald Trump, a kojima je šokirao stručnjake. Zatim ih je uvjeravao da je bio sarkastičan

Natrag na stare teme

Napokon su svi stali u jednu kolonu kako bi se poklonili žrtvama ustaškog logora smrti u Jasenovcu. I taman kad smo mislili da smo prošli dalje od ideoloških podjela, predsjednik nas je vratio na ustaše i partizane.

Micao bi ploču HOS-a iz Novske te ju želi baciti. Udario je po braniteljima, pa naknadno poslao ispriku te istaknuo da nije želio omalovažavati mrtve čija su imena na ploči. Dobio je ono što je tražio – simpatije ljevice i osudu desnice.

Glavni je grad opet pogodio potres, dovoljan da zaplaši stanovnike. Novo podrhtavanje da podsjeti da nisu krhke samo građevine već i planovi za obnovu Zagreba koja je procijenjena na čak 42 milijarde kuna.

Priča su se naslušali svi oni koji čekaju na povratak otkako im je nekoliko sekunda promijenilo sve u životu.

Ipak, nije sve tako crno

A nogometaši Dinama prikupljaju novac kako bi malim borcima iz stradalog rodilišta kupili opremu i vratili ih u Petrovu. Iznosi nisu maleni, ali kad su oni u pitanju čuda su moguća.

Nema hordi turista, manji je promet, ne rade tvornice, zrak je čist, i priroda diše.

Prvi put na Dan planeta zemlje i zemlja slavi, a kada prirodi pružimo malo mira vraća prizorima za pamćenje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene