Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne osjeća se odgovornim

Sisačko-moslavačkog župana naljutila pitanja o stanju obnovljenih kuća: ''Pa i moja je obiteljska kuća stradala''

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je potresom pogođeno područje i kazao da je sve spremno za hitnu sanaciju oštećenih cesta. S njime je bio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić kojega su naljutila pitanja o stanju kuća obnavljanih nakon rata.

Potresom pogođeno područje posjetio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

''Što se tiče infrastrukture i prometnica, Hrvatske su ceste odmah izašle na teren i prva izvješća o državnim i županijskim cestama pokazuju da je šteta oko 70 milijuna kuna. Te će sanacije započeti hitno. Bitne su i županijske ceste, tu je šteta negdje oko 20 milijuna kuna. Mi ćemo preko Hrvatskih cesta osigurati ta sredstva. Sanacija svih cesta i osiguranje sredstava za te ceste je riješeno'', kazao je Butković.

Kada je riječ o cestama koje nisu u nadležnosti Hrvatskih cesta i Ministarstva prometa i infrastruktura, Butković kaže da će od općina tražiti izvješća o štetama. ''Tu ćemo isto pomoći. Sada još ne znamo kolika je šteta na tim cestama'', rekao je Butković. Dodao je da je oštećena i zgrada željezničkog kolodvora u Sisku.

Pred kamere je stao i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić. Na pitanja o odgovornosti zbog loše obnovljenih kuća kaže da je on ponosan na projekt obnove i ne osjeća odgovornost.

Kaže da su sve kuće obnavljanu u skladu s tada aktualnim pravilima. Na pitanje boji li se poziva na razgovor iz DORH-a, kaže da ne. ''Sva je dokumentacija dostupna u središnjem državnom redu'', poručio je.

''Pa i moja je kuća stradala''

Na pitanje novinarke kako bi se osjećao da je i njegova kuća, poput domova brojnih stanovnika, potpuno uništena i ima crvenu naljepnicu, Žinić je odgovorio: ''Pa i ja sam odavde, i moja je obiteljska kuća stradala u potresu. Nisam ja pao iz svemira ovdje. Nisam ja iz Zagreba. To što kuća ima crvenu naljepnicu ne znači da je ugroza.''

Inače, crvena naljepnica na objektima oštećenima u potresu označuje da je objekt neuporabljiv. Riječ je o zgradama opasnima za život iz kojih se nalaže hitna evakuacija. Crvena kartica znači da bi u slučaju ponovnog potresa zgrada vjerojatno završila u ruševinama. Od stručnjaka se u formularu traži da obrazlože je li zgrada neupotrebljiva zbog vanjskih utjecaja ili oštećenja.

Vlada je u ponedjeljak proglasila katastrofu za područje Sisačko-moslavačke županije te dijelove Zagrebačke i Karlovačke županije. Osnovan je i stožer za saniranje posljedica potresa na čijem je čelu ministar Tomo Medved.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene