Lopovi su ukradene pištolje, osobne dokumente, ali i policijsku značku jednog od njih naknadno vratili i ostavili na policijskom parkiralištu u Gospiću.

Galerija


Od osiguranja se ne odvaja ni na ljetovanju u Zatonu. I tako zadnje tri godine. Zbog prijetnji, Dinko Cvitan i njegova uža obitelj, pod danonoćnom su policijskom zaštitom.

Vezani članci Ilustracija E, nećeš, razbojniče! Krao u trgovini pa napao zaštitara koji ga je uhvatio na djelu Uhićena šestorica muškaraca u Puli - 3 Pala šestorka u Puli: Policija kod skupine nasilnika pronašla veliku količinu oružja, sumnjiči ih se za dva premlaćivanja

A dvojici Cvitanovih čuvara samo je trenutak nepažnje bio dovoljan da ih se - razoruža. Otišli su u trgovinu, a službeno oružje ostavili u apartmanu. Opljačkani su. Njihovi nadređeni ekspresno su reagirali.

Sve do kraja istrage o njezinim detaljima u MUP-u ne žele govoriti. Policajci su suspendirani do daljnjega. Zbog propusta bit će udaljeni iz službe i protiv njih će biti pokrenut postupak kako bi se utvrdila odgovornost zbog povrede službene dužnosti.

Policija sumnja: bili su kolateralne žrtve dvojice sezonskih lopova, nakon niza krađa uhvaćenih na tom području. Ukradene pištolje, osobne dokumente, ali i policijsku značku jednog od njih naknadno su vratili i ostavili na policijskom parkiralištu u Gospiću.

"Ovo je jako veliki propust. Radi se o vatrenom oružju. Možemo govoriti čak i o nedostatku sigurnosne kulture, nedostatku kulture rukovanja oružjem. Možemo li uzroke tražiti u obuci ili osobno propustu pojedinca, teško je u ovom trenutku procijeniti", rekao je Kristian Družeta, stručnjak za zaštitu VIP i štićenih osoba.

Opravdanje za bivše kolege Družeta teško pronalazi. "Ne bi si smjeli dopustiti da budu opušteni. Međutim, normalno je da se u periodima odmora mogu odmarati, ali treba voditi računa o tome da budu u svakom trenutku spremni za reagiranje u slučaju potrebe", dodaje Družeta.

Riječ je o policajcima koji čuvaju štićene osobe. Posebno su uvježbani za sve moguće situacije i zadatke. I za oružje koje sami zadužuju postoji protokol, pojašnjava naš sugovornik.

"Na njima je odgovornost da skrbe o tom oružju, da je cijelo vrijeme pod nadzorom. Ukoliko ga ostavljaju - mora biti pohranjen u sef ili ormar u koji se ne može provaliti običnim alatom. Čim čovjek dobije oružje to je velika odgovornost", kaže Družeta.

Tko stoji iza prijetnji bivšem glavnom državnom odvjetniku i zbog čega je dobio pojačanu zaštitu nikad službeno nije otkriveno. Na odlasku je to potvrdio.

"Procjena policije je da je ugrožen moj život, da je naručeno moje ubojstvo i to iz dva izvora i zato se štiti mene i moju obitelj!", rekao je Cvitan 18. travnja 2018.

O prijetnjama, ali i situaciji u kojoj su se našli policijski službenici koji su ga čuvali Dinko Cvitan danas pred kamerama ne želi. Tužiteljima Državnog odvjetništva i USKOK-a i ranije se prijetilo. U njihovim rukama velik je broj osjetljivih predmeta. Mnogi od njih povezani su s različitim kriminalnim skupinama. A sada je sigurnost nekad jedne od moćnijih osoba hrvatskog pravosuđa podignuta na najvišu razinu.

Je li ova krađa svojevrsna poruka Cvitanu i dovode li to u vezu sa zaštitom koju je dobio, u policiji ne žele reći. Ali nije prvi takav propust. Službene potvrde nema, ali neslužbeno doznajemo da je iz vozila nestala i oprema osiguranja koje je pazilo na sigurnost članova obitelji Predsjednice. Jesu li ušli u trag počinitelju, je li bilo i kakvih sankcija za policajce - iz MUP - a nema odgovora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr