Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UKRADENO ORUŽJE

Što se krije iza skandaloznog propusta osiguranja Dinka Cvitana: ''Ovo je jako veliki propust. Radi se o vatrenom oružju!"

Kristijan Družeta iz policije (Foto: Dnevnik.hr)
Kristijan Družeta iz policije (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kristijan Družeta iz policije (Foto: Dnevnik.hr) Kristijan Družeta iz policije (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Puštolj, obrana (Foto: Dnevnik.hr) Puštolj, obrana (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dinko Cvitan (Foto: Dnevnik.hr) Dinko Cvitan (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Policajac s pištoljem (Foto: Dnevnik.hr) Policajac s pištoljem (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Ivana Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Lopovi su ukradene pištolje, osobne dokumente, ali i policijsku značku jednog od njih naknadno vratili i ostavili na policijskom parkiralištu u Gospiću.

Od osiguranja se ne odvaja ni na ljetovanju u Zatonu. I tako zadnje tri godine. Zbog prijetnji, Dinko Cvitan i njegova uža obitelj, pod danonoćnom su policijskom zaštitom.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka Misteriozan nestanak Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto" Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel

A dvojici Cvitanovih čuvara samo je trenutak nepažnje bio dovoljan da ih se - razoruža. Otišli su u trgovinu, a službeno oružje ostavili u apartmanu. Opljačkani su. Njihovi nadređeni ekspresno su reagirali.

Sve do kraja istrage o njezinim detaljima u MUP-u ne žele govoriti. Policajci su suspendirani do daljnjega. Zbog propusta bit će udaljeni iz službe i protiv njih će biti pokrenut postupak kako bi se utvrdila odgovornost zbog povrede službene dužnosti.

Policija sumnja: bili su kolateralne žrtve dvojice sezonskih lopova, nakon niza krađa uhvaćenih na tom području. Ukradene pištolje, osobne dokumente, ali i policijsku značku jednog od njih naknadno su vratili i ostavili na policijskom parkiralištu u Gospiću.

"Ovo je jako veliki propust. Radi se o vatrenom oružju. Možemo govoriti čak i o nedostatku sigurnosne kulture, nedostatku kulture rukovanja oružjem. Možemo li uzroke tražiti u obuci ili osobno propustu pojedinca, teško je u ovom trenutku procijeniti", rekao je Kristian Družeta, stručnjak za zaštitu VIP i štićenih osoba.

Opravdanje za bivše kolege Družeta teško pronalazi. "Ne bi si smjeli dopustiti da budu opušteni. Međutim, normalno je da se u periodima odmora mogu odmarati, ali treba voditi računa o tome da budu u svakom trenutku spremni za reagiranje u slučaju potrebe", dodaje Družeta.

Riječ je o policajcima koji čuvaju štićene osobe. Posebno su uvježbani za sve moguće situacije i zadatke. I za oružje koje sami zadužuju postoji protokol, pojašnjava naš sugovornik.

"Na njima je odgovornost da skrbe o tom oružju, da je cijelo vrijeme pod nadzorom. Ukoliko ga ostavljaju - mora biti pohranjen u sef ili ormar u koji se ne može provaliti običnim alatom. Čim čovjek dobije oružje to je velika odgovornost", kaže Družeta.

Tko stoji iza prijetnji bivšem glavnom državnom odvjetniku i zbog čega je dobio pojačanu zaštitu nikad službeno nije otkriveno. Na odlasku je to potvrdio.

"Procjena policije je da je ugrožen moj život, da je naručeno moje ubojstvo i to iz dva izvora i zato se štiti mene i moju obitelj!", rekao je Cvitan 18. travnja 2018.

O prijetnjama, ali i situaciji u kojoj su se našli policijski službenici koji su ga čuvali Dinko Cvitan danas pred kamerama ne želi. Tužiteljima Državnog odvjetništva i USKOK-a i ranije se prijetilo. U njihovim rukama velik je broj osjetljivih predmeta. Mnogi od njih povezani su s različitim kriminalnim skupinama. A sada je sigurnost nekad jedne od moćnijih osoba hrvatskog pravosuđa podignuta na najvišu razinu.

Je li ova krađa svojevrsna poruka Cvitanu i dovode li to u vezu sa zaštitom koju je dobio, u policiji ne žele reći. Ali nije prvi takav propust. Službene potvrde nema, ali neslužbeno doznajemo da je iz vozila nestala i oprema osiguranja koje je pazilo na sigurnost članova obitelji Predsjednice. Jesu li ušli u trag počinitelju, je li bilo i kakvih sankcija za policajce - iz MUP - a nema odgovora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene